Portugalska vlada odobrila prodaju Čelsija 1Foto: EPA-EFE/Manu Fernandez

Portugalska vlada odobrila je danas prodaju fudbalskog kluba Čelsi, vlasnika Romana Abramoviča koji ima i portugalski pasoš.

Odobrenje su prethodno dale Premijer liga i britanska vlada, ali je to morala da učini i portuglaska vlada.

„Dva nadležna organa, ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo finansija dala su zeleno svetlo na zahtev Romana Abramoviča za prodaju u humanitarne svrhe, dozvolivši engleskom klubu da se izvrši transakcija“, navodi se u saopštenju portugalske vlade.

U saopštenju se dodaje da je odluka doneta posle garancija britanskih vlasti da će sav prihod biti uplaćen u humanitarne svrhe i da Abramovič neće imati ni direktnu ni indirektnu korist, pošto je pod sankcijama Evropske unije.

Konzorcijum koji predvodi američki milijarder Tod Boli kupiće Čelsi za 4,25 milijardi funti. Prihod od prodaje ide na zamrznuti račin koji kontroliše britanska vlada i biće uplaćen u humanitarne svrhe za pomoć Ukrajini.

Abramovič je morao da proda klub zbog navodnih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u jeku vojne intervencije u Ukrajini. Abramovič je nekoliko dana pošto je počeo rat, 24. februara, oglasio klub na prodaju.

Britanska vlada uvela mu je sankcije 10. marta, ali je dala Čelsiju specijalnu dozvolu za rad, koja ističe 31. maja.

Abramovič će tako posle 19 godina prestati da bude vlasnik londonskog kluba, koji je za to vreme osvojio 21 trofej, uključujući i pet titula Premijer lige i dve Lige šampiona.

On je 2021. godine dobio portugalsko državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.