Prednost na duže staze 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Partizana došli su u Bolonji protiv Virtusa do najvažnije pobede ove sezone u Evrokupu, trijumfa koji ima i trenutno, ali i odloženo dejstvo. Već

 sada ta pobeda obezbedila je plasman u četvrtfinale sa prvog mesta u Grupi E, što automatski znači i prednost domaćeg terena u eventualnoj trećoj utakmici (igra se do dve pobede).

A za ubuduće može značiti i istu takvu prednost do kraja ovog takmičenja, i u polufinalu i finalu, naravno ukoliko crno-beli savladajun Trento 4. marta u Beogradu, jer samo još Unikaha od svih učesnika može imati skor 5-1 uTop 16 fazi.

I u tom slučaju bi crno-beli imali prednost zbog mnogo bolje koš razlike.

Ali do pobede sa „pet zvezdica“ u Bolonji, došlo se još teže i još čudnije nego što se moglo pretpostaviti. Partizan je do uspeha došao solidnom, ali ni po čemu posebnom partijom.

Statistički parametri pokazuju da je bilo prilično loših segmenata, samo deset asistencija prema 14 izgubljenih lopti recimo, ili 32-39 u skokovima.

Bili su crno-beli i u munusu 15 poena, ali su pokazali, možda najviše ove sezone, izuzetan timski duh i hemiju na čemu trener Andrea Trinkijeri posebno insistira. Jeste Kori Volden odigrao perfektnu utakmicu, ali mnogi su imali manje ili više vidljive epizode koje su sinergijom značile uspeh.

Pre svih verovatno Vil Mozli sa defanzivnim čudima koja je pravio, ali i Trifunović sa dve vezane trojke, Tomas sa ofanzivnim buđenjem pre kraj, Zagorac i Jaramaz za minijature u odbrani…

Sumirano, Partizan je utakmicu dobio strpljenjem i voljom. Sačekali su crno-beli da protivniku procenat šuta dođe na „normalu“, da se Teodosić umori zbog činjenice da je odigrao 33 minuta, a skoro u svakom napadu imao najveći posed lopte, da dovođenjem meča u egal izazovu nervozu kod protivnika lije je „moranje“ bilo mnogo veće.

Svelo se sve, na prvi pogled, na dve odlične odbrane u dva poslednja napada protivnika, ali bila je to prava fajterska utakmica koja ovom profilu sastava crno-belih više odgovara.

Kapiten Novica Veličković upravo je kolektivni duh naznačio kao X faktor.

„Prvo poluvreme nije košarka koju mi igramo. Igrali smo u ponedeljak, i danas odigrali mušku utakmicu. Rade (Zagorac) je izvrnuo zglob i nije zastajao nijednog trenutka. Jedna timska pobeda, verovali smo i kada su vodili 15 poena. Izdržali smo i dobili smo na strani, što nije lako. Pre izlaska sam rekao: ‘LJudi, borimo se za prvo mesto i zaslužili smo’. Sigurno ćemo hteti da pobedimo u poslednjem kolu, ali razmišljaćemo kad dođemo do toga, ABA liga je sad prioritet. Moramo da se odmorimo i spremimo za Budućnost. Košarka koju smo igrali u drugom poluvremenu je recept“, rekao je Veličković.

Igrač utakmice Kori Volden takođe je insistirao na timskom učinku.

„Oni su počeli dobro i znao sam da će biti tako. Hteli su da nam se osvete za utakmicu u Beogradu. Trebalo nam je vremena da odgovorimo, trebalo je samo da ostanemo pribrani i polako smo smanjivali tu njihovu prednost. Pokazali smo koliko je tim jak. Morali smo da se držimo svi zajedno, čak i pošto je Gorda ispao. Pronašli smo način da dođemo do pobede svojom čvrstinom“, rekao je Volden.

U Partizanu Evrokup na neko vreme zamrzavaju, sledi im vrlo bitna utakmica protiv Budućnosti u ABA ligi (nedelja, 18.00), a zatim put u Niš na završnicu Kupa Radivoja Koraća pred pauzu za utakmice reprezentacije.

Volden MVP kola i najbolji strelac

Košarkaš Partizana Kori Volden proglašen je za najkorisnijeg igrača petog kola Top 16 faze. On je za 26 minuta na parketu postigao 29 poena uz 60 odsto šuta za dva poena (6/10), 75 za tri (3/4) i 80 odsto sa linije za slobodna bacanja (8/10). Imao je i dve asistencije, tri ukradene lopte i pet skokova, ali i dve izgubljene lopte, za ukupan indeks korisnosti 33. Iza sebe je ostavio Miloša Teodosića, koji je ubacio 24 poena, uz pet skokova i 10 asistencija za ukupan indeks korisnosti 30, Taja Vebstera sa 26 i DŽeroda DŽonsa sa indeksom korisnosti 25.

Volden je i najbolji strelac petog kola, dok je najbolji skakač bio DŽerod DŽons (Darušafaka) sa čak 17 uhvaćenih lopti. Najbolji asistent je Teodosić, Tai Vebster (Galatasaraj) je imao najviše ukradenih lopti (4), a među petoericom igrača sa po dve blokade je i Vil Mozli iz Partizana.

Rezultati i tabele

5. kolo

Grupa E

Trento – Darušafaka 74:95

Virtus – Partizan 82:84

Partizan 4-1

Virtus 3-2

Darušafaka 3-2

Trento 0-5

Poslednje kolo (4. mart): Darušafaka – Virtus, Partizan -Trento

Grupa F

Promiteas – Breša 67:56

Venecija – Oldenburg 82:78

Promiteas 3-2

Venecija 3-2

Oldenburg 2-3

Breša 2-3

Poslednje kolo (3. mart): Oldenburg – Promiteas, Breša – Venecija.

Grupa G

Uniks – Ritas 82:69

Galatasaraj – Monako 79:91

Monako 3-2

Uniks 3-2

Ritas 2-3

Galatasaraj 2-3

Poslednje kolo (3. i 4. mart): Ritas – Galatasaraj, Monako – Uniks.

Grupa H

Andora – Huventud 90:89

Unikaha – Tofaš 76:68

Unikaha 4-1

Tofaš 3-2

Huventud 2-3

Andora 1-4

Poslednje kolo (4. mart): Tofaš – Andora, Huventud – Unikaha.

U četvrtfinalu se sastaju: Prvi E- Drugi G (A), Prvi F – Drugi H (B), Prvi G – Drugi E (C), Prvi H – Drugi F (D). U polufinalu igraju pobednik meča A i pobednik meča B, te pobednik C protiv pobednika D. Sve serije se igraju do dve pobede, sa eventualnom majstoricom na terenu bolje plasirane ekipe, ili ekipe sa boljim skorom u grupnim fazama (od polufinala).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari