Poslednji voz za Pirejce 1

Žalgiris je u trećem meču ponizio Olimpijakos, nanevši mu jedan od težih poraza u plej-ofu u poslednjoj deceniji; dok je Baskonija prekinula niz od tri „čišćenja“ Fenerbahčea prilikom plasmana na fajnal-for.

Atinjani su u bliskoj prošlosti bezbroj puta uspevali da se izvuku iz bezizlaznih situacija, ali je utisak da će im večerašnja biti najteža na putu ka potencijalnom prolasku na fajnal-for (19.00). Kaunas je u potpunoj euforiji; Žalgiris je u daleko boljem momentumu i idealnoj šansi da se prvi put nađe na završnom turniru posle 19 godina. Baskijci su kod kuće osetili svu draž pobede nad zvaničnim šampionom i pokušaće i večeras da urade nešto slično, s tim da će Željko Obradović sigurno pripremiti koktel taktičkih iznenađenja (21.00).

Žalgiris u četvrtfinalnom serijalu šutira fantastičnih 42 odsto za tri poena, uz čak 20 asistiranih koševa. Pangos i Milaknis, kao najbolji šuteri, prosečno ubacuju, maltene, svaki drugi pokušaj van linije 6,75, što je daleko bolje od procenata uspešnosti za tri najboljih igrača Olimpijakosa. Kavaliuskas i Jankunas su pritom na skoro 60 odsto u šutu za dva, što pokazuje da Žalgiris ima izuzetno izbalansiran tim. Iako su po budžetu (8 miliona evra) ubedljivo „najsiromašniji“ sastav u Top 8, po momentumu su u boljoj poziciji od Atinjana. Milutinov verovatno ni večeras neće igrati, samim tim akcije u napadu još više će se svoditi na fintu bloka ili kratko otvaranje Meklina u besomučnim ponavljanjima igre dva na dva. Sva nadanja crveno-belih svodiće se na umešnost Spanulisa, vidno istrošenog osvajača četiri Evrolige. Atinjane od naredne sezone verovatno očekuje temeljna rekonstrukcija na svim nivoima, jer su pojedinci očigledno odavno premašili igrački zenit.

Iako je Fener pobedio Baskijce na četiri u prethodnih pet međusobnih duela, Baskonija kod kuće ima skor 9:2 protiv zvaničnog šampiona Evrope. Fener bi večeras mogao da dođe do brejka, pod uslovom da defanzivno odigra mnogo bolje, s obzirom na to da je Baskonija u trećem meču imala čak šestoricu dvocifrenih. Obradovića bi mogao da zabrine podatak da je izgubio utakmicu u kojoj je njegov tim šutirao za tri 48 odsto, a Slukas izjednačio lični rekord, postavljen u prvom meču Top 8 sa 11 asistencija. Defanzivno, Fener je na poslednjoj utakmici imao prevelikih problema u čuvanju Buboe (21p), i generalno na perimetru, dozvolivši da rival šutira za tri impresivnih 56 odsto, uz 22 asistirana koša. Jan Veseli je takođe izgubio bitke sa protivničkim centrima, koji su zbirno postigli više od trećine poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari