Poljska kao najbolji test 1Uroš Bregar foto Peđa Milosavljević Starsport

Sa nekim novim rešenjima na važnim bekovskim i poziciji pivotmena, rukometašice Srbije otputovale su na Svetsko prvenstvo koje se od 1. do 19. decembra održava u Španiji.

Večerašnji protivnik na startu planetarnog šampionata reprezentacija Poljske (20.30, Lirija), trebalo bi da predstavlja najbolji test za izabranice selektora Uroša Bregara.

U konkurenciji Kameruna, Rusije i Poljakinja, rukometašice Srbije imaju sasvim realne šanse da se domognu mesta u narednoj fazi (po tri najbolje selekcije iz grupa prolaze dalje).

Na Svetskom prvestvu učestvuju 32 reprezentacije, svrstane u osam grupa, a Srbija prema kvalitetu sigurno zaslužuje mesto među 24 selekcije koje će nastaviti avanturu na planetarnoj smotri.

To i jeste primarni cilj naših gracija u čijim redovima više nisu „penzionisane“ Katarina Krpež-Šlezak, Andrea Lekić i Dragana Cvijić.

– Prvi put smo u ovom sastavu, nadam se da ćemo preneti na teren ono što smo radile na treninzima. Znamo da je prva utakmica na takmičenju najteža. Mislim da će biti sve u redu, verujem u ove devojke i u ovaj tim – poručila je Marija, jedna od sestara Agbaba koje će nastupati za Srbiju na planetarnom šampionatu.

Srpkinje su se pripremale nekih nedelju i po dana, što je kratak period, ali nužno je tako, s obzirom na to da se prvenstvo igra usred klupske sezone.

– Imali smo nedelju i po dana prilično teških priprema, pre svega zato što je mnogo mladih devojka priključeno ekipi. Prvi put se susrećemo sa ovakvim sistemom. Mislim da smo dobro radile, da su se sve devojke dobro uklopile, kako na terenu, tako i van terena i što se toga tiče neće biti problema. Prvi put nastupamo u ovakvom sastavu, nadam se da možemo da budemo jedno veliko iznenađenje na ovom prvenstvu i naravno, nadamo se dobrim rezultatima – optimista je Agbaba.

Naša reprezentacija predstavljaće sklop iskusnijih i onih igračica koje se prvi put u karijerama susreću sa najboljim igračicama na svetu. Poljakinje nisu u ravni sa sjajnim Ruskinjama, ali su svakako protivnik koji zaslužuje puni respekt.

– Bitno je da izgradimo hemiju u ekipi koju treba da prenesemo na teren kada počne Svetsko prvenstvo. Prva utakmica protiv Poljske nam je veoma bitna jer će nam pokazati gde smo u ovom trenutku. Meni je ovo treće takmičenje sa seniorskom generacijom, nadam se da ćemo ostvariti pozitivniji rezultat i utisak nego što je to bio slučaj na prethodnim takmičenjima. Mislim da u ekipi vlada zrela atmosfera. Imamo mnogo mladih igrača, ali i malo iskusnijih. Mislim da bi sve to trebalo da bude dobro. Ako ne sad, onda u naredne dve, tri godine – iskrena je Jovana Jovović.

Liščević upitna

Katarina Liščević i Jovana Kovačević nisu još uvek u potpunosti spremne za večerašnji nastup protiv Poljakinja. Selektor Uroš Bregar naknadno je pozvao i Aleksandru Vukajlović, tako da trenutno ima 19 devojaka na spisku.

„Poljakinje su visoke, krupne, trče dobro polukontre. Ono što prvenstveno treba da odigramo jeste dobra i agresivna odbrana i moraju da se zaustave Kobilinska i Bizdra. Bizdra je srce ekipe, motor, tako da na to moramo sutra da obratimo posebnu pažnju. Mora da bude borba za svaku loptu, za svaku odbranu, važno je koliko ćemo faulova napraviti, kako precizniji da budemo u napadu i biće još puno zadataka“, poručio je selektor Bregar.

Raspored utakmica

  1. kolo, 3. decembar

Srbija – Poljska         20.30

  1. kolo,5. decembar

Srbija – Kamerun     20.30

  1. kolo, 7. decembar

Rusija – Srbija           20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari