Prolaz dalje bi bio presedan 1Foto: Starsport

Uteha jeste da su fudbaleri Crvene zvezde u Glazgovu ostavili solidan utisak, ali je relanost da su se u Beograd vratili sa minusom koji su u bogatoj istoriji samo jednom uspeli da nadoknade.

Rendžers je trijumfom 3:0 u prvom meču osmine finala Lige Evrope praktično izvukao maksimum iz meča i sa velikom dozom optimizma dočekuje revanš narednog četvrtka na stadionu „Rajko Mitić“. Zadatak crveno-belih trenutno deluje kao jednačina sa više nepoznatih, a prvu koji bi trebalo da reše odnosiće se na način na koji će braniti prekid, segment igre u kojem su definitivno podbacili u Glazgovu.

Zvezda je u Škotskoj primila više golova nego u grupnoj fazi Lige Evrope, kada su gostovanja u pitanju. Fudbaleri Rendžersa fizički i atletski svoju superiornost maksimalno su materijalizovali iz prekida, prevashodno kornera sa desne strane.

Trener Stanković opredelio se da u takvim prilikama zonski brani prekide, što je dovelo da do izražaja dođu tehničke manjkavosti pojedinaca, kao i atletska prosečnost.

Eraković se kod drugog gola Rendžersa loše telom postavio prilikom pokušaja da glavom izbaci loptu iz svog šesnasterca, dok su u pozicioniranju čak trojica njih pogrešili omogućivši Balogunu da udarcem glavom matira nemoćnog Borjana i prednost povisi na 3:0.

Jasno je da će u revanšu morati da naprave korekcije u datom segmentu, svesni da će Rendžers učiniti sve da dođe do više takvih situacija u kojima će ciljano gađati najslabije pojedince u crveno-belim dresovima.

U Glazgovu su to bili, pre svih, Pićini, ali se i Eraković ispostavio krhkijim nego što se mislilo. Da će zadatak biti istorijske težine potvrđuje i podatak da je Zvezda u bogatoj istoriji samo jednom uspela da eliminiše rivala na međunarodnoj sceni nakon što je posle prvog meča u gostima bila u zaostatku tri gola.

Bila je to čuvena sezona 1978/79 u kojoj su crveno-beli dogurali do finala Kupa UEFA pod vođstvom Branka Stankovića. Već na prvom stepeniku, Dinamo iz Berlina u Beograd je stigao sa prednošću 5:2, čak je u revanšu i poveo, a Zvezda je sva četiri gola postigla u drugom poluvremenu.

Ovaj podatak pokazuje da crveno-beli narednog četvrtka ne moraju od starta da krenu „na sve ili ništa“ već da taktički mogu da odigraju strpljivo i pedantno, prevashodno na svojoj polovini terena.

Rendžers će sigurno hteti da pulene Dejana Stankovića matira iz kontranapada, nakon presečene ili oduzete lopte u čemu je i te kako bio opasan i u Glazgovu, posebno u poslednjih dvadesetak minuta utakmice.

Postoji mogućnost i da trener Stanković u revanšu krene sa jednim zadnjim veznim, dodatnim igračem u kreaciji ili samoj završnici i time pokuša da izvrši presing na poslednju liniju Rendžersa, posebno štopere koji nisu naročito vešti sa loptom u nogama.

Ali su zato vrlo sinhronizovani, što je bilo evidentno u Glazgovu, kada su crveno-bele čak šest puta hvatali u ofsajd zamkama (tri gola crveno-belima poništena iz tih razloga).

Zvezda je, pak, imala više kompletiranih i tačnih pasova; 40-godišnji Mekgregor pokazao se vrlo ranjivim na gol crti uprkos odbranjenom penalu Kataiju, a ta činjenica sigurno će biti podrobnije izanalizirana u redovima crveno-belih u pripremi revanša narednog četvrtka.

Da Marakana bude Ajbroks

Ajbroks park bio je popunjen iskrenim i vernim navijačima, koji su frenetičnim navijanjem nivo akustike na stadionu doveli do decibela dovoljnim da se „probije zvučni zid“. Kose tribine, tik do terena, sa malim razmacima između stolica akustiku su povećavali pri svakom konkretnijem napadu „policajaca“.

„Dokle god možemo moramo da se nadamo. Želim pun stadion kod nas. Nikada to nisam radio, ali sad pozivam sve da dođu. Igramo kod kuće, rani gol, mala konfuzija kod njih. Svašta može da se desi. Verujem u svoj tim i svoj klub“, poručio je trener Dejan Stanković pristalicama Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari