Francuska bila na aparatima, ali Prandi sa deveterca doneo produžetke, a zatim i mesto u finalu Evropskog prvenstva 1 EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Rukometaši Švedske na neverovatan način ostali bez šanse da se bore za kontinentalno zlato. Poslednji šut u regularnom delu koštao ih šanse da se nadmeću za titulu prvaka Evrope. Francuzi u produžetku ipak ubedljivi – 34:30 (27:27).

Sjajan polufinalni meč odigrali su rukometaši Francuske i Švedske.

U čuvenoj Lankses areni u Kilu viđena je neviđena drama, mnogo preokreta i fantastična završnica.

Kao zvanični šampioni Evrope, Šveđani su se pošteno isprsili favorizovanim Francuzima. Vođeni večeras odličnim srednjim bekom Klarom i fenomenalnim golmanom Paličkom bili su nadomak ogromnog iznenađenja ali su na neverovatan način ostali bez šanse da se bore za zlato.

Na satu su već prošle sve sekunde poslednjeg minuta regularnog dela meča. Šveđani su imali, činilo se, kapitalnih 27:26, a Francuzima je nada stala u samo jednom šutu sa devet metara Eloima Prandija.

Iako razornog udarca, bek Pari Sen Žermena morao je sa parketa da uputi šut preko „živog zida“ visine gotovo tri metra.

Procenti uspešnosti u takvim situacijama jednocifreni su, a još manji kada su u pitanju ovako važne završnice.

Ipak, čudo se dogodilo. Prandi se izvio u svoju jaču stranu koliko je mogao, a zatim iz topa ispalio đule koje je pogodilo samo raklje gola zatečenog Paličke.

U produžecima je momentum bio apsolutno na strani Francuza. Više od tri minuta Šveđanima je trebalo da postignu gol, dok je na suprotnoj strani Prandi fenomenalnim šutem sa devet metara, golom za 32:28 na dva minuta pre kraja meča, faktički matirao velikog rivala.

Puleni selektora Gioma Žila imali su na poluvremenu ubedljivih šest golova prednosti (17:11). Delovalo je da apsolutno kontrolišu dešavanja na terenu, međutim početkom drugog dela igre usledila je njihova najduža minus faza od početka šampionata.

Gotovo šest minuta nisu uspevali da postignu gol. Razmahao se i Palička na golu Šveđana koji su na nekih desetak minuta pre kraja meča došli i do vođstva.

Remili, Mem i Nikola Karabatić u tom intervalu apsolutno ništa nisu mogli da urade. Produkcija se svela na pivotmena Fabregasa, dok je na drugoj strani Klar bio centralna figura. Ne samo što je bio odličan egzekutor već je na uspešan način razigrao i saigrače.

Francuzi su bili pred eliminacijom, Deska u krucijalnim trenucima u tri navrata nije uspeo da matira Paličku iz sedmerca i u poslednjih 30 sekundi Šveđani su imali gol prednosti.

Na nekih 15 do kraja, selektor Švedske zatražio je tajm-aut. Posed je bio u koris Skandinavaca, međutim, umesto rutinske završnice Gotfridson je bez ikakvog pritiska napravio duplu što je omogućilo Francuzima da izdejstvuju deveterac koji je Prandi pretvorio u produžetke, u kojima je i golman Debone sa četiri odbrane bio izuzetno važan faktor plasmana u finale, prvo posle deset godina posta za Trikolore.

Deska je sa osam golova bio najefikasniji u Francuskoj, Mem je postigao šest, dok je Remili dao pet.

Na poraženoj strani, Klar je sa osam golova bio najefikasniji, dok su Vane i Darj postigli po pet.

Francuzi će u nedelju sigurno osvojiti 23. medalju na velikim takmičenjima i večeras će čekati rivala kojeg će dobiti iz duela domaćina Nemačke i Danske.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari