Potpuni restart, pa šta bude 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Partizana izgubili su ubedljivo od Krke u Novom Mestu 50:69, i ono što je najtragičnije u tom porazu nije ni što su svoje šanse da se plasiraju u plej-of ABA lige već posle 11. od 26 rundi sveli na puku teoriju, ni što su svih 40 minuta bili više poniženi nego poraženi od ekipe najviše prosečnih kvaliteta za ovaj rang.

Ono što su pokazali na parketu dvorane „Leon Štukelj“ posledica je svog nemara, neznanja i (ne)činjenja u klubu velike istorije, velikih imena, i brutalno sumorne sadašnjosti.

Partizan definitivno nema upravu koja je u bilo kom segmentu u stanju da se nosi sa teretom imena kluba, koja je i finansijski, i stručnosportski, i logistički nedorasla i vremenu, i izazovu. Rekao je pre nekoliko dana predsednik kluba Ostoja Mijailović da navijači nisu svesni koliko je ovo teško vreme za funkcionisanje kluba i da, parafrazirano, svi mogu da budu srećni da se ova sezona uopšte „preživi“.

Nije precizirao na šta je tačno mislio, da li je to izbegavanje bankrota, sredina tabele u ABA ligi, životarenje u Evrokupu, ali je onima koji su to hteli da čuju jasno rekao da od ambicija koje taj klub po definiciji ima, istim koje je povrđivao iz sezone u sezonu od kad je na čelu, jednostavno nema – ništa.

Nije Mijailović ni rečju pomenuo zašto je to Partizanu teže nego drugima, i u ABA, i u Evropi, kako to, zbog čega i koga, ekipa ove godine izgleda kao karikatura prošlogodišnje iako su akteri na terenu uglavnom isti. Ili najprostije, da misli da se povuče, jer su on i rukovodstvo koje je on izabrao, najmanje po komandnoj odgovornosti, direktni krivci za svo takmičarsko brukanje kluba.

Da naravno najpre objasni zašto je otišao trener Andrea Trinkijeri koji je prošle sezone postavio temelje za renesansu kluba, da li je uprava htela i pokušala da ga zadrži, i zašto nije? Ko je doveo za trenera Vlada Šćepanovića i po kojim kriterijumima, ko je sklapao tim za ovu sezonu i sa kojim ambicijama, ko je potpisivao sulude ugovore sa igračima koji papreno koštaju, a ništa ne pokazuju, koliki je uopšte bio budžet koji je, ma koliko bio umanjen, i ovako i onako protraćen.

Morao bi Mijailović da objasni i zašto se nije više bavio klubom koji vodi i za koji bi trebalo da bude odgovoran, nego administrativnim, manje više ličnim ratovima sa Nebojšom Čovićem, ma koliko bio u pravu. I zašto se iz aviona vidi nedisciplina na treninzima, nezalaganje na parketu, odsustvo bilo kakvog autoriteta, pa i trenerskog.

Morao bi Mijailović da objasni još puno toga, kad bi našao vremena u samohvalisanju o „podvizima“ koje je učinio da bi klub postavio na noge, očigledno „bez ijednog eksera“. I kad bi osećao odgovornost pred tim hiljadama ljudi kojima se ranije redovno zahvaljivao zbog kupovine godišnjih ulaznica i bezrezervne podrške. Koji sada, kao i novinari koji bi sve ovo hteli da pitaju, nemaju za to priliku zbog „epidemiološke situacije“.

I da obelodani ko je odlučivao o visini ugovora i izboru igrača koji nisu za klub nekad velikog renomea, ali nisu ni glupi da se odreknu para koje im je neko „poklonio“.

Neće naravno ni Mijailović ni njegova uprava javno polagati račune, kao što je to u Srbiji praksa kod klubova koji su mešavina javnog i burazerskog dobra, a takvih je 99 odsto.

To će se možda desiti samo na onom mestu sa kog su izabrani na sportske funkcije, i to ne zbog rezultatskog neuspeha, jer običnim smrtnicima uvek ostaje skriveno koji su, čiji i kakvi ciljevi zacrtani, već zbog „prsta u oko“ jednom dobrom delu javnosti koji, s vremena na vreme, treba da izađe na birališta.

Zato je, sportski gledano, jedino rešenje za KK Partizan potpuni restart. Depresija koja traje bezmalo deceniju se neće sama od sebe zaustaviti, i preostaje da se odradi ova bačena sezona kako-tako, ali sa potpuno novom upravom, a ako treba i rosterom.

A onda da se krene potpuno ispočetka s novim ljudima. Koji će zbog svog imena, znanja i reputacije biti potrebni Partizanu. A ne da Partizan u stvaranju imena, proveri znanja i stvaranju reputacije, bude potreban njima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Potpuni restart, pa šta bude”

  1. Bez panike. Sacekajmo sa privatizacijom.
    Dok predsednik ne diplomira. Dakle cekajmo bar jos jedan mandat.

  2. Hvala gospodine Paviću, hvala puno što ste pokušali da skinete koprenu sa očiju zaslepljenima . Upljuvao sam se od pokušaja na svim portalima (pa i ovom) da skrenem pažnju (ne samo od subote uveče , nego tamo u oktobru , npr. posle Igokee) da problem nije ni u Japancu (koji je žrtvovan
    kao i Pera Božič ranije) već da riba smrdi od glave i da je Mijailović potrošio sve svoje kredite u pravcu da mu verujem uprkos činjenici pod čijim patronatom je ujašio u KKP . Što se mene tiče takvim likovima nije mesto u KK Partizan , niti bilo kome ko je po odobrenju ili dilu sa svemogućim došao u klub koji je (neka se samo rugaju) stvarno bio nešto posebno, drukčije,lepše ! Molim legende kluba da se trgnu i isteraju ove pre potpune propasti.Nemojte kao u VK Partizan – da se setite kluba kad ga i ekonomski do kraja unište . Krenuti sa mladima i FIBA takmičenjima , to je za njih dovoljno a zaboraviti lažne pokušaje da se bude ravnopravan sa mezimicom u koju će upumpati i 50 milki eura da dohvati makar finale za četvoro !

    • Hvala na dobrom komenraru! A predsednik bi morao sa vlada jos 50 godina da bi CZ samo primirisala onome sto su uradili Kica, Dalipagic, Divac, Danilovic, Djordjevic, Bogdanovic, Obradovic, Ivkovic, Vujosevic, … Tako da mu je dzaba sva ova rabota, a ostaje samo velika sramota za to sto, pored toga sto unistava Srbiju, unistava i klub kao sto je KKP. Gde ste Grobari? Zasto cutite? Ili da ipak sacekamo da velika, gore pomenuta i ostala velika imena KKP, nesto preduzmu. Zasto i oni cute?

  3. Tekst je odličan. Predsednik kluba je samo oruđe u rukama svoga šefa, koji se pre par godina zarekao da će ugasiti Partizan. Nema medija koji smeju o tome da govore. S te strane, možda ni ne treba mnogo zameriti Ostoji, jer je svojim sponzorstvom stranke uspeo da zaustavi proces gašenja Partizana, ali šizofrenija je nepredvidljiva, pa ni on više ne može da se odupre. Restart, da, ali u nekoj drugoj državi, jer ovaj neće sjašiti narednih deset godina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.