Pravovremeni "doping" za Ruse 1Foto: Starsport (arhivska fotografija)

Posle poraza od Sjedinjenih Američkih Država na startu Svetskog prvenstva za odbojkaše u Italiji i Bugarskoj, potom „traljavih“ pobeda nad Kamerunom i Tunisom…

… izabranici srpskog selektora Nikole Grbića su konačno odigrali jedan kvalitetan meč i savladali Australiju sa 3:1 („kenguri“ su Amerikancima uzeli dva seta), tako da naša reprezentacija sa mnogo više optimizma dočekuje duel sa aktuelnim evropskim šampionom Rusijom. Šef stručnog štaba „orlova“ kaže da je ovaj trijumf bitan iz više aspekata.

– Utakmica je bila apsolutno važna u rezultatskom, emotivnom i moralnom smislu. Jednostavno, veoma sam zadovoljan što je cela ekipa igrala možda i najbolju utakmicu ovde. Možda je bilo neizvesno poen po poen, ali smo tokom celog meča kontrolisali utakmicu – rekao je posle zasluženog slavlja Grbić, a pre zaključnog nastupa u prvoj fazi šampionata.

– Ako se prepustiš tome i ako se demorališeš, onda te zgaze. A, ako im pokažeš zube i da ih se ne bojiš, kao što su ih Amerikanci non-stop napadali, počevši od servisa, apsolutno imamo šanse da se ravnopravno nosimo sa njima. Recept je da igramo poen po poen i da uđemo u neizvesnu završnicu setova. Onda oni mogu da naprave pokoju grešku, pa da na kraju dođemo u situaciju da ih pobedimo. Ako se odvoje četiri-pet poena, posle postaje jako teško.

I Marko Podraščanin je zadovoljan napretkom našeg tima.

– Doveli smo stvari na svoje mesto, pre svega zahvaljujući dobrom servisu, koji nas krasi ceo turnir. Nadam se da će nam pomoći i u utorak, jer igramo protiv vrlo ozbiljne ekipe, možda i najbolje na svetu. Iskoristićemo dobro dan odmora, pa ćemo se potruditi da ih napadnemo od prve lopte.

Za pulene selektora Grbića ponedeljak je bio slobodan dan, a onda u utorak (20.30) sledi meč sa Rusima, koji će da odluči o drugom mestu u grupi. Od toga zavisi gde će „Orlovi“ nastaviti da igraju – Varni ili Milanu. Naime, Rusi su sinoć (najverovatnije) imali samo lakši trening protiv Kameruna pa će međusobni duel Srbije i Rusije odlučiti o tom koja će se reprezentacija domoći drugog mesta – ko trijumfuje u tom meču ići će u sledećoj fazi u Varnu, jer će Amerikanci, kao pobednici grupe, nastaviti turnir u Sofiji.

Terzić sa proverenim adutima

Pre puta u Tursku na završne pripreme i dve test utakmice, selektor ženske seniorske reprezentacije Srbije Zoran Terzić odredio je spisak putnica za 19. Svetsko prvenstvo, koje će se od 29. septembra do 20. oktobra održati u Japanu.

Na njemu su: Maja Ognjenović i Bojana Živković (dizači), Tijana Bošković i Ana Bjelica (korektori), Brankica Mihajlović, Tijana Malešević, Bojana Milenković i Bianka Buša (primači servisa), Milena Rašić, Jovana Stevanović, Stefana Veljković i Maja Aleksić (srednji blokeri), te Silvija Popović i Teodora Pušić (libera). Srbija će prvi meč na Svetskom prvenstvu odigrati 29. septembra u Hamamacuu protiv selekcije Dominikanske Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari