Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog upozorio je da bi sportisti za koje se dokaže da su koristili doping sredstva mogli da budu isključeni sa Olimpijskih igara, čak i ako im pre tog takmičenja istekne suspenzija. Na konferenciji za novinare u Osaki, dan pre početka Svetskog prvenstva u atletici, Rog je rekao da svaki sportista suspendovan na više od šest meseci zbog dopinga ne bi trebalo da učestvuje ni na prvim sledećim olimpijskim igrama.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog upozorio je da bi sportisti za koje se dokaže da su koristili doping sredstva mogli da budu isključeni sa Olimpijskih igara, čak i ako im pre tog takmičenja istekne suspenzija. Na konferenciji za novinare u Osaki, dan pre početka Svetskog prvenstva u atletici, Rog je rekao da svaki sportista suspendovan na više od šest meseci zbog dopinga ne bi trebalo da učestvuje ni na prvim sledećim olimpijskim igrama. Rog je dodao da izuzetke treba načiniti samo ako sportisti pruže dokaze o dilerima, doktorima ili trenerima umešanim u doping.
– Verujem da bi to bilo moćno sredstvo zastrašivanja. Svaki sportista koji je kažnjen na više od šest meseci, što bi bio slučaj za korišćenje anaboličkih steroida, doping transfuzije i EPO-a, ne bi trebalo da učestvuje na narednim olimpijskim igrama.
Rog je najavio takvo pooštravanje mera protiv dopinga posle sastanka sa Svetskom atletskom federacijom (IAAF) u Osaki. On je podržao ideju IAAF da se kazna za ozbiljne doping prekršaje poveća sa dvogodišnje na četvorogodišnju suspenziju. Svetska antidoping agencija (WADA) razmotriće svoj pravilnik na konferenciji u Madridu u novembru ove godine, a očekuje se da će predlog o četvorogodišnjoj suspenziji naići na veliki otpor.

Bez crvenih traka na OI u Pekingu

Kineska prestonica Peking zameniće sve crvene trake na rukavima stotina hiljada volontera, zaduženih za održavanje bezbednosti, i oni će tokom Olimpijskih igara naredne godine nositi moderne olimpijske bedževe. Crvene trake na rukavima bile su statusni simbol radikalne Crvene garde tokom Kulturne revolucije od 1966. do 1976. godine. Posle revolucije, crvene trake za rukave uglavnom su nosili „voloneteri javne bezbednosti“ – penzioneri, radnici, čuvari. Dizajniranje novih bedževa je završeno, a trenutno se čeka samo zvanično odbrenje, pišu kineski mediji. Crvene trake bi tokom OI u Pekingu u avgustu sledeće godine trebalo da budu prava retkost.

– I dalje ima nekih rezervi na nivou WADA u vezi s prihvatanjem ove ideje – dodao je Rog.
Prema ovom planu, sportisti bi bili automatski suspendovani posle pozitivnog prvog, A uzorka. MOK će, ipak, produžiti listu medicinskih izuzetaka za korišćenje supstanci koje su na listi zabranjenih.
Sport u svetu je žestoko pogođen brojnim doping skandalima ove godine, od bejzbola, do biciklizma i atletike. Svetsko prvenstvo u atletici ove godine počeće tako bez branioca titule u trci na 100 metara. Američki sprinter Džastin Getlin bio je pozitivan na doping testu u aprilu 2006. godine i sada se bori protiv optužbi zbog kojih bi mogao da bude suspendovan i na osam godina. Svetska rekorderka iz Rusije u bacanju kladiva Tatjana Lisenko bila je pozitivna u maju ove godine, a trener ruskog atletskog tima je bio umešan u taj skandal i on je suspendovan. Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine urađeno je 2.500 doping-testova, dok će naredne godine na OI u Pekingu biti urađeno 4.500, a 2012. godine na OI u Londonu čak 5.500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari