Pozadina rokade na selektorskoj klupi odbojkašica Srbije: Da li je osvajač svetske titule morao da ustupi mesto vrhunskom treneru? 1Photo by Dusan Milenkovic / Starsport.rs

Možda će pridošli Italijan „pustiti korenje“ kao višedecenijski šef stručnog štaba ženske odbojkaške reprezentacije, Zoran Terzić. i sa Orlicama osvojiti gomilu medalja, ali Odbojkaški savez Srbije ostao je dužan javnosti objašnjenje da li je i zbog čega tačno, pre dolaska vrhunskog trenera Đovanija Gvidetija, morao da ode njegov zemljak Danijele Santareli.

Samo dva meseca nakon što je sa Tijanom Bošković, Bojanom Drčom, Jovanom Stevanović, Katarinom Lazović, Brankicom Mihajlović, Sarom Lozo i ostalim devojkama, na impozantan način, osvojio Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Holandiji.

Odnosno tri godine pre isteka ugovora, jer je tek ovog januara preuzeo ekipu od „večitog selektora“ Terzića i pristao da ostane sve do Olimpijskih igara 2024. godine, da u Parizu proba da dosanja san svog prethodnika o zlatu na takmičenju svih takmičenja.

Za pohvalu je hitra reakcija novopečenog predsednika OSS, nekada vrhunskog reprezentativca Đule Meštera, i njegovih saradnika, jer su samo nekoliko sati posle zvaničnog razlaza sa Santarelijem i njegovog transfera u reprezentaciju Turske saopštili da komande odlaze u ruke jednog Gvidetija.

Nisu dozvolili prazan hod i medijske spekulacije već su, očigledno na vreme se pripremivši za selektorsku rokadu, doveli stručnjaka šampionske klupske reputacije, čija su remek dela sa turskom Vakifbankom dobila mesto čak i u Ginisovoj knjizi rekorda. I kog metodi rada i relaksirane relacije sa igračicama, odnosno broj „napravljenih“ zvezda, čine jednim od popularnijih uzora među mladim trenerima.

Kako su teren i rezultati jedini pravi reper vrednosti u svetu sporta, vreme je tu da pokaže šta i koliko će doskorašnji selektor Turske doneti Srbiji, s kojom je često vodio i gubio bitke. U međuvremenu bi bilo korisno čuti da li bi mu (do daljnjeg) ostala neispunjena želja da vodi Orlice, odavno poznata Maji Ognjenović, Mileni Rašić, Jovani Brakočević i Jeleni Nikolić, s kojima je ranije sarađivao.

Sa akcentom na finansije, jer su baš one, prema tvrdnjama turskih i italijanskih medija, učinile da Santareli samo jednom doživi da mu kliču ime na dočeku ispod čuvenog balkona Skupštine grada Beograda. Isti izvori tvrde da je Danijele digao sidro samo zato što mu naš Savez nije mogao podići godišnju zaradu od 50.000 evra, uopšte ili barem ni blizu blizu 200.000 u istoj valuti, koliko su mu dali Turci.

Svako ima pravo da bira bolje uslove za sebe, pa tako i on, pogotovo što nije otišao bilo gde već u selekciju sa velikim ambicijama, ali postavlja se pitanje kako je moguće da OSS nije mogao da se ispruži više nego što je dugačak. Jer se verovatno pregovaralo pre raskida saradnje, obzirom da je Santareli javno najavio da će prema bontonu i biznis pravilima prvo razgovarati sa tadašnjim poslodavcima,

Da je rastanak bio prijateljski svedoči i njegova emotivna oproštajna poruka, objavljena na sajtu Saveza, ali obični ljubitelji odbojke pitaju se da li je druga strana tražila sa strane dodatnu finansijsku potporu i, ako jeste, ko ju je odbio pružiti.

Dvesta hiljada evra nije mala suma, pogotovo ne u zemlji koja je prema nedavno objavljenim podacima četvrta najsiromašnija država u Evropi, ali je mnogostruko manja od plate aktuelnih selektora fudbalske i košarkaške selekcije, na primer.

Od primanja brojnih igrača fudbalskih i košarkaških sekcija Crvene zvezde i Partizana, takođe. Čak na mesečnom nivou. A, javna je tajna da država, tj. poreski obveznici na razne načine, ne svojom voljom, odvajaju od svojih usta za iste i(li) za povremeno finansijsko prikrivanje nekih brljotina večitih rivala.

Dakle, zvuči neverovatno da se nije „našlo“ prostora za povišicu čoveku koji se već na prvom takmičenju toliko „uklavirio“ sa srpskim odbojkašicama da su tih 12 (od 12) dobijenih utakmica na Svetskom prvenstvu bile spektakl za oči i dušu. Prethodno ih vodivši do bronze u Ligi nacija.

Ako su razlozi, pak, druge prirode onda ih takođe treba objaviti. Da bi se zaustavilo prepričavanje jedino poznate i, ako je tačna, poražavajuće verzije sporazumnog razlaza sa zemljakom novog selektora, koji je do novembra vodio Tursku, a pre toga Bugarsku, Nemačku i Holandiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari