Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je u prvom meču četvrtfinalne grupe F na Evropskom prvenstvu u Poljskoj od Turske sa 1:3 (26:24, 16:25, 23:25, 19:25).

 

Srbija – Turska 1:3 (26:24, 16:25, 23:25, 19:25)

Dvorana: Spodek. Gledalaca: 2.500. Sudije: Dudek (Poljska), Zenovič (Rusija).

Srbija: Nikolić 11, Brakočević 2, Đerisilo 8, Krsmanović 5, Majstorović, Molnar 12, Antonijević 1, Vesović, Ognjenović 5, Veljković 6, Rašić 12, Popović.

Turska: Pelin, Nihan 1, Gizem, Bahar 9, Deniz 10, Gozde, Naz, Esra 8, Neriman, Eda 18, Ipek, Neslihan 21.

 

Posle tri pobede u prvoj fazi nadmetanja, Jelena Nikolić i saigračice su podbacile u meču protiv evro-azijske selekcije, pa će u današnjem direktnom duelu protiv Nemica odlučiti ko će, najverovatnije sa Italijom, u polufinale.

Selektor Zoran Terzić ponovo je ukazao poverenje startnoj sedmorki iz prva dva duela na šampionatu, s tim što je umesto Stefane Veljković mesto na mreži zauzela još mlađa Milena Rašić. U prvom setu nijedna od ekipa nije imala osetniju prednost, a u neizvesnoj završnici je srpski tim bio smireniji.

U nastavku meča Turkinje su od starta imale rezultatsku prednost, koju su samo uvećavale i dosta lako izjednačile na 1:1 u setovima. Ispostavilo se da je utakmica rešena u srednjem delu trećeg perioda igre kada su protivnice našeg tima serijom od 14:6 ne samo nadoknadile minus od šest poena (8:2 za Srbiju), već i stekle psihičku prednost pred uzbudljiv finiš.

Pošto je povela sa 2:1 selekcija Turske je u poslednjem periodu već na početku formirala prednost od četiri poena koju je ljubomorno čuvala do konačnog trijumfa.

Osnovni razlog prvog poraza srpskog tima na šampionatu Starog kontinenta jeste veći broj grešaka (28-16), tako da ni izuzetno uspešan blok (12-3) nije uspeo da nadomesti propuste u napadu.

Iako ne postoji dobro vreme za poraz, ukoliko stručni štab naše ekipe ekspresno povrati poljuljano samopouzdanje svojih igračica, kiks iz prvog meča druge faze neće imati veliki značaj. Trijumf u današnjem duelu protiv selekcije Nemačke predstavljaće, bukvalno, melem na ranu, jer će gotovo sigurno značiti plasman u borbu za medalje srpskog tima.

Jelena Nikolić, kapiten srpske selekcije: Ispustili smo pobedu protiv Turske na početku drugog seta jer nismo agresivno nastavile meč posle vođstva od 1:0. Ovaj poraz nam je podsticaj da danas savladamo Nemice i praktično obezbedimo prolaz u polufinale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari