Preko aktuelnih šampionki do medalje 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Na momente egzibiciono; košarkašice Srbije atraktivnom igrom na preubedljiv način najavile su u četvrtfinalu Evropskog prvenstva da možda imaju snage i znanja da ponove istorijski rezultat iz 2015.

Naše gracije su sa 38 poena razlike ispratile Šveđanke kućama, ujedno i pozvale navijače da u subotu uveče ispune Beogradsku arenu, kako bi one možda ostvarile svoje devojačke snove da u prestonici Srbije podignu pehar šampiona Evrope. Pogled im “cepa” maštu pošto je akcent srpskih igračica isključivo na rivalkama u polufinalu – košarkašicama Španije.

Da bi uopšte bile u igri za zlato, izabranice Marine Maljković moraće u subotu uveče da nadvise sebe, demantuju istorijske podatke i tradiciju koja je u međusobnim mečevima apsolutno na strani aktuelnih šampionski Starog kontinenta (20.30).

I bez Albe Tores, njihove najbolje igračice, Španjolke su na gotovo dominantan način, bez ijednog poraza, stigle do polufinala Evropskog prvenstva. Visoka, atletski zanimljiva, sa svojih 198 centimetara Astu Endur nametnula se kao lider verovatno najdominantnije reprezentacije na Starom kontinentu u poslednjih desetak godina. Faktički od 2003, Španjolke samo 2011. nisu uspele da osvoje medalju na Eurobasketu. U istom periodu na tri vezana Mundobasketa (2010, 2014, 2018) došle su do odličja, a 2016. na Olimpijskim igrama u Riju domogle su se srebra.

– Španija je ogroman favorit, to je jasno kao dan. To je veliki sistem, mašinerija. Mi ih nikada nismo pobedili, mnogo dugo su na okupu, mnogo dugo je sve isto kod njih, a kod nas je bilo svega. Španija ima veliko iskustvo i veliki sistem iza sebe. Svakako da nas boli činjenica da nijednom nismo pobedili Španiju i da ćemo u tome da tražimo dodatnu motivaciju. Biće neizmerno teško, ali pokušaćemo da pronađemo neka rešenja da im se suprotstavimo – realna je selektorka Marina Maljković.

Španija je tokom šampionata malih problema imala sa Letonkama, koorganizatorom prvenstva Evrope, jedinom reprezentacijom koja je defanzivno uspela da ih spusti na ispod 60 datih poena (59:56). U četvrtfinalu su se poigrale sa Ruskinjama (78:54) demonstrirajući dobar deo ofanzivnog arsenala. Pomenuta Endur je peti strelac na Evropskom prvenstvu (17p) i verovatno će uz Martu Šargaj i Laji Palau biti najzahtevnija za čuvanje.

Španija ima drugi najefikasniji napad na Eurobasketu (74,8), timski za tri poena šutiraju skoro 38 odsto i ono što je vrlo bitno – imaju najveći broj oduzetih lopti, što najbolje ilustruje njihovu agresivnost u odbrani na prvoj liniji dodavanja.

– Španija? To je druga priča… Duga istorija. Nikada ih nismo dobile, ni u pripremnom periodu, ni na velikim takmičenjima. Možda nekad ranije u mlađim kategorijama, ali u seniorskom pogonu nikada. Probaćemo da to uz pomoć publike i naše energije ispravimo. Španija je izuzetno jak tim – oprezna je i svesna izuzetne snage španskih košarkašica Jelena Bruks.

Ana Dabović preko granice bola?

Još u prvom poluvremenu četvrtfinalnog meča sa Švedskom, Ani Dabović je leva šaka bandažirana. Pod velikom dozom adrenalina, naša sjajna košarkašica izdržala je velike napore i bolove u ruci, međutim posle utakmice selektorka Maljkovićeva delovala je vrlo zabrinuto: “ Ani Dabović je definitivno slomljena kost, treba da ide na dodatne preglede… videćemo”, ni sama Maljkovićeva ne zna šta da očekuje.

Dabovićeva je izuzetno borbena; shodno važnosti utakmice i ambijenta u kome će se igrati, nema sumnje da će i promil šanse iskoristiti da zaigra protiv Španjolki. Izlišno je i pisati koliko njeni individualni kvaliteti znače reprezentaciji Srbije.

Francuska veliki favorit

Prvi meč polufinala u subotu će odigrati reprezentacije Francuske i Velike Britanije (18.00). Nema sumnje da će Francuskinje biti izraziti favorit, međutim Britanke su tokom šampionata izrasle u najprijatnije iznenađenje. Uspele su da u neizvesnoj završnici izbace Mađarice u četvrtfinalu i to najbolje ilustruje njihov timski duh. Temi Fegbenl je treći strelac Evropskog prvenstva sa prosekom od 22,6 poena po meču, dok je Džona Lindham četvrti asistent sa 5,2 uspešna dodavanja.

Britanke imaju jedini poraz od Španjolki i imaće čemu da se nadaju u meču sa Francuskinjama. Da nije bilo izuzetno raspoložene Sandrine Grude, pitanje je da li bi Francuskinje uopšte uspele da prebrode izazov u vidu Belgije u borbi za polufinale. Ove dve reprezentacije poslednji put odigrale su međusobni meč pre četiri godine, a Britanke nikada nisu uspele da slave protiv Francuskinja.

Raspored

subota

polufinale

V. Britanija – Francuska 18.00

Srbija – Španija 20.30

nedelja

za bronzu 17.30

finale 20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari