Travu pojela bakterija, svlačionice potopljene, stolice pogrešne boje, a troškovi uveliko veći od predviđenih: Umesto ponosa Srbije novi stadion postaje srpski fijasko 1Stadion Loznica pre godinu dana u toku izgradnje: Foto: Printscreen/Nova

Novi Stadion u Loznici još nije završen, a kad će – ne zna se. Iako je otvaranje bilo zakazano za februar, nema dileme da se fudbal na novom „Lagatoru“ neće igrati ni ove sezone.

Poslednja informacija kaže da je čak i trava na glavnom terenu tek sagrađenog zdanja požutela zato što ju je, kako se pretpostavlja zbog loše drenaže, napala bakterija koju izazivaju gljivice koje se pojavljuju u uslovima previsoke vlage.

Klub potpisivao top igrače zbog novog stadiona

Da ironija bude veća, FK Loznica je prema nezvaničnom saznanju Danasa proteklog proleća potpisivala predugovore sa igračima čije je vrednost na tržištu dostojna nivoa Superlige. To je urađeno zbog navodne garancije Naprednjaka da će klub preko reda biti „uguran“ u Superligu ili će mu garantovati ostanak u Prvoj ligi Srbije, kako se novi stadioni ne bi koristili za mečeve trećeg i nižih rangova takmičenja.

Ti predugovori na početku leta nisu realizovani jer niti je Loznica dobila novi stadion, a samim time nije ni bilo razloga da se dekretom preseli u viši rang takmičenja.

Trebalo da ugosti Čukarički u evromečevima

Na novom fudbalskom zdanju u Loznici trebalo je da ove jeseni evropske mečve igra Čukarički, koji po političkom nalogu umesto u Beogradu mora da utakmice Lige Evrope ili Lige Konferencije (zavisno za šta izbori plasman u grupnu fazu) igra na nekom od tek izgrađenih stadiona. Klub sa Banovog Brda sada će morati da se iz Beograda zbog evromečeva seli čak u Leskovac i putuje skoro pet sati na gostovanja na kojima će formalno biti domaćin.

A šta se zapravo dešava s novim stadionom u Loznici koji je, kako se vlast hvalila, građen po „UEFA 4“ standardima (predviđen za odigravanje evropskih mečeva u svim takmičenjima), a na kome se ove godine neće igrati ni srpskoligaško takmičenje?

Teren poplavljen, trava propala

Gradske vlasti i država pokušale su od javnosti da sakriju činjenicu da su nakon poslednjeg talasa kiša na novom zdanju poplavljene suterenske prostorije, kao i da je trava požutela (zbog već pomenute bakterije). Inspekcija Fudbalskog saveza Srbije je prema saznanju Danasa ukazala je na to da stadion ima ozbiljne nedostatke i da u ovom trenutku ne bi prošao rigorozno UEFA licenciranje za međunarodne mečeve.

Božidar Đedović iz Gradskog odbora Loznica – Stranke slobode i pravde, naveo je da postoji problem u neadekvatnoj podlozi i da zbog loše izvedenih radova ne može da se obavi drenažni proces, što je razlog zašto je glavni teren posle obilnih kiša ostao potopljen danima, a voda prodrla u suterenske prostorije.

Tribine nisu podeljene na sektore

Problem postoji i sa tribinama koje nisu podeljene na sektore, što je neophodno da bi novi „Lagator“ dobio ne samo licencu UEFA za međunarodne utakmice, već i odobrenje FSS da se tu igraju mečevi Superlige i Prve lige Srbije.

Navodno je upitna i preglednost terena sa tribina pošto u određenim delovima postoji previše takozvanih mrtvih uglova.

Premale kućice za rezervne igrače

Zvuči neverovatno, ali među nedostatke se ubraja i što kućice (prostor) za rezervene igrače nemaju dovoljan broj mesta. Primedba koju je inspekcija FSS konstatovala odnosi se i na premalu veličinu svlačionica i nedovoljan broj prostorija za sve aktere utakmice u suterenskim prostorijama.

Po standardima nisu ni aut linije terena koje su manje od dva metra udaljene od betonskog podzida i ograde, što ugrožava bezbednost aktera na terenu.

Pomoćni tereni preko puta ulice

Mimo standarda su projektom osmišljeni i pomoćni tereni s veštačkom travom koji su praktično odvojeni od stadiona. Između njih i stadiona prolazi put, pa će tako igračima koji iz svlačionica odlaze na trening ili se zagrevaju na pomoćnom terenu, pa se vraćaju na stadion, trebati pešački prelaz.

Zbog ovoga će navodno sve mlađe kategorije FK Loznica igrati svoje utakmice u okolnim mestima jer niko ne želi da preuzme odgovornost da deca u punoj fudbalskoj opremi i patikama sa kramponima prelaze put.

Promašili boje stolica

Građani Loznice po društvenim mrežama ismevaju i stolice na tribinama koje su plave boje, iako je zvanična boja kluba zelena.

Da fijasko bude još veći, za novi „Lagator“ je prema do sada dostupnim podacima potrošen 31 milion evra, iako je prvobitno bilo planirano da košta 24 miliona evropskih novčanica.

Ne zna se ni ko je vlasnik ni ko će upravljati stadionom

Još uvek se ne zna ni ko je vlasnik novog stadiona, ko će biti zadužen za upravljanje, a ko će plaćati troškove održavanja.

Ministarstvo za javna ulaganja koje prema ranijim najavama treba da osnuje javno preduzeće Stadioni Srbije koje bi upravljalo svim novim fudbalskim objektima (uključjući i Nacionalni stadion) nije do momenta objavljivanja ovog teksta odgovorilo na pitanja Danasa u vezi sa stadionom u Loznici.

Ko će snositi odgovornost?

Pitanje odgovornosti projektanta i izvođača radova, kao i nadzornog organa za sve nabrojane proteste – takođe niko ne postavlja.

Time bi se u nekoj drugoj društvenoj stvarnosti odavno pozabavilo tužilaštvo. A ovako, ostaje da možda jedino svi zajedno dobiju prekor od predsednika države i o trošku (takođe države) preprave sve nedostatke.

Predsednik države Aleksandar Vučić u više navrata je isticao da će novi stadioni u Zaječaru, Leskovcu, Loznici, uključujući i Nacionalni stadion u Surčinu biti „ponos Srbije“. Stadion u Loznici je po do sada viđenom nažalost pre na putu da postane fijasko Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari