Preminuo čuveni teniski trener Nik Bolitijeri 1Foto: Wikipedia

Čuveni američki teniski trener Nik Bolitijeri preminuo je juče, u 91. godini, nakon što su poslednjih nedelja kružile glasine o njegovom pogoršanom zdravstvenom stanju.

Bolitijeri, kako piše tennisworldusa.org, imao fizičkih problema u poslednje dve godine, ali je istovremeno, kako je potvrdio bivši teniser Džimi Arijas, odbio da ode kod lekara.

Tokom svoje karijere, Bolitijeri je otvorio poznatu tenisku akademiju i pomogao u pokretanju legendi sporta kao što su Andre Agasi, Džim Kurije, Monika Seleš, Serena i Venus Vilijams i ruska teniserka Marija Šarapova.

Sarađivao je i sa srpskim teniserima poput Jelene Janković, Filipa Krajinovića i Miomira Kecmanovića.

„Hvala ti za sve legendo, nedostajaćeš mi„, napisao je Krajinović na društvenim mrežama.

Sin italijansko-američkih imigranata, Nik je diplomirao filozofiju 1953. i kasnije je služio u vojsci Sjedinjenih Država.

Studirao je pravo na Univerzitetu u Majamiju, ali je odustao 1956. da bi počeo da predaje tenis na prestižnoj Vejland akademiji.

Među njegovim prvim učenicima su Šeril Smit i Brajan Gotfrid. Bolitijeri je početkom 1970-ih postao direktor teniskih operacija u hotelu Dorado Beach u Portoriku, imanju u vlasništvu porodice Rokfeler.

Tokom ovih godina, Nikov glavni asistent bio je Hulio Moros, koji će pratiti Nika na Floridu kada odluči da osnuje sopstvenu akademiju. Godine 1977. Bolitijeri napustio je Portoriko i nastanio se na Floridu, kao profesor tenisa u Coloni Beach and Tennis Resortu.

Nakon što je radio za različite strukture, 1978. je otvorio sopstvenu tenisku akademiju u Bradentonu na Floridi, na površini od 40 hektara. Godine 1987. Međunarodna menadžment grupa preuzela je akademiju, ali je Niku ostavila zadatak da je vodi.

Prvi teniser kojeg trenira Boletijeri koji je došao do vrha ATP rang-liste je američki šampion Džim Kurije; Boletijeri je 1993. godine potom postao trener Borisa Bekera koji je već 28. januara 1991. stigao do vrha ATP rang-liste.

Prva koja je dospela na vrh VTA rang-liste je veoma mlada Monika Seleš nekoliko nedelja posle Bekera, 11. marta 1991. 18. maja 2008. dobio je počasnu diplomu njujorškog koledža zdravstvenih profesija za svoju posvećenost u svet sporta, fitnesa i velnesa uopšte.

Sarađivao je sa listom Tennis Magazine i napisao je svoju autobiografiju pod naslovom „Moji asovi, moje greške“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.