Pozor: Benfika sačuvala titulu prvaka samo jednom kad je krenula porazom, Filipovićev gol nije pomogao 1981. 1Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

Benfika se posle četiri godine vratila na tron portugalskog fudbalskog prvenstva, ali, ako se po jutru dan poznaje, neće joj biti lako da sačuva titulu prvaka.

U prvom kolu je u predgrađu Porta izgubila s 3:2 od Boaviste, a vodila je dvaput.

To joj je prvi poraz na startu domaćeg ligaškog takmičenja u poslednjih deset godina. Maritimo joj je na svom igralištu uzeo meru 2013. s 2:1, kad je u timu imala Nemanju Matića, Filipa Đuričića (zamenjen) i Miralema Sulejmanija (ušao u igru).

Pozor: Benfika sačuvala titulu prvaka samo jednom kad je krenula porazom, Filipovićev gol nije pomogao 1981. 2
Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

U sedam prethodnih puta samo je jednom ostala na prestolu kad je kao šampion savladana na početku.

Bilo je to za sezonu 1976/77, kad joj je na klupu došao engleski trener Džon Mortimor. Na debiju ga je nadmudrio zemljak Džimi Hagan, koji je s lisabonskim „orlovima” bio trostruki uzastopni prvak (1971-73), a 1976. je preuzeo Sporting. „Lavovi” su na svom stadionu pobedili s 3:0, ali je Benfika na kraju uzela lovor treći put uzastopce s devet bodova više od ljutog gradskog rivala, drugoplasiranog.

Poslednji put joj je poraz u prvom kolu bio nagoveštaj neuspeha u odbrani titule 2010. Izgubila je kod kuće od Akademike s 2:1. Tron je prepustila Portu, kojem je bila prvi pratilac s 21 bodom manje.

Loš pogled joj se posle susreta s Boavistom (na portugalskom: dobar pogled) pružio i 1991. Ivan Pudar, nekadašnji golman splitskog Hajduka i subotičkog Spartaka, ostao je nesavladan u Lisabonu, a domaćinu je presudio jedan gol. Boavista je maler bila i 1973, ali kod kuće s 2:0.

Pozor: Benfika sačuvala titulu prvaka samo jednom kad je krenula porazom, Filipovićev gol nije pomogao 1981. 3
Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

Benfika je 1981. poklekla u derbiju s Portom u gostima s 2:1. Zoran Filipović, istaknuti golgeter Crvene zvezde, koji je došao iz Briža, postigao je na debiju u zvaničnoj utakmici tek utešni pogodak u 87. minutu.

Porto je jedini češće (četiri puta) pobeđivao Benfiku u prvom kolu od Boaviste (triput).

Godine 1969. autsajder Leišois je iznenadio šampiona na svom terenu s 2:0, a Sporting i 1950. s 3:1.

Utakmica s Boavistom u ponedeljak uveče bila je puna naboja.

Benfika je povela u 22. minutu preko argentinskog asa Anhela di Marije, povratnika u svoje redove. Izjednačio je u 55. minutu Slovak Robert Boženik, „devetka” domaćih, koji su pet minuta pre toga stekli brojčanu prednost na terenu jer je zbog neopreznog preoštrog prekršaja isključen hrvatski napadač Petar Musa.

Iako s igračem manje, gosti su još jednom stigli u vođstvo, preko Rafaela Silve u 75. minutu.

 

Dok je na semaforu isticao 90. minut, Boavista je opet poravnala. Hladnokrvan je iz penala bio Bruno Lorenso, ali se nije radovao pogotku, jer je Benfikino dete.

Sudija je produžio utakmicu činilo se u nedogled. Trener prvaka Nemac Rodžer Šmit je kao poslednju nadu za atake poslao u vatru Mihaila Ristića. Oteli su se uzdasi Benfikih navijača kad je iz poluvoleja s dvadesetak metara uzdrmana prečku.

 

Lorenso je zatim dobio crveni karton iz istog razloga kao Musa, a poslednji zvižduk sudijske pištaljke je preduhitrio Boženik. Izbio je u protivnapadu sam ispred Grka Odisejasa Vlahodimosa, koga je rutinski nadmudrio.

U Boavistinom timu je od 63. minuta šansu umesto Kongoanca Makute na sredini terena dobio Crnogorac Ilija Vukotić (24), koga je Benfika pozajmila i za ovu sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari