Post od sedam godina 1

Na momente su delovali uspavano, a onda su briljantnom pobedom u pet setova protiv Rusije, aktuelnog prvaka Evrope, podsetili na ekipu koja je prošle sezone osvojila bronzu na kontinentalnom prvenstvu.

Srbija je prvu fazu Svetskog prvenstva u Italiji i Bugarskoj rešila skorom 4-1 i sa drugog mesta je prekomandovana u novoformiranu grupu H koju još čine Poljska (5-0), Francuska (3-2) i Argentina (2-3). Uz očekivan trijumf nad “ gaučosima“ samo jedna pobeda u predstojeća dva duela trebalo bi da bude dovoljna odbojkašima Srbije da se makar kao jedna od dve najbolje drugoplasirane ekipe nađu na Fajnal-siksu. Prvi veći, možda i najveći izazov, puleni Nikole Grbića imaće danas na startu druge faze protiv Francuske (16.00).

Izabranici selektora Tilija iznenađujuće su odigrali u prvoj fazi pretrpevši čak dva poraza (Holandija, Brazil). Očigledno je da pojedini igrači nisu u optimalnoj formi, pre svih Ervin N Gapet, odnosno da blok ne funkcioniše na željeni način. Uprkos tome, Francuska je rival čiji stil igre jednostavno ne odgovara Srbije, bez obzira na formu i rezultat protivnika na planetarnom takmičenju.

– Svaki bod i pobeda su izuzetno važni, jer prva ekipa ide dalje, a još dve po rezultatu, tako da ne merimo se samo sa našom grupom, već i ostalim selekcijama. Protivnici su sve teži. Imali smo u prvoj fazi dva dobra testa protiv dve jake reprezentacije, dobro smo se pokazali, polako podižemo formu i nadam se da će se prava igra i kontinuitet nastaviti – optimista je selektor Grbić, pogotovo posle neverovatnog preokreta Srbije u petom setu meča sa Rusijom.

„Orlovi“ čak sedam godina nisu slavili protiv Francuske na zvaničnim takmičenjima. Svi do jednog, osim srednjaka Le Gofa i sjajnog tehničara Tonijutija, imaju razorne smeč servise; u sastavu je verovatno najbolji libero današnjice Grebenjikov, dok su možda jedino nešto slabiji na korekciji gde puno oscilira Boje.

– Francuzi nam ne leže poslednjih godina na tim zvaničnim utakmicama. Ovog leta smo dva puta igrali protiv njih, i to egal, u izmešanim sastavima. Nisu tako ubedljivi kao tokom Lige nacija i prošle godine međutim, kada dođu ovakve utakmice očekujem da će odigrati najbolju odbojku. Oni vole da se nadmeću, očekujem i od njih maksimalan pristup. Mi znamo koliko je važan taj meč, pobeda nad Francuskom bi nam pomogla da se približimo plasmanu u sledeći krug. Otežavajuća okolnost je možda to što igramo tri dana zaredom u ovoj fazi, ali smo se spremali za to, pa mislim da nam to neće biti problem – jasan je šef struke našeg tima.

Podraščanin: Bez opterećenja

Marko Podraščanin nije bio dominantan u dosadašnjem delu Svetskog prvenstva. Ume srednji bloker Peruđe znatno bolje u bloku, na servisu i samom napadu na „čistom tempu“ ili almi. “ Nismo ih dobili od 2011. u zvaničnom meču, ali to ne sme da nas optereti. Jedine prijateljske utakmice koje smo igrali pred SP su bile baš protiv Francuske i jako smo dobro igrali, jednu smo pobedili, a jednu tesno izgubili. Oni igraju dugo zajedno, osvojili su dosta trofeja poslednjih godina, ali i mi napredujemo. Imamo četiri pobede i 12 bodova, odigrali smo dobro prvi deo turnira, i vidi se napredak u našoj igri iz meča u meč“, istakao je Podraščanin uz napomenu da se nada da će i servis, koji ih je dobro služio u prvom delu takmičenja, opet biti na najvišem nivou.

Grupa H

Raspored i tabela

petak

1. kolo

Francuska – Srbija 16.00

Poljska – Argentina 19.40

1. Poljska 5-0

2. Srbija 4-1

3. Francuska 3-2

4. Argentina 2-3

* na Fajnal-siks plasiraće se četiri prvoplasirane i dve najbolje drugoplasirane ekipe u grupama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari