Poslednja šansa za uvođenje reda 1Foto: STARSPORT

Uprave Partizana i Crvene zvezde bukvalno su prekoračile crvenu liniju i doslovno ugrozile regularnost Superlige dešavanjima na 163. večitom derbiju i posle njega.

Ugled srpskog fudbala dodatno je srozan sramotnim saopštenjima i izjavama funkcionera u kojima vređaju jedni druge, ne mareći za to da li će se njihova verbalna agresija na nekom sledećem susretu pretvoriti i u fizičku, kada tribine budu pune.

Zajednica Superlige i Prve lige Srbije još uvek prema saznanjima Danasa nije podnela prijavu protiv večitih rivala, ali će ona svakako biti napisana pošto delegat i posmatrač dostave svoje verzije događaja koji su se odigrali u nedelju.

Partizan će se teretiti za propuste u organizaciji meča za koje nema nikakvog opravdanja, naročito ako se zna da su tribine zbog pandemije bile prazne.

Najteži prekršaj koji će se staviti na dušu crno-belima je pojava navijača na atletskoj stazi kojima su date fotoreporterske akreditacije i plavi prsluci.

Ovo nažalost nije nova pojava na domaćim mečevima, ali u huliganskoj bahatosti jedan od njih namerno je gađao loptom golmana Milana Borjana dok je igra bila u toku.

Na insistiranje delegata pojedini „fotoreporteri“ su bili isterani sa stadiona, mada su sa njima čak vođeni pregovori kako bi mirno napustili Humsku.

U loži Partizana nalazio se i čovek sa policijskim dosijeom, Veljko Belivuk, poznat po nadimku Velja Nevolja, za koga uprava Crvene zvezde tvrdi da je tu bio s namerom da ih zastrašuje.

On je prema tvrdnji Partizana član Skupštine kluba, zbog čega su crno-beli imali pravo da mu dozvole ulazak u ložu, pa se fudbalski organi time najverovatnije neće baviti, a na predstavnicima Zvezde je da podnesu prijavu nadležnim državnim organima.

Savez za pojavu navijača u prostoru gde im nije mesto može večite (u ovom slučaju Partizan) kazniti samo sa određenim brojem utakmica bez publike (što je već na snazi, ali zbog pandemije korone), odnosno sa kaznom igranja na drugom stadionu ili u drugom gradu, što bi u ovom slučaju jedino imalo efekta.

Međutim, za međusobna klevetanja i iznošenje laži, Disciplinska komisija imaće ovaj put sve elemente da večitim rivalima oduzme bodove.

Oba tabora su ponovo osuli „drvlje i kamenje“ po sudiji Novaku Simoviću.

Generalni direktor Partizana Miloš Vazura je čak za arbitra tvrdio da je „na poluvremenu dobio poziv koji se ne odbija“, a njegov kolega u Zvezdi Zvezdan Terzić da je „po nalogu sve dosuđivao u korist Partizana“.

Tvrdnja i jednih i drugih da je Novak Simović sudio po nečijem nalogu ne samo što je neumesna, već je i opasna pošto se ponovo jednom od najboljih domaćih arbitara crta meta na čelo.

Prethodno je isti scenario urađen sa Srđanom Jovanovićem, trenutno jedinim našim internacionalcem koji vodi mečeve Lige šampiona, kao i sa Miloradom Mažićem, koji je takođe „radio po nalogu“, a za UEFA je bio dobar da čak sudi i finale Lige šampiona.

Ukoliko ovaj put FSS ne shvati ozbiljno svoje ingerencije i dozvoli večitima da se provuku bez pravih kazni, možemo samo da slutimo šta će se na proleće dešavati na večitom derbiju koji će se igrati na „Rajku Mitiću“, verovatno s publikom.

Nepoznato da li se iko žalio na suđenje

Partizan i Crvena zvezda godinama unazad u medijima vode hajku na sudije koje su vodile derbi, ali zvanično ne podnose nikakve primedbe nadležnoj Sudijskoj komisiji FSS. Dodatni problem stvara činjenica što se Sudijska komisija ne oglašava zvanično niti saziva konferencije za medije na kojima bi obrazložila svoje odluke, a jedini kanal komunikacije sa javnošću je kada neko od članova na televiziji Arena Sport prokomentarište odluke arbitara sa odigranih utakmica. Predsednik Sudijske komisije FSS Milan Karadžić ni juče nije odgovorio na pozive novinara Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari