Preventiva za marš Delija u Bernu: Preporuka policije jednom kafeu da skloni zastavu s duginim bojama 1Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Policija Berna je u punoj pripravnosti za utakmicu fudbalske Lige šampiona koja se između Jang bojsa i Crvene zvezde igra večeras u 21 čas.

Organi reda u kantonu u kojem je smešten glavni grad Švajcarske imaju iskustvo s delijama, najvatrenijim pristalisama crveno-belih, iz uličnih okršaja kad su se dva tima sastali u plej-ofu za vodeće klupsko takmičenje evropskog fudbala pre četiri godine.

Kao ključnu meru predostrožnosti od novih nereda kantonalna policija je uzela preporuku kafeu „Kairo“ da sa fasade skloni zastavu s duginim bojama, koja je obeležje LGBT populacije. U njoj su Zvezdini navijači 2019. našli povod da gađaju goste limenkama i flašama, piše „Berner Cajtung“.

Očekuje se da prema stadionu krene oko 2.000 grupisanih delija. Policija će ih pratiti u stopu, svesna da i najmanji detalj u kojem oni vide provokaciju ili razlog za incidente može biti zapaljiva čestica.

Direktor bezbednosti grada Reto Nauze je izjavio da se ulažu napori da se stupi u kontakt s vođama navijača da bi se utvrdila trasa njihovog kortea i da se oni pozovu na miran marš do stadiona.

„Ne želimo da uklonimo zastavu. To što moramo da se podvrgnemo pritisku homofobičnih fudbalskih navijača je nepravda“, rekla je Trine Pauli iz kafea.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari