Poznate posledice očajnih rezultata srpskih klubova u Evropi: Veliki pad na rang listi UEFA, bez mesta u Ligi šampiona 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srbija će i naredne sezone imati pet klubova u evropskim fudbalskim takmičenjima, ali će zbog loših rezultata iz ove godine izgubiti mesto u Ligi šampiona.

Na rang listi UEFA Srbija je pala za osam mesta, odnosno sa prošlogodišnjeg 11. sada je na 19. poziciji, tako da će od sezone 2025/26. imati ponovo četiri kluba u Evropi.

Ovakvom padu su doprineli loši rezultati srpskih klubova u UEFA takmičenjima što će im u narednim sezonama doneti teži put ka grupama.

Zbog brisanja koeficijenata iz sezone 2018/19 Srbija je u tekućoj sezoni, prvu sa pet klubova u istoriji, počela sa 13. pozicije.

Bilo je važno da na kraju ostane u prvih 15, jer bi tako zadržala pet klubova u Evropi, odnosna dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona i u sezoni 2025/26.

Međutim, trio koji se plasirao u grupe evro takmičenja ostvario je samo dva remija, a zbirno klubovi Superlige su, zaključno sa kvalifikacijama, na 28 utakmica upisali 25 poraza, uz dva remija i jednu pobedu.

U narednoj sezoni prvak Srbije će direktno u plej-of za Ligu šampiona, dok vicešampion ide u drugo kolo kvalifikacija za to takmičenje.

Osvajaču Kupa Srbije za plasman u Ligu Evrope ima samo jednu kvalifikacionu utakmicu, dok će ekipe koje budu na trećem i četvrtom mestu u Superligi pokušati da dođu Lige konferencija kroz kvalifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari