Preminuo Nemac koji je ubo nožem Moniku Seleš 1Foto: EPA/GERRY PENNY

Ginter Parhe, Nemac koji je 30. aprila 1993. nožem napao slavnu teniserku Moniku Seleš i tako joj okončao tenisku karijeru, preminuo je u avgustu prošle godine, objavio je tabloid „Bild“.

On je poslednjih 14 godina proveo u staračkom domu u Nordhauzenu, gde je živeo nakon izlaska iz bolnice za lečenje psihičkih bolesnika.

Parhe je bio opsednuti navijač Nemice Štefi Graf i naknadno je utvrđeno da je bio psihički neuravnotežen, a nakon šest meseci u pritvoru osuđen je na dve godine uslovne kazne, uz obavezno lečenje.

Monika je u trenutku napada imala svega 19 godina i neverovatnih devet grend slem titula iza sebe. Bila je na dobrom putu da postane najbolja igračica svih vremena, međutim brutalan napad je na nju uticao i fizički i psihički.

Seleš je u trenutku napadu igrala protiv Bugarke Magdalene Malejeve, a Parhe joj je zadao ubod u pauzi između dva gema. Brzo je prevezena u bolnicu, gde je utvrđeno da je zadobila ranu duboku četiri centimetra.

Iako se nikada nije u potpunosti psihički oporavila uspela je da do kraja karijere osvoji još jedan grend slem turnir, Australijen open 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari