Povratak Sautemptona u Premijer ligu: Lids ni iz četvrtog puta nije ušao iz plej-ofa u viši rang engleskog fudbala 1Foto: Adam Davy/PA via AP

Sautempton je treći tim koji iz Čempionšipa ide u Premijer ligu za sledeću sezonu.

Dan posle finala engleskog fudbalskog kupa između mančesterskih rivala Junajteda i Sitija (2:1) na Vembli su izašli „sveci“ i Lids da podele megdan u finalu plej-ofa drugostepenog takmičenja u „kolevci fudbala“.

Povratak Sautemptona u Premijer ligu: Lids ni iz četvrtog puta nije ušao iz plej-ofa u viši rang engleskog fudbala 2
Foto: Adam Davy/PA via AP

Sautempton, koji je u osnovnom delu zauzeo četvrto mesto (Lids treći), pobedio je s 1:0 golom svoje „devetke“ Adama Armstronga u 24. minutu.

Biće to njegov ekspresni povratak u najbolje društvo iz kojeg je ispao prošle godine, što je i Lesteru pošlo za rukom kao prvoplasiranom. Ipsvič se s drugog mesta vratio u Premijer ligu posle 2002.

Lids nikako da uđe u viši rang iz finala plej-ofa.

Poklekao je i 1987. i 2006. za plasman u glavnu ligu, a 2008. za ulazak iz treće lige u drugu.

Sautempton je u plej-ofu za Premijer ligu igrao samo 2007. Izgubio je u polufinalu kod kuće od Derbija (2:1), ali je na njegovom terenu pobedio s 3:2 u osnovnom delu, a pošto nije važilo pravilo „gola u gostima“, posle produžetaka se pristupilo penalima. Derbi je prošao.

Sautempton je prethodno ušao iz nižeg ranga u Premijer ligu 2012, ali tada kao drugoplasirani. Zatim je neprekidno bio u njoj sve do prošle godine.

Sautemptonu utakmica koja se u fudbalu naziva najskupljom donosi oko 300 miliona evra prihoda kroz premiju i druge zagarantovane apanaže (televizijska prava i slično).

Od pretprošlog leta većinski vlasnik kluba je Dragan Šolak preko investicione kompanije Sport Republic sa sedištem u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari