"Prošla su vremena kada se na najbolje igrače moglo računati uvek i svuda": Milorad Kosanović o odbijanju poziva za meč "orlova" protiv SAD 1foto: Fudbalski savez Srbije

Bivši fudbalski trener, za Danas, objašnjava zašto u timu (opet) nema igrača Crvene zvezde i Partizana, odnosno kako se došlo do toga da jedan pozvani prvotimac Vojvodine radije izabere klupske pripreme.

Prvi put posle eliminacije sa Svetskog prvenstva u Kataru, već posle mečeva grupne faze sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom, reprezentacija Srbije će se okupiti ovog meseca, da odigra kontrolni susret.

S tim da selektor Dragan Stojković tog 26. januara u Los Anđelesu, od 04.00 po srednjeevropskom vremenu, u duel sa Sjedinjenim Američkim Državama neće poslati nijednog učesnika nedavnog Mundijala.

Ne samo njih, raštrkane po brojnim evropskim klubovima i obično nedostupne za nacionalni tim u ovo doba godine, nego (ne prvi put) bilo kog iz redova domaćeg vodećeg dvojca – Crvene zvezde i Partizana.

„Prošla su vremena kada se na najbolje igrače moglo računati uvek i svuda, a oni se rado odazivali i za prijateljske utakmice. Sećam se da sam takvu, jaku Srbiju gledao na Dalekom istoku, dok sam radio u Kini. To su bili poslednji trzaji normalnosti, jer je posle odlaska počivšeg Miljana Miljanića sve krenulo naopačke. Danas u srpskom fudbalu svako gleda samo svoj interes“, počinje priču eks trener Milorad Kosanović.

„Krenimo od Fudbalskog saveza Srbije. U redu je dobijeni termin koristiti za dodatnu zaradu, ali osim tih nekoliko stotina hiljada evra ili dolara u kasi ne vidim kakvo dobro će nam doneti gostovanje u Americi. Da se ne lažemo, verovatno niko od pozvanih momaka nikada više neće igrati za reprezentaciju. Imaće u biografiji taj jedan nastup za državni tim i to im je to. A FSS samo neku paru više. Gde je onda tu poenta? Odgovor znaju ljudi iz vrha Fudbalskog saveza Srbije i naš selektor“, strateg mlade selekcije Srbije i Crne Gore s početka ovog veka ne „navija“ za nastavak stare prakse „izleta“ sa fudbalerima „drugopzivcima“.

Na objavljenom spisku selektora Dragana Stojkovića nema nikoga sa Topčiderskog brda, pa u odsustvu njihovih kolega iz Ljutice Bogdana i Humske, u moru superligaških aduta, „kolo“ vode prvotimci Voždovca.

„Ne bih nikoga da uvredim, ali volim istinu da zborim. Ne znam da li će biti negde TV prenosa utakmice sa Amerikancima, ali sam zato potpuno uveren da ga niko neće gledati, ako puste signal iz Los Anđelesa. Dobrim delom krivicom večitih rivala, jer su u privatnoj ligi dva kluba i vrhuške vlasti, kakva je naša, Crvena zvezda i Partizan postavljeni iznad ostalih. Rade šta im se hoće, štiteći isključivo njihove interese. Tako im se može da biraju kada će davati igrače za reprezentaciju, dok „manji“ od njih jedva čekaju poziv selektora. I sve to skupa urušava fudbalski rejting Srbije“, smatra nekadašnji šef struke Crvene zvezde.

Koliko su se stvari promenile govori i podatak da je Nikola Čumić iz Vojvodine odbio da putuje u Kaliformiju i u 24. godini debituje za najjači državni tim. Za razliku od dvojice svojih klupskih saigrača, birajući da odradi kompletne zimske pripreme sa Lalama.

„I on se drži svog interesa, tj. računice da mu je bolje da se nametne treneru Vojvodine i spreman dočeka nastavak prvenstva, kako bi dobrim igrama izdejstvovao ponovni odlazak u inostranstvo. Takvo je vreme došlo i ne vidim da će skorije biti bolje. Nažalost, predugo je sve gore i gore“, zaključuje Kosanović.

Dok su Piksijevi aduti za ovaj duel već ušli u proceduru dobijanja viza i tom prilikom se susreli sa ambasadorom SAD u Srbiji, Kristoferom Hilom, te mu uručili prigodne poklone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari