Porto pobeđuje čupajući se, a mreža mu se trese kao nikad u poslednje 43 godine (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

U prva tri kola portugalskog fudbalskog prvenstva sve pobede su postigli Sporting, Porto i Vitorija iz Gimaraisa, koja je tako uspešno krenula još samo triput (2014 – peto mesto na kraju; 2002 – četvrto; 1997 – treće).

Prvak Benfika ima dve pobede i poraz, koji je pretrpela kao gost Boaviste u prvom kolu (3:2).

Porto je i na poslednjem meču jedva iščupao tri boda.

Domaćin Rio Ave je vodio s 1:0 golom iz penala 52. minutu. Favorit se spasao s dva pogotka u nadoknadi vremena.

Brazilac Galeno je izjednačio s bele tačke, a u poslednjim Portovim naletima na pravom mestu pred vratima protivnika se stvorio španski half Ivan Markano. Marko Grujić nije dobio priliku da igra.

 

Porto je maksimalan, u seriji je od 12 ligaških uspeha računajući i prošlu vicešampionsku sezonu, ali mu jedan podatak s početka ove ne godi.

Mreža mu se zatresla u svakoj od prve četiri utakmice, što mu se nije desilo od 1980.

Prvo je kao osvajač nacionalnog kupa izgubio od Benfike s 2:0 na meču za Superkup Portugalije u Aveiru.

U šampionatu je i u prve dve utakmice pobedio s 2:1: kao gost Moreirensea isto preokretom, a zatim kod kuće protiv Farensea preko Ivana Markana u desetom minutu posle devedesetog.

 

Taj odbrambeni igrač, koji je Portov dres nosio i od 2014. do 2018, a onda se pre četiri godine vratio posle jedne sezone u Romi, dao je dosad 23 gola u portugalskoj ligi, osam su bili pobedonosni, a još dva su pali u nadoknadi.

Pre 43 godine Porto je sačuvao mrežu u petoj utakmici. Pred svojom publikom je savladao irski Dandalk (1:0) u prvom meču prvog kola Kupa UEFA.

Odbrana će mu sledeći put biti na ispitu u nedelju. Na Dragao u četvrtom kolu stiže Aroka.

Imao je nekadašnji dvostruki evropski prvak (1987, 2004) i lošiju seriju kad mu se mreža od početka sezone neprekidno tresla na osam mečeva.

Godine 1974. bili su to i susreti s Vulverhemptonom u Kupu UEFA (4:1 u Portugaliji, 1:3 u Engleskoj).

Tek u devetom duelu i halfovska linija nije poklekla i ostvarena je slatka pobeda s 1:0 protiv Benfike u Lisabonu u sedmom kolu prvenstva.

Strelac je na Luzu bio čuveni peruanski napadač Teofilo Kubiljas u 15. minutu iz penala.

Slavni Euzebio je igrao 14. i poslednju sezonu za lisabonske „orlove”, koje je s klupe u njoj predvodio Milorad Miša Pavić, nekadašnji trofejni trener Crvene zvezde.

Iako ga je nadmudrio Aimore Moreira, koji je i bez Pelea (povreda) sačuvao Brazilu titulu svetskog prvaka na Mundijalu u Čileu 1962, Benfika se vratila na državni tron, a Porto joj je i tada bio prvi pratilac kao i pre tri meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari