Posle velike drame i preokreta, Danska izlazi na megdan Francuskoj za evropsko zlato 1EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Rukometaši Nemačke pružili izvanredan otpor Danskoj, ali u drugom poluvremenu nisu mogli da izdrže visok ritam u skraćenoj rotaciji (29:26). U nedeljnom finalu za zlato na Evropskom prvenstvu boriće se Danska i Francuska.

Kao što se i predviđalo pre prvenstva, dva najveća favorita Danska i Francuska odlučivaće o evropskom šampionu.

Ipak, kao ni Trikolori, ni Skandinavci nisu rutinski došli do primarnog cilja, naprotiv.

Uprkos ogromnim kadrovskim problemima, zbog kojih je mladi Uščins (5 golova) bio primarno rešenej na mestu desnog beka, „panceri“ su odigrali odličan meč, pogotovo u prvom poluvremenu u kojem su vodili i sa tri gola razlike pred sam kraj uvodnih 30 minuta (14:11).

Juri Knor (4gola) odlično je dirigovao igrom u kojoj je ton upravo davao mladi Uščins golovima sa distance.

Odbrana domaćina bila je pritom granitna i toliko opterećujuća za Dance da je 37-godišnji Mikel Hansen morao da pritekne u pomoć.

Ispostaviće se da je upravo nekada najbolji rukometaš na svetu bio i iks faktor za Dance, s obzirom na to da je u drugom poluvremenu bio odličan u šutiranju sedmeraca (četiri gola, od ukupno pet) a pritom je maestralno organizovao igru.

Shvativši da ima puno problema u pozicionoj igri, Nikolaj jakobsen, selektor Danske, odlučio je da u drugih 20 minuta konstantno napada „7 na 6“ koristeći dvojicu pivotmena istovremeno.

Na taj način uspeo je da optereti najsnažnije igrače Nemačke, razbije im gustinu u središnjem delu odbrane što se ispotavilo krucijalnim.

Najviše koristi od takvog taktičkog rešenja imao je snažni pivotmen Simon Held (4 gola). Njemu se u pravom trenutku priključio odlični levi bek Simon Pitlik (5 golova) što je rezultiralo vođstvu Danaca koje je u jednom trenutku iznosilao i maksimalnih pet golova.

Rezultatske neizvesnosti nije bilo u smaoj završnici, uprkos tome što su Nemci uspeli da spuste zaostatak na samo dva gola.

Aktuelni svetski šampionni, zakazali su tako novo finale sa Francuskom, što će biti zapravo repriza prošlogodišnjeg koje je odigrano u planetarnim okvirima.

Danci su trostruki svetski šampioni, ali su poslednji put valdali kontinentom 2012. godine kada su u finalu savladali Srbiju u Beogradskoj areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari