Prekid hit serije u "Pioniru" 1Foto: STARSPORT

Sinonim za uspešnu borbu Davida protiv Golijata u Evroligi poslednje dve sezone bila je Crvena zvezda, a ove takmičarske godine štafetu je preuzeo Žalgiris.

Na skoru 10-5 litvanski velikan na dobrom je putu da se plasira u Top 8, a crveno-beli su namereni da mu večeras u hali „Aleksandar Nikolić“ stanu na pravac i tako se revanširaju za poraz u prvom ovosezonskom meču kada su bili na posed od potencijalnog brejka (19.00). Zvezda je u poslednjih šest utakmica ostvarila četiri pobede u najelitnijem takmičenju i ako se na to pridoda devet vezanih trijumfa u ABA ligi jasno je da će sa puno argumenata pokušati da nadmudri četu Šarunasa Jasikevičijusa.

Žalgiris je ove sezone na gostujućem terenu uzeo meru Fenerbahčeu, zvaničnom šampionu Evrope, poigrao se sa Barselonom, namučio CSKA u Moskvi i sa pet uzastopnih pobeda u najdužoj je evroligaškoj seriji. U četvorogodišnjem ciklusu, koji je Zvezda prošle sezone okončala na briljantan način, bivši prvak Evrope nalazi se u završnoj fazi. Letos je bazu sa šestoricom starosedelaca nadogradio dovođenjem proverenih pojačanja, zaključno sa dvostrukim NBA šampionom – Benom Udrihom. Vasilije Micić dobro se pozicionirao u sistemu trenera Jasikevičijusa, mahom kao organizator igre, ali i neko ko uspešno može da odgovori zadacima sa dvojicom plejmejkera u petorci.

– Očekujem dobru utakmicu, a razlog više je što se Žalgiris dobro pozicionirao na tabeli. U odnosu na prvi meč obe ekipe su pokazale napredak. Ohrabrujuće je što smo tamo pokazali da možemo da se nosimo sa njima i ne vidim razlog zašto ni sada ne bismo išli na pobedu – optimista je Dušan Alimpijević, zadovoljan time što za večerašnji meč vlada veliko interesovanje navijača.

Žalgiris je ofanzivno među najboljim ekipama u Evroligi. Ima četvrti najefikasniji napad (81,1p), treći je po broju asistencija (19,5), segmentu u kojem se posebno ističu Kanađanin Kevin Pangos (5,6) i Vasilije Micić (4,6). Litvanci imaju dobar balans između spoljne i unutrašnje linije i samo dvojicu koji u proseku postižu dvocifren broj poena, što dovoljno ilustruje nivo kolektivne igre. Defanzivno su slabiji u branjenju perimetra, jer rivalu dozvoljavaju da za tri šutira 37,6 odsto. Zvezda velikog rivala dočekuje posle prosečne partije protiv Olimpije, razmišljajući i o tome da je poražena na poslednja dva međusobna meča u Beogradu.

– Imamo preko 80 utakmica godišnje i nekad se dešava slab dan kao protiv Olimpije. Žao mi je publike jer smo imali dobre treninge posle praznika. Trudićemo se da promenimo utisak protiv Žalgirisa, jer vlada veliko interesovanje za utakmicu – optimista je najmlađi stručnjak u Evroligi ove sezone.

Ročesti: Pamtim taj šut

Tejlor Ročesti je u prvom meču imao šut za pobedu pri rezultatu 78:76 za Žalgiris na 12 sekundi pre kraja utakmice. „Naravno da pamtim taj šut. Najvažnije za nas je da učimo iz svega što smo uradili ove sezone. Bila je to naša prva utakmica, verujemo da smo bolji tim nego što smo bili, da smo se poboljšali, a i oni su. Veoma su dobra ekipa, dokazali su to, mislim da su treći na tabeli i imamo dobru priliku da se prisetimo te prošle utakmice, ali i da dokažemo da smo sada bolji nego što smo bili. Jedna od najboljih stvari u vezi sa njima je da u svakoj utakmici iskoči neko drugi. Imaju zaista dobru hemiju i igraju veoma čvrsto. Nije dovoljno da se fokusiramo samo na jednog igrača, već moramo na ceo tim, kao i na sebe. Moramo i da pokušamo da igramo svoju košarku – istakao je najbolji strelac i asistent Crvene zvezde u Evroligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari