Predstavljamo olimpijski tim: Trofejna Ivana i četvoro bacača 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Na osnovu ostvarenih kvalifikacionih normi i(li) plasmana na disciplinarnim rang-listama, srpski atletski selektor Edin Zuković odredio je petorku za Olimpijske igre u Tokiju.

U odsustvu trkačica i trkača, slavu naše „kraljice sportova“ probaće da pronesu četvoro bacača kugle/diska/koplja i jedna skakačica u dalj, sa Ivanom Španović kao jedinom „već viđenom“ na pobedničkom postolju, jer u Japan stiže kao trećeplasirana iz Rio de Žaneira 2016, ovenčana brojnim svetskim i evropskim medaljama, sa željom da vrhunskim rezultatom i plasmanom zatvori olimpijsku stranicu svoje fenomenalne karijere.

– Dok sam sposobna da skačem na nivou koji podrazumeva da sam među najboljima i da mogu da odem na takmičenje najavljujući pohod na zlato ja ću to da radim. Tokio je vrhunac 20-godišnjeg rada, znanja, iskustva, mog i Goranovog kao trenera… Sve što radimo i što smo radili služi tome da na tom takmičenju budem na mom nivou i skočim 7,10 -7,15 metara, jer sve ispod toga nije dovoljno za zlato – otvorena je Španović, koja se na ove OI plasirala još avgusta 2020, preskočivši 6,85 m na mitingu Dijamantske lige u Birmingemu.

Nakon toga je više puta imala problema sa povredama, a zbog bolnog stopala nije ispunila sebi želju i postala prva četvorostruka uzastopna dvoranska prvakinja Evrope, međutim nedavnih 6,88 na mitingu DL u Stokholmu slute dobre vesti iz „Zemlje izlazaćeg sunca“.

– Ivana je po prvi put ove godine skakala iz punog zaleta. Iz serije u seriju je bila sigurnija da bi na kraju napravila fantastičan skok. Ne samo da je to najduža njena daljina ove godine, već činjenica da ga je izvela uz negativan vetar od -2.4 pokazuje da stvari dolaze na svoje mesto. Da je povreda stopala prošlost i, ono najvažnije, da smo na pravom putu za Tokio – objasnio je njen „verni“ trener Goran Obradović pred put u Španiju na završne pripreme na četvrte OI 31. godinu stare Zrenjaninke.

I olimpijska odiseja 36-godišnjeg Asmira Kolašinca počela je u Pekingu 2008, s tim što je njegov najbolji plasman sedmo mesto iz Londona 2012. i od srebrne medalje na EP u zatvorenom 2015. nije ulazio u Top 3 bacača kugle na velikim takmičenjima. Česti finalista, ali i redovni „sakupljač“ pehova u zadnjem trenutku je izvadio vizu za Tokio, tako što je na kraju prošlog meseca na prvenstvu Srbije iz šestog pokušaja uspeo da baci kuglu do 21,31 m.

– Prethodna dva meseca sam bio spreman i jurio sam normu, ali nikako da sklopim idealan hitac. Nikada nisam bio na ovako visokom nivou i moralo je jednom da se desi. Hvala Srpskom atletskom savezu na ogromnoj podršci i sto su verovali u mene. Zajedno u nove pobede – izjavio je tada naš presrećni teškaš, čija je najbolja daljina na otvorenom 21,58 metara.

Njegovom kolegi Arminu Sinančeviću su svega 24 leta, ali je još na Svetskom prvenstvu 2019. ušao u avion za Tokio, a tih 21,51 doneli su mu četvrto mesto u Dohi i podigli lestvicu očekivanja. I pojačali žestok rad sa Dejanom Perićem, čija računica kaže da će bivši prvak Srbije u boksu na sledećim igrama u Parizu uzeti zlato a onda dugo vladati ovom disciplinom.

– Sve ide po planu, zaista sam u nikad boljoj formi što pokazuju i rezultati. Očekujemo još bolju formu na Olimpijskim igrama u Tokiju – talentovani mladić iz Brodareva kraj Prijepolja nije krio ambicije ni kada je ovog maja, na mitingu Dijamantske lige u Dohi, izjednačio lični i državni rekord na otvorenom (21,88), pa neće biti iznenađenje ako nas obraduje nastupom u prestonici Japana.

Na tokijskom atletskom stadionu gledaćemo još dvoje naših atletičara. Veteranku Igara – tridesetdevetogodišnju bacačicu diska Draganu Tomašević, kojoj će ovo biti peto pojavljivanje na najvećoj planetarnoj smotri sporta (najbolji rezultat 13. mesto 2008) i debitantkinju u bacanju koplja Mariju Vučenović (28 god), bez značajnijih dometa u seniorskoj konkurenciji. One su plasman izborile na osnovu rang liste Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Raspored nastupa

Ivana Španović skok udalj

* kvalifikacije 1. avgust

Armin Sinančević bacanje kugle

* kvalifikacije 3. avgust

Dragana Tomašević bacanje diska

* kvalifikacije 31. jul

Asmir Kolašinac bacanje kugle

* kvalifikacije 3. avgust

Marija Vučenović bacanje koplja

* kvalifikacije 3. avgust

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari