"Profiteri" Nadal i Federer 1Foto: EPA-EFE/ JOHN G. MABANGLO

Dosadašnji tok mastersa u Indijan Velsu „pojeo“ je nekoliko ozbiljnih nosioca turnira, sa sve glavnim favoritom Novakom Đokovićem, ali su u igri za trofej u kalifornijskoj „pustinji“ ostala njegova dva večita rivala i najozbiljnija pratioca na ATP listi Španac Rafael Nadal (2) i Švajcarac Rodžer Federer (4).

U odsustvu prošlogodišnjeg šampiona, povređenog Argentinca Huana Martina del Potra (5), srpskom teniseru su davane najveće šanse, ali je Nemac Filip Kolšrajber već u trećem kolu iskoristio Novakovo petonedeljno odsustvovanje iz takmičarske konkurencije i očigledno loš dan, pa je osvajač tri poslednja grend slema brzo zaustavljen u pohodu na šesti trofej s jednog od dva najveća turnira iz kategorije 1000 na tlu Sjedinjenih Američkih Država. NJegova sreća je što je zbog još ranije eliminacije prošle sezone (od)branio samo 10 bodova i dodao im još 25, pa će posle abdejtovanja ATP liste u ponedeljak umesto prošlonedeljnih 10.955 imati 10.990 bodova. S druge strane, ne ide mu na ruku to što Nadal i Federer dobro guraju. Španac ništa nije branio, jer ga prošle godine nije ni bilo u Indijan Velsu, a kako redom ruši prepreke – prekjuče je našeg Filipa Krajinovića – mogao boi lepo da uveća trenutni bilans (8,365).

– Imao sam mnogo dobrih turnira u Indijan Velsu. Većina ljudi misli da zbog toga što sam osvojio mnogo toga na šljaci, da je za mene dobro ako su teren i loptica sporiji. Pozivam sve da analiziraju moje turnire na betonu pa da vide da li su tereni bili spori ili brzi. Većina takmičenja na betonu koje sam osvojio bilo je na bržim podlogama. Na kraju, sve se svodi da tove se svodi da to igram li dobro ili ne. Ako igram dobro, onda mogu da pobedim na bilo kojoj podlozi, zar ne – pitao je i zaključio Nadal uoči duela sa Rusom Karenom Kačanovim (13).

Federer igra s teretom, s obzirom da je prethodnog marta dobacio do finala, ali način na koji je juče dobio meč sa (23) Britancem Kajlom Edmundom – 6:1, 6:4 daje mu pravo da osigura polufinalni prolaz protiv neočekivanog rivala Poljaka Huberta Hurkača (67).

– Drago mi je što ovde vidim Roda Lejvera na tribinama. Veliko je zadovoljstvo videti takvu legendu da dođe i gleda ovu generaciju igrača. On i Pit Sampras imaju mnogo bolje nadimke od mene – raketa i pištolj – i to je nešto na šta sam ljubomoran. Ja nemam ništa. Još moram da radim na tome – zahvalio se i našalio se vlasnik rekordnih 20 grend slem lovora, sa 4,600 bodova trenutno na kontu.

Dok se dvojica njegovih najvećih oponenata bore za titulu, Đoković se sa Italijanom Fabiom Fonjinijem nadmeće za dubl trofej i istovremeno diže formu za sledeći turnir u Majamiju (20 – 31. mart), gde takođe brani svega 10 bodova, jer je ispao već u drugom kolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari