Preminuo legendarni NBA košarkaš Bil Rasel 1Foto: EPA/MIKE NELSON

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena Bil Rasel preminuo je danas u 89. godini.

Rasel je celu karijeru proveo u Boston Seltiksima i sa tom ekipom osvojio 11 titula šampiona NBA lige.

Sa Univerzitetom San Francisko dva puta je bio šampion NCAA, da bi pre prelaska u profesionalnu košarku osvojio i zlatnu medalju sa američkom reprezentacijom na Olimpijskim igrama 1956. u Melburnu.

Iste godine na draftu izabrao ga je Sent Luis, ali je u trejdu otišao u Boston Seltikse i u narednih 13 sezona sa ovom ekipom 12 puta je igrao u finalu NBA lige i 11 puta osvojio šampionski prsten.

Za najboljeg igrača lige (MVP) proglašen je pet puta i nastupao na 12 Ol-star mečeva.

Karijeru je završio sa prosečnim učinkom od 22,5 skokova, 15,1 poena i 4,3 asistencije po meču, a sve do pojave Majkla Džordana smatralo se da je bio i najbolji košarkaš u istoriji NBA.

Član „Kuće slavnih“ od 1974. godine, bio je jedan od najdominantnijih centra u istoriji košarke i bio ključni igrač za revolucionarne izmene u ovoj igri, naročito u odbrani.

Nakon što je 1966. godine trener Bostona Ben Ojerbah otišao u penziju, Rasel je preuzeo i ovu funkciju u klubu i tako postao prvi Afroamerikanac trener u istoriji profesionalnih sportova u SAD.

Igračku karijeru završio je 1969. godine, potom je bio menadžer i trener Sijetl Supersoniksa, zatim trener Sakramento Kingsa, a bavio se i novinarstvom i glumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari