"Pretnje" podižu tenzije 1Foto: STARSPORT

Nije delovalo tokom uvodne utakmice finala Superlige da će tako biti, međutim u Partizanu su za startni poraz od Crvene zvezde (98:94), krivce pronašli u sudijama.

Prvo je Andrea Trinkijeri na konferenciji posle utakmice način na koji je zaradio dve tehničke, samim tim i isključujuću grešku početkom četvrte deonice, okarakterisao kao sramotan, a odmah potom je predsednik kluba Ostoja Mijailović putem svog Tviter naloga zapretio da će Partizan odustati od nastavka finalne serije.

Nisu se crno-beli, barem javno, preterano bavili defanzivnim slabostima zbog kojih su primili čak 15 trojki, ponovo nemajući rešenja za igru jedan na jedan Čovića, Davidovca, Berona… Više ih je zanimala nekakva „teorija zavere“ iz koje će verovatno pristupiti i večerašnjem susretu u kome će biti nominalno domaćini (19.00). Po sistemu 1-1-1 Partizanu je možda drugi susret i ključan u pokušaju da se domogne domaće titule posle pet godina posta i shodno tome povećanje tenzije, koja je i ovako jedva podnošljiva u hali „Aleksandar Nikolić“ u kojoj se zbog nesnosne vrućine „diše na škrge“, a igrači na jedvite jade održavaju ravnotežu, deluje bespotrebno i kontraproduktivno.

Svojim poslednjim izjavama Trinkijeri i Mijailović sasvim sigurno će još više motivisati navijače Partizana da se večeras obruše na sve što je deo KK Crvena zvezda: igrače, stručni štab, upravu…. Dobrano će se voditi računa da se utakmica završi na regularan način u okolnostima koje to svakako nisu: od hale koja ne ispunjava elementarne uslove, navijača koji ne shvataju da je pušenje već decenijama zabranjeno u sportskim objektima, kao i način podrške svom klubu koji je sve, samo ne sportski.

U takvim (ne)prilikama Partizan će imati svoje šanse; Trinkijeri bi trebalo prvo sebi, a onda i drugima da objasni razloge svedene minutaže i uloge Aleksa Renfroa (22 minuta u prvom meču) koji je najbolji igrač crno-belih u fazi tranzicije, promeni ritma i organizaciji igre. Takođe, bolja kreacija Nikolića, značila bi i više prostora za Pejdža (4/4 za tri u prvom meču), odnosno Jaramaza u igru jedan na jedan, kao i svrsishodnosti Nikole Jankovića u kratkim otvaranjima i distribuciji lopte pod 90 stepeni.

– Zvezda je super tim. Borićemo se, ali biće teško. Želeo bih da se igra košarka i da igrači odluče, talentom, sportskim potezima. Znam kad grešim. Prvi znam kad zaslužim grešku. Kad je pošteno, kažem „preterao sam“ i moj posao je da radim na ivici. Idemo dalje – poručio je Andrea Trinkijeri.

U Zvezdi su sigurno svesni da defanzivno nisu bili ni blizu nivoa iz finalnog serijala sa ekipom Budućnosti u ABA ligi. Bez obzira na startni trijumf, vođstvo u najvećem delu utakmice, crveno-beli su, osim u šutu za tri poena, podbacili u poenima iz reketa (12), kontranapada (tri) i nakon izgubljenih lopti (devet). Nije bilo očekivane dominacije u reketu, dok je kreacija svedena na svega 14 timskih asistencija.

– Da bismo pobedili i u drugom meču moraćemo da promenimo pristup i budemo daleko ozbiljniji. Ne bi smelo da nam se desi, kao u prvom susretu, da kontrolišemo rezultat 39 minuta, a onda dođemo do egal završnice – stava je Ognjen Dobrić, uz Dejana Davidovca junak pobede na startu finalne serije.

Upozorenje umesto istupanja

Zapretio je Ostoja Mijailović u ponedeljak uveče, posle poraza u prvoj utakmici, da će Partizan istupiti iz finala Superlige, međutim dan kasnije, posle sastanka rukovodstva klub je odustao od sulude namere. “ KK Partizan NIS će ponovo staviti interese srpske košarke iznad svega, i nastaviti učešće u finalnoj seriji, sa željom da se ona okonča u najboljim mogućim uslovima, uprkos veoma nezdravoj atmosferi koju su kreirali drugi. Po okončanju lige, Partizan NIS zahteva hitne promene na svim nivoima u KLS! Uvrede igrača, njihovih porodica, kao i šovinističke uvrede nalik onima na račun trenera Trinkijerija ne smeju prolaziti nekažnjeno ili uz blage, naknadne kazne. Na to se mora reagovati momentalno“, siže je saopštenja iz Humske.

Zenit želi Renfroa

Aleksu Renfrou ističe ugovor sa Partizanom za desetak dana. Iskusni američki plejmejker biće u prilici da naplati dobre partije u crno-belom dresu, a prvi u red za njegov angažman stao je ruski Zenit. Klub iz Sankt Peterburga počišćen je u polufinalu VTB od CSKA, ali će bez obzira na skromnu sezonu pokušati da dođe do specijalne pozivnice Evrolige. Shodno tome, u Zenitu žele da naprave što kvalitetniju ekipu, a Renfroa vide kao jedno od rešenja na jedinici.

Nova sudijska trojka

Prvi finalni meč Superlige doneo je veliku polemiku oko arbitara, a nema sumnje da će i u drugom meču sudijska trojka biti pod ozbiljnim pritiskom. Čelnici takmičenja delegirali su novu trojicu arbitara, a to su Ilija Belošević, Marko Juras i Uroš Obrknežević. U prvoj utakmici finala plej-ofa pravdu su Milivoje Jovčić, Aleksandar Glišić i Vladimir Jevtović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari