Posle 30 godina medalja za Srbiju na Šahovskoj olimpijadi slepih i slabovidih 1BETAPHOTO/Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja/Djordje Krstic/DS

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Кisić Tepavčević razgovarala je danas sa predstavnicima Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih Srbije, čiji su sportisti na prethodnih nekoliko međunarodnih takmičenja osvojili više medalja.

Na poslednjem velikom takmičenju – 16. Šahovskoj olimpijadi slepih, koja je održana u Grčkoj krajem oktobra, Šahovska reprezentacija slepih i slabovidih osvojila je bronzanu medalju, u konkurenciji 22 reprezentacije sveta.

To je prva medalja od samostalnosti Srbije sa šahovskih olimpijada slepih, a poslednju je osvojila reprezentacija Jugoslavije 1992. godine u Barseloni.

Pored bronzane medalje, reprezentativci Srbije osvojili su i medalje po tablama i to Pavle Dimić zlato na prvoj tabli, Damjan Jandrić srebro na drugoj i Mile Bjelanović bronzu na četvrtoj.

Ministarka je čestitala članovima Šahovske reprezentacije slepih i slabovidih na osvojenim medaljama i istakla da je to dokaz da barijere nisu nepremostive, kada postoji motivacija i rešenost da se uspe i bori za svoju zemlju.

Ona je kazala da će Ministarstvo nastaviti realizaciju kampanje Srbija bez barijera, kako bi se osobama sa invaliditetom omogućilo puno i ravnopravno učešće u svim sferama života.

Кroz programske aktivnosti Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom posebno su podržali šahovske, kuglaške i sportske aktivnosti slepih i slabovidih.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva, putem finansiranja programskih aktivnosti lokalnih organizacija i klubova, omogućeno je organizovanje treninga, turnira i drugih aktivnosti za razvoj šaha i sporta slepih i slabovidih, a posebno rad sa mladima.

U 2021. godini Ministarstvo je podržalo rad Saveza i 22 lokalna udruženja u iznosu od 2,3 miliona dinara.

Кongres Svetske šahovske federacije (IBCA) doneo je odluku da Srbija i Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih budu domaćini 17. Šahovske olimpijade slepih, koja će biti održana 2025. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari