Ponosan sam što sam na čelu reprezentacije čija je zvezda Bibić 1

– Kada je krajem 2013. godine preuzeo dužnost selektora juniorske atletske reprezentacije Srbije Edin Zuković je u prvom obraćanju medijima istakao kako mu je cilj da i na juniorskom nivou naša atletika dođe do visina na kojima je poslednjih godina seniorska kraljica sportova.

 Da se ne radi o najobičnijoj fontani želja dokaz su skorašnji rezultati naših mladih atletičara, koji samo potvrđuju da Ivanu Španović, Amelu Terzić, Asmira Kolašinca, Mihaila Dudaša i ostale i te kako ima ko da nasledi. Jul je mesec u kojem će budućnost naše atletike imati priliku da na najvećim takmičenjima potvrdi svoje stvarne mogućnosti. Prvo na programu je Evropsko prvenstvo za mlađe juniore (do 18 godina) u Tbilisiju (Gruzija) od 14-17. jula na koje se već od 19 – 24. jula nadovezuje Svetsko prvenstvo za starije juniore (do 20 godina) u Bidgošću (Poljska). Sa 35-godišnjim selektorom, bivšim atletičarem Novog Pazara i sadašnjim sportskim direktorom novopazarskog kluba, razgovarali smo neposredno pred polazak reprezentativaca za Kragujevac na završnu fazu priprema za nastupe u Gruziji i Poljskoj.

*Pre dve godine na Svetskom juniorskom šampionatu u Judžinu Srbija je imala samo jednog predstavnika, desetobojca Aleksandra Grnović, ove godine na planetarnom skupu starijih juniora imaćemo sedam, a na kontinentalnom mlađih juniora čak 18 atletičara. O kakvom čudu je reč?

– Ne radi se ni o kakvom čudu nego o izvrsnom radu u klubovima i planskim aktivnostima koje sprovodimo u ovom i još mlađem uzrasnom dobu. Već sada imamo četrdesetak potencijalnih kandidata za učešće na EYOF-u sledeće godine gde planiramo da nadmašimo uspeh sa prošlogodišnjeg Festivala mladih u Tbilisiju na kojem smo osvojili pet medalja. Otkako sam selektor pojačali smo stručni rad u kampovima za mlade, tamo između ostalih trenera imamo proverenog atletskog vuka Ferenca Kamasija, tako da ne čudi što baziranje na dečjoj atletici kasnije daje rezultate i u onim disciplinama gde nas godinama nigde nije bilo. Znate, atletika nije samo trčanje, atletika su i bacačke i tehničke discipline, i nije ona samo sport za mršave. Takav pristup uz, moram istaći, izvanrednu saradnju sa klupskim trenerima doneo nam je ovako brojnu ekspediciju, nezabeleženu u našoj atletskoj prošlosti, za Gruziju i Poljsku.

*Osim što je brojna, ima li ova reprezentacija individualce takvog kova da su sposobni da se umešaju i u borbe za medalje?

– Ukoliko bi ponovila svoj rezultat sa individualnog državnog dvoranskog šampionata iz februara ove godine (6.30) skakačica u dalj Vojvodine Milica Gardašević (rođena 1997. godine) sigurno će biti kandidat za jednu od medalja u Poljskoj. Radi se o atletičarki koja je prošle godine na Svetskom prvenstvu za mlađe juniore u Kolumbiji zauzela sjajno 6. mesto. Ono čime sam posebno zadovoljan je da brže nego sam se nadao postajemo značajan faktor i u disciplinama koje nikada nisu bile naše, kao što je, recimo, sprint. U budućnosti bi mogli da imamo vrlo solidnu štafetu 4X100 metara u sastavu Aleksa Kijanović, Vasilije Đurović, Kostadin Nikolić i Ognjen Stojanović, motkaš Đorđe Mijajlović, skakač u vis Jasmin Halili, osamstometraš Bogdan Joković, sestre Jovana i Zorana Grujić (800 i 400 prepone), kopljašice Dina Ćosić i Atina Kamasi, sprinterka Tamara Vukotić su samo neka od imena za koja će se tek čuti. Da ovo nisu prazne priče pokazalo se u subotu i nedelju u turskom gradu Bolu na Balkanskom prvenstvu za starije juniore gde smo osvojili 14 medalja, dve zlatne, četiri srebrne i osam bronzanih, kao i u Kruševcu na Balkanijadi za mlađe juniore sa koje smo se vratili sa 12 odličija, dve zlatne, sedam srebrnih i dve bronzane. Elzan Bebić je zlatu pridodao i novi juniorski rekord na 3000 metara.

*Najveća uzdanica naše atletike dolazi iz Novog Pazara. Elzan Bibić je najavio neslućene mogućnosti. U nedelju je u Kruševcu na Balkanskom šampionatu ponovo osvojio zlato i to uz još jedan državni juniorski rekord na 3000 metara (8:16,86). Koliko je realno da se i iz Tbilisija vrati sa nekom od medalja?

– Vraća se na mesto svog do sada najvećeg uspeha. Prošle godine na Festivalu mladih u Tbilisiju je osvojio zlato na 3000 metara i srebro na duplo kraćoj stazi. Nema sumnje i sada je jedan od glavnih favorita za osvajanje medalje, pa i one najsjajnije. Žao mi je što se trke na 800, 1500 i 3000 metara u Gruziji preklapaju pa će iz tog razloga biti onemogućen da startuje u više discipline, što nije slučaj sa trkama na 1500 i 5000 metara u Bidgošću. Bibić se razvija van svih očekivanja i iz tih razloga smo odlučili da posle ovih takmičenja izvesno vreme provede u Bruniku kod Verone trenirajući sa bronzanim na 1500 metara sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, bosanskohercegovačkim asom Amelom Tukom. U svakom slučaju, jako sam ponosan što sam selektor reprezentacije čije je prvo ime atletičar iz Novog Pazara. Raduje me i rezultat Hajdarevića (9:28,06) a kojim je u Bolu zauzeo četvrto mesto.

*Kao sportski direktor AK Novi Pazar dobro ste upućeni u sve aktivnosti Amele Terzić. Šta da očekujemo od nje u Amsterdamu i Rio de Žaneiru?

– Pre svega, sjajna je stvar što ćemo je imati na dva najveća sportska takmičenja u ovoj godini. NJeni rezultati su vrhunski, verujem da će se u Amsterdamu bez problema naći u finalu na 1500 metara, ne bi me iznenadilo da je vidimo i na pobedničkom postolju. Sasvim druga priča je Rio. Tamo će konkurencija biti svemirska, pa bi plasman u finale trke na 1,5 bio zadovoljavajući i za nju i za sve nas.

 

Stadion u Novom Pazaru

*Do kraja godine Novi Pazar bi trebalo da dobije najsavremeniji atletski stadion. Šta će on značiti za klub i grad?

– Izlišno je govoriti o značaju tog objekta. Moja vizija atletike u Novom Pazaru ne počinje i završava se samo na masovnosti, jer se tako nešto podrazumeva. Verujem da će u bliskoj budućnosti Novi Pazar u uslovima koje će imati oformiti snažnu ekipu, kadru da postane i ekipni šampion Evrope. Realno je da se već naredne godine na našem stadionu održi priličan broj državnih, regionalnih i međunarodnih takmičenja najvišeg stepena. Domaćin seniorske Balkanijade 2017. godine je Srbija, a naš Atletski savez još nije odredio gde će se ona održati, iskreno se nadam da će najbolje atletičare Balkana ugostiti baš Novi Pazar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari