Protiv Moldea neće moći "na gurku" 1Grešnik i strelac: Stojković i Jahović Foto: Beta/Miroslav Todorović

Partizan se u Turskoj provukao u revanš meču protiv Malatije – 0:1 (prvi meč 3:1) i nema dileme da će protiv Moldea u plej- ofu morati da pokaže mnogo više ukoliko želi da igra grupnu fazu Lige Evrope. Turska ekipa je u većem delu meča bila „na ivici“ da postigne gol, a štoperski tandem Ostojić – Pavlović najzaslužniji je što je izbegnuta rana eliminacija iz evropskog takmičenja.

Trener Partizana Savo Milošević rekao je ironično posle meča da „ispada da mora da se pravda što je njegova ekipa prošla dalje“. Pravdanje za prolaz svakako nije neophodno, ali je objašnjenje za igru koja nije ni podsetila na onu brilijantnu partiju u Beogradu svakako potrebno, takoreći neophodno navijačima Partizana.

Crno-beli u Turskoj zaista nisu ličili na tim koji zaslužuje prolaz. Suma je igrao za sebe, ne želeći da doda loptu Asanu koji je bezbroj puta istrčao u prazan prostor, pa čak ni ne gledajući da li mu se Japanac otvara. Tošić je ostao bez daha već u prvom poluvremenu, zbog čega se postavlja ozbiljno pitanje da li može da zadrži status prvotimca.

Sebičnost veznog reda dovela je i do toga da Sadik ostane potpuno odsečen u napadu, a koristan jedino u defanzivnim zadacima kada je kod centra vršio presing na protivničke igrače. Stojković je spasao mrežu u više navrata, ali je na početku meča poklonio gol Turcima. Lopta je u kazneni prostor Partizana dolazila sa svih strana, te su Ostojić i Pavlović bili na vetrometini, bez prava da uopšte pomisle na grešku. Miletić je svojoj odbrani naročito zadavao probleme, pošto su situacije kada lopta ne prođe u kazneni prostor Partizana bile incident, a ne pravilo.

Bespomoćnost crno-belih ogledala se kroz ležanje na terenu posle svakog faula ne bi li se što više vremena „ukralo“ protivniku, što je domaća publika očekivano pratila zvižducima.

– Imam pravo da ležim na travi, a neka me sudija isključi ako misli da sam uradio pogrešnu stvar. Rano smo primili gol, ali uspeli smo da se izborimo do kraja i držimo taj rezultat. Imali smo i mi neke šanse, imali su i oni, mislim da je ovo realan rezultat. Žao mi je što smo primili taj pogodak, ali treba da se okrenemo sledećoj utakmici i moramo da odigramo svaku utakmicu kao što smo odigrali drugo poluvreme – rekao je defanzivac Partizana Bojan Ostojić.

Zoran Tošić je priznao da su crno-beli imali sreću što Malatija zbog kasnije početka turskog prvenstva još uvek nije u formi.

– Imali smo cilj da prođemo dalje i to je najbitnije od svega. Malatija je ozbiljna ekipa. U prvoj utakmici sam stekao utisak da se radi o slabijoj ekipi nego što jeste, ali su oni u pripremnom periodu i njihovo prvenstvo još nije počelo. Imali smo sreću da ih zateknemo u ovom periodu i stanju. Gledajući ove dve utakmice, mislim da smo više pokazali i da smo zasluženo prošli dalje – istakao je Tošić.

Igra Partizana je prema njegovim rečima bila u grču zbog toga što je gol primljen previše rano, a što je turskim igračima dalo dodatnu snagu.

– Od samog početka smo znali da imamo dobar rezultat i da ne moramo da srljamo i da nas jedan gol vodi dalje. Najgore što se moglo desiti po nas je to da primimo rano gol i da oni dobiju krila, da publika počne da navija jače i snažnije. Uspeli smo da se odbranimo, iako oni nisu imali neke stopostotne šanse. Bili su opasni, pretili su. U prvoj utakmici smo imali mnogo šansi, trebalo je da rezultat bude i ubedljiviji, ali sve se namestilo da mi prođemo dalje – naglasio je Tošić.

Dok Partizan nema primedbe na suđenje engleskog arbitra Krisa Kavanaga, turska ekipa je osula „drvlje i kamenje“ po sudiji iz Premijer lige. U Malatiji su naročito nezadovoljni što Englez nije dosudio penal, smatrajući da je lopta Strahinju Pavlovića u kaznenom prostoru crno-belih pogodila u ruku, a ne u rame. Zasmetalo im je i to što je Kavanag meč produžio samo sedam minuta, iako je pedantno čak i dodatno vreme trajalo devet minuta jer je praktično nadoknadio svaki sekund ležanja Partizanovih igrača na travi.

– Siguran sam sto odsto da nam nije dosuđen čist penal. Sudija nije mislio da je to interesantno. Oni su konstantno ležali na travi i malo je bilo sedam minuta nadoknade, trebalo je više – rekao je trener Malatije Sergen Jalcin.

Partizan prvi meč protiv Moldea igra u četvrtak u Beogradu (21.00), a revanš je sedam dana kasnije u Norveškoj.

Učiti na greškama Čukaričkog

Partizan bi pouke o Moldeu najbolje mogao da izvuče iz njihovog dvomeča protiv Čukaričkog u kojem je u Norveškoj bilo 0:0, a onda je srpski tim kod kuće izgubio 1:3. Norveška ekipa je u trećem kolu kvalifikacija za LE pobedila kod kuće Aris sa 3:0, a onda je u gostima morala da se vadi u produžecima (1:3). Posle 17. kola u domaćem prvenstvu nalaze se na drugom mestu, sa dva boda zaostatka za vodećim Bodo Glimitom. Trener Erling Moe kod kuće često igra formaciju 4-4-2, dok u gostima više voli 4-2-3-1. Mozak ekipe su plejmejkeri Hestad i Elingsen, a napadački tandem DŽejms – Omoidžuanfo postigao je zajedno ove sezone preko 20 golova na 20 utakmica.

Treći šešir zagarantovan

Partizan će ukoliko uspe da uđe u Ligu Evrope sigurno biti na žrebu u trećem šeširu. Za razliku od crno-belih, Crvena zvezda bi u grupama Lige šampiona sigurno bila u četvrtom šeširu, a u Ligi Evrope možda u trećem (zavisilo bi od toga koje ekipe obezbede plasman).

Milošević: U Srbiji nema rasizma

Trener Partizana Savo Milošević konstatovao je da je kazna UEFA sa dva meča bez publike za crno-bele previše oštra, a da je publika u Beogradu zviždala Mičelu Donaldu zato što je bivši igrač Crvene zvezde, a ne zato što je crnac.

– Nije bilo rasizma na našoj utakmici. Imamo tri rase u ekipi, besmisleno je da imamo rasističke povike sa tribina. To što je bilo odnosilo se na navijačko opredeljenje između navijača Partizana i Zvezde. Vrlo teško da će to ljudi u Turskoj ili Evropi razumeti, ali nikakvog rasizma nije bilo. Mi nemamo takav problem ni generalno u državi – rekao je Milošević.

Plej-of za Ligu Evrope

Astana – BATE

Ararat – Dudelanž

Suduva – Ferencvaroš

Malme – Bnei Jehuda

Ludogorec – Maribor

Fejnord – Hapoel Ben Ševa

Kopenhagen – Riga

AEK – Trabzon

Legija – Glazgov Rendžers

AZ Alkmar – Antverpen

Strazbur – Ajntraht Frankfurt

Gent – Rijeka

PSV – Apolon

Steaua – Vitorija

Linfild – Karabag

Seltik – AIK Stokholm

Braga – Spartak Moskva

Slovan Bratislava – PAOK

Partizan – Molde

Espanjol – Zorja Lugansk

Torino – Vulverhempton

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari