Promet na fudbalskoj pijaci tri milijarde evra 1Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Od 2011. do 2020. na kupovinu fudbalera potrošeno je 48,5 milijardi dolara, saopštila je FIFA. Srpski klubovi su u tom periodu zaradili 217 miliona dolara.

U najjačim fudbalskim ligama Evrope prekjuče je završen letnji prelazni rok, u kome su klubovi potrošili preko tri milijarde evra.

Dva najveća fudbalska imena današnjice promenila su sredine: Kristijana Ronalda je Mančester Junajted otkupio od Juventusa za 15 miliona evra, dok je Pari Sen Žermen doveo Mesija kao slobodnog igrača.

Najveći transfer ovog leta bio je prelazak Džeka Griliša iz Aston Vile u Mančester siti za 117,5 miliona evra.

Nešto manje platio je Čelsi Interu da bi vratio Romela Lukakua – 115.

Klubovi engleske Premijer lige potrošili su u letnjem prelaznom roku više od milijardu funti, ali je ukupna potrošnja opala, drugu godinu uzastopno.

Prelazni rok trajao je od 9. juna do 31. avgusta, a premijerligaši su potrošili 1,1 milijardu funti.

Taj izdatak je 11 odsto manji od prošlogodišnjeg (1,3 milijarde funti), a što je pad od devet odsto u odnosu na 2019. godinu.

Mančester junajted je Džejdona Sanča iz Dortmunda platio 85 miliona evra, Rafaela Varana iz Reala 40 miliona.

Najviše na Ostrvu potrošio je Arsenal, dato je 150 miliona evra za četvoricu novajlija, sa kojima nije osvojen ni bod u prva tri kola Premijer lige. Liverpul je kupio samo štopera Konatea iz Lajpciga za 40 miliona evra.

Veliki transfer od 26,8 miliona funti je i prelazak hrvatskog fudbalera Nikole Vlašića iz CSKA Moskve u Vest Hem. U poslednjim trenucima prelaznog roka dogovorena je pozajmica igrača Atletika Madrida Saula Nigesa u Čelsi.

Revizorska kompanija Dilojt navela je da je poslednjeg dana prelaznog roka potrošeno 150 miliona funti.

Klubovi Premijer lige doveli su 148 fudbalera, u poređenju sa 132 prošlog leta i 128 u 2019. godini.

„Ovo je bio izvanredan prelazni rok. Rekordi u trošenju su oboreni, igrači su prelazili iz kluba u klub, uključujući i dva najbolja igrača njihove generacije (Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo), zauzeli su naslovnice, a klubovi Premijer lige potrošili su više od milijardu funti, šesto leto uzastopno. Zanimljivo je da je je sve postignuto nižom potrošnjom nego što je bio slučaj u prethodna dva leta“, rekao je predstavnik kompanije Dilojt Den Džons.

Posle Premijer lige u letnjem prelaznom roku najviše su potrošili klubovi italijanske Serije A – 475 miliona funti.

Očekivao se i veliki transfer napadača Pari Sen Žermena Kilijana Mbapea u Real Madrid, ali je uprava pariskog kluba odbila sve ponude španskog kluba, pa će 22-godišnji Francuz najverovatnije kao slobodan igrač sledećeg leta preći u Real Madrid.

Real je iz Rena doveo Eduarda Kamavingu, dok se Antoan Grizman vratio u Atletiko Madrid, na pozajmicu iz Barselone.

Bajern je u Nemačkoj najviše potrošio za Upamekana (42 miliona) i Sabicera (15), a u Italiji je Murinjova Roma za napadača Abrahama dala 40 miliona…

FIFA je dan pre kraja ovoletošnjeg prelaznog roka objavila svoje istraživanje o fudbalskim transferima u poslednjih deset godina.

Po tome je od 2011. godine na kupovinu fudbalera potrošeno 48,5 milijardi dolara.

Najviše u Velikoj Britaniji (12,4 milijarde dolara), Španiji (6,7 milijardi), Italiji (5,6 milijardi), Nemačkoj (4,4), Rusiji i Kini (po 1,7 milijardi), Portugalu (1,3), Turskoj (1,1) i Belgiji (900 miliona dolara).

U 2011. godini obavljeno je 11.890 transfera, a taj je broj porastao na 18.079 u 2019. godini pre samog početka pandemije koronavirusa.

U periodu od 10 godina klubove je promenilo najmanje 66.789 fudbalera, među kojima najviše u Brazilaca (15.128), zatim Argentinaca (7.444), Britanaca (5.523), Francuza (5.027) i Kolumbijaca (4.287).

Broj klubova koji je učestvovao u transferima 2011. godine iznosio je 3.167, dok se u 2019. taj broj popeo na 4.139.

Iz Evrope su svih 30 klubova koji su najviše potrošili na igrače, 12 iz Engleske, po pet iz Španije i Italije, tri iz Nemačke, po dva iz Francuske i Portugala, te jedan iz Rusije.

Ovi klubovi čine 47 posto ukupnih transfera, a potrošili su 22,8 milijardi dolara.

Ukupna provizija isplaćena menadžerima od početka 2011. do kraja 2020. iznosila je 3,5 milijardi dolara.

Srpski klubovi su u tom periodu zaradili 217 miliona dolara, igrači su prodati za 312 miliona, a ma dolaske igrača klubovi su potrošili 94,8 miliona.

Skoro savršeni PSŽ

Pari Sen Žermen je po pristiglim imenima uradio perfektan prelazni rok. Doveli su ukupno sedam pojačanja i za obeštećenja platili relativno skromnih 83 miliona evra, ali treba napomenuti da su sve novajlije dobile velike plate i da je realna cena njihovog dolaska mnogo veća. Najveći transfer je dolazak Lea Mesija iz Barselone,  u dvogodišnjem ugovoru stoji da je godišnja plata plata 35 miliona evra. Desni bek Ašraf Hakimi iz Intera plaćen je 60 miliona, a Danilo Pereira (štoper/zadnji vezni) koji je prehodnu sezonu proveo na pozajmici, sada je plaćen još 16 miliona Portu. Poslednjeg dana prelaznog roka PSŽ je doveo jednog od najtalentovanijih levih bekova sveta Nuna Mendeša iz Sportinga, na pozajmicu vrednu sedam miliona evra, uz obećanje da će ga idućeg leta „iskeširati“ za 40 miliona.

Kao slobodni agenti stigli su još golman Đanluiđi Donaruma (Milan), defanzivac Serhio Ramos (Real Madrid) i vezista Đini Vajnaldum (Liverpul).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari