Pregurali 75 mečeva i odbranili tri trofeja 1foto: Starsport

Košarkaši Crvene zvezde prebrodili silne probleme tokom još jedne berićetne sezone, slede razgovori o saradnji sa ključnim pojedincima.

Pobedom nad FMP u drugoj utakmici finalne serije plej-ofa Košarkaške lige Srbije (71:59) Crvena zvezda je osvojila titulu prvaka Srbije, sedmu u nizu. Crveno-belima je ovo 22. titula nacionalnog šampiona, po čemu su postali rekorderi, jer sad imaju jednu više od Partizana. Izuzetno tešku sezonu, koja su obeležile povrede, koronavirus i veliki broj utakmica, ekipa sa Malog Kalemegdana završila je identičnim uspehom kao i prošlu – triplom krunom, posle osvajanja Kupa Radivoja Koraća i ABA lige. Crveno beli su sezonu otvorili dobrim startom u Evroligi i ABA ligi, nastavili osvojenim Kupom Radivoja Koraća, zatim trijumfom u ABA ligi, a završili u nedelju posle deset meseci i 75 takmičarskih utakmica osvajanjem titule u Košarkaškoj ligi Srbije.

Za trenera Dejana Radonjića ovo je bila jedna od najtežih sezona od kad vodi crveno-bele. Još u pripremnom periodu povrede su desetkovale ekipu, a kad se tim konačeno kompletirao i dostigao pravu formu virus korone je pogodio gotovo sve igrače i članove stručnog štaba i skoro mesec dana ekipa je bila bez mečeva i treninga.

Izuzetno teška i zahtevna sezona završena je trećim trofejom. Od prvog dana je bila praćena ozbiljnim problemima, povredama, ni sada nismo bili kompletni. U Evroligi smo odigrali 29 utakmica bez najmanje jednog igrača, a neke i bez četiri ili pet – izjavio je trener crveno-belih nakon što je njegov tim trijumfalno završio sezonu u nedelju, a zatim dodao:

Samo mi unutra znamo koliko je sve bilo teško i kroz šta smo prošli i sta smo uradili, i moram da kažem da sam mnogo srećan. Jedna od najtežih sezona kroz koju sam prošao kao trener, s različitih aspekata. Nekada nisam dovoljno ni svestan veličine uspeha koje napravimo.

Ključni momenat u građenju tima i uspehu koju je Zvezda postigla bilo je dovođenje Nikole Kalinića. Njegovom odlukom da ponovo obuče dres crveno-belih ekipa je dobila vođu na terenu, koji je, naročito u prvom delu sezone vukao svoj tim u najtežim trenucima.

Utisci su sjajni. Pokazali smo da smo ove godine bili najbolja ekipa u regionu i Srbiju. Trostruka titula, srećni smo, konačno možemo da odmorimo – izjavio je reprezentativac Srbije, a potom dodao da je zadovoljan zbog toga što je prošlog leta odlučio da se vrati u Crvenu zvezdu i pored ponuda brojnih velikih evropskih klubova.

Sa godinama sam već naučio da ne vrednujem samo pobede i poraze, ali naravno da je lepše kada osvojite trofej. Bilo mi je lepo, osim nekoliko nedelja koje su bile čudne, generalno je lepa godina iza mene i srećan sam.

Kalinić je dodao i da je srećan zbog činjenice da je bio deo ekipe koja je, posle dugo vremena, pretekla Partizan po broju domaćih titula.

Verovatno sve to ide u ciklusima. Da ne ulazimo sad u dublje analize, ali imala je Zvezda niz, pa Partizan, pa sad opet mi. Sve je to u redu, dok ne prevazilazi sportske okvire i ostaje u duhu fer-pleja, samo neka bolji pobedi. Sve je ovo na kraju dana samo igra i lepše je kad držiš trofej u rukama – rekao je najbolji igrač crveno-belih u protekloj sezoni, a zatim dodao da još uvek nije odlučio da li će i sledeće sezone nositi dres Zvezde.

Vodićemo razgovore, tek se sezona završila. Videćemo šta se dešava, ne znam još ni ja.

Ogromne zasluge za trofeje, ali i uspešan nastup u Evroligi ima Luka Mitrović, koji je uprkos činjenici da nije prava „petica“ uspevao da nadoknadi manjak kvaliteta koji je ekipa Dejana Radonjića imala na poziciji centra i da bude odlučujući faktor u mnogim važnim utakmicama.

– Ciljevi koji su zacrtani u avgustu kada smo se okupili su ostvareni, odigrali smo više od 70 utakmica i sada smo stavili tačku na još jednu uspešnu sezonu. Čestitao bih saigračima na profesionalnom odnosu u plej-ofu Superlige, bez obzira ko je bio protivnik, ipak je ovo zvanje šampiona i sa zadovoljstvom smo podigli ovaj trofej. 

Branko Lazić je u Železniku podigao 20. trofej u kao kapiten Crvene zvezde, a od 2013. godine, kada je vodio ekipu do Kupa Srbije, u ovoj ulozi je osvajao šest titula šampiona ABA lige, sedam titula prvaka Srbije, šest Kupova Radivoja Koraća i jedan Superkup ABA lige.

– Najteža sezona do sada, samo mi znamo kroz šta smo sve prošli i sa čime smo se sve susreli. Bravo svim momcima i ljudima iz kluba. Naravno, veliko hvala i navijačima. Svi smo izneli sezonu. Došlo je vreme za slavlje i više nego zasluženi odmor – rekao je Lazić, koji dres Zvezde nosi od 2011. godine i koji je najtrofejniji igrač u istoriji kluba.

Radonjić i Ćović uskoro za stolom

Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić izjavio je posle osvajanja titule šampiona KLS da bi želeo da i naredne sezone predvodi crveno-bele.

Želja nije sporna. Sada je najbitnije da slavimo jer smo to zaslužili, a onda u narednim danima idu razgovori pa ćemo videti šta i kako – rekao je crnogorski stručnjak.

Predsednik Zvezde Nebojša Čović najavio je da će sa Radonjićem razgovarati tokom ove sedmice.

– Kao što znate, Dejanu ističe ugovor za nekoliko dana. Za sada nismo pričali o njegovom ostanku, nastavku saradnje, ali ćemo više znati tokom nedelje – izjavio je Čović.

 

Holins: Volim Zvezdu i Beograd

Bek crveno-belih Ostin Holins bio je jedan od najboljih igrača osvajača triple krune u protekloj sezoni, ali mu uskoro ističe ugovor. Amerikanac kaže da još uvek nije siguran da li ostaje u Zvezdi.

– Svi me to pitaju, ali trenutno ne znam. Videćemo šta će leto doneti. Ovde mi je sjajno. Volim saigrače, trenera Dejana, Beograd. Videćemo šta će se desiti – izjavio je bek koji je prvi put u karijeri osvojio trofej sa nekim klubom u kojem je nastupao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari