Promenjen Statut Olimpijskog komiteta Srbije 1Foto: Logo

Olimpijski komitet Srbije usvojio je danas izmene Statuta u delu koji se odnosi na izbor predsednika OKS-a.

U novoj verziji najbitnijeg dokumenta neće više postojati kriterijumi koji od prvog čoveka OKS-a traže 15 godina bavljenja olimpijskim sportom i učešće na OI, kao ni uslov koji zahteva da predsednici imaju deset godina iskustva u domaćim i međunarodnim sportskim organizacijama. Upravo ovi uslovi bili su razlog nezadovoljstva sportskih saveza koji su bojkotavali izbornu sednicu OKS-a u decembru kada je jedini kandidat bio Ivan Todorov.

Na redovnoj Skupštini OKS za promene je glasala većina, odnosno 36 od prisutnih 38 članova. Obraćajući se članovima Skupštine pre glasanja potpredsednik OKS-a Žarko Paspalj kazao je da svi treba da glasaju po svojoj savesti ali da po njegovom mišljenju Statut nije trebalo menjati.

-Ovaj Statut je bio dobar i služio nas je dobro. Namera da dođe do promene teško da može da se protumači kao prava želja da novi statut donese nešto dobro. Apriori sam bio protiv ovih promena a vas pozivam da glasate po savesti onako kako mislite da treba – kazao je Paspalj.

Novi statut treba da usvoji Međunarodni olimpijski komitet da bi postao važeći. Kada se to dogodi biće raspisani novi izbori za predsednika. Olimpijski komitet Srbije probio je rok za izbor novog predsednika koji je šest meseci od završetka OI, a zbog kašnjenja MOK još uvek nije reagovao, mada se ta mogućnost ne isključuje.

Pogrešno tumačenje

„Prošle nedelje dnevni list Danas objavio je tekst pod naslovom „Kuvanje pred nove izbore“ u kome se kaže da će u novom Statutu ostati uslov da kandidat za predsednika OKS-a treba da ima deset godina iskustva u nacionalnim i međunarodnim sportskim asocijacijam, što je bila greška autorke, odnosno pogrešno tumačenje izmena Statuta koje je Danasu dostavio Olimpijski komitet Srbije. Da ne bi dolazi do zabune, pomenuti tekst je uklonjen sa sajta.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari