Pregovori najboljeg igrača Barselone i Argentinca još uvek bez konačnog rešenja 1Foto: EPA

„Mesi sigurno odlazi“, „Preokret, Mesi ostaje“ – naslovi su koji prethodnih dana pune svetske internet portale po pitanju nerešenog statusa Lea Mesija u Barseloni.

Najbolji igrač katalonskog kluba poslao je oca Horhea Mesija da ga zastupa u pregovorima s klubom na čijem se početku priprema nije pojavio, ne bi li uspeo da se dogovori o pravičnom obeštećenju za raskid ugovora ili prodaju drugom timu pre isteka ugovora narednog leta.

Horhe Mesi i uprava Barselone za sada po zvaničnim informacijama još uvek nisu došli ni do kakvog rešenja. Sukob i teške reči koje su prevaljene preko usta i jednih i drugih dovele su obe strane u pat poziciju, iz koje za sada svi izlaze kao gubitnici.

Leo Mesi je rekao da želi da ode iz kluba, godinu dana pre isteka ugovora, a sa time se usaglasio i novi trener Ronald Kuman.

Međutim, rukovodstvo kluba je odlučilo da iz inata insistira na klauzuli koja stoji u ugovor da Mesi može da Blaugranu napusti uz minimalno obeštećenje od 700 miliona evra, za koje je i fudbalskom laiku jasno da ga niko neće platiti.

Horhe Mesi je na pregovore otišao sa idejom da se ta klauzula spusti na „normalnih“ 40 do 50 miliona evra, ali je za sada naišao na zid.

U praksi to znači da Argentinac ima obavezu da u klubu ostane još godinu dana pod pretnjom kazne FIFA da će morati da plati penale ako odbije da trenira.

Međutim, veliko je pitanje da li Kataloncima treba igrač koji je ogorčen i koji želi da ode, a koji čak ni ne treba novom treneru, a sve to samo da bi predsednik kluba Đozep Bartomeu mogao da istera na silu svoj autoritet.

Argentinac je poslao jasnu poruku i klubu i navijačima time što se bez obrazloženja nije pojavio na prvoj prozivci Kumana za novu sezonu. Njegova era u Barseloni je završena, a samo je pitanje kako će se problem ugovora razrešiti.

Ostanak u klubu verovatno bi bio najgora opcija i za Mesija i za Barsu. Argentinac kao šef svlačionice sigurno ne bi dozvolio novom treneru da nametne svoj autoritet i nastavio bi da sa svojim pristalicama pravi zasebni klan koji bi uticao na atmosferu, a samim tim verovatno i na rezultate.

Iako navijači Barselone verovatno sanjaju bajku po kojoj bi Mesi i Kuman postali najbolji saradnici, a najbolji igrač protekle decenije poveo tim ka tituli i Ligi šampiona u svojoj poslednjoj sezoni, to jednostavno teško može da postane realnost.

Da za tako nešto postoji ikakva mogućnost, Mesi bi odavno potpisao novi ugovor, za koji ga klub ganja već godinu dana.

Kako prelazni rok bude prolazio, verovatno će se i stavovi pomerati iz inata ka razumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari