Prvi put favoriti 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/MO)

Glazura pred večiti derbi, ujedno i prilika da se upiše treća evroligaška recka.

Košarkaši Crvene zvezde večeras dočekuju francuski Asvel u prvom međusobnom susretu u Evroligi, u okviru 8. kola, u Beogradskoj areni (19.00). Možda i prvi put od početka ovosezonskog izdanja Evrolige, crveno-beli će biti u poziciji favorita.

Duel sa francuskim velikanom predstavljaće i izvesnu rekapitulaciju urađenog u kratkom mandatu Andrije Gavrilovića na klupi Zvezde.

Zvezdan Mitrović je sigurno jedan od najcenjenijih stranih stručnjaka u Francuskoj i neko koga je Toni Parker sa punim pravom izabrao da predvodi Asvel u povratničkoj evroligaškoj sezoni. Nije crnogorski stručnjak i kum Dejana Radonjića želeo da skoro 12 miliona evra budžeta potroši na skupocena pojačanja, već je tim izgradio na već postojećim temeljima (Čarls Kahudi, Dejvid Lajti) podigavši ga na veći nivo sa pojačanjima u vidu prekaljenih Edvina DŽeksona, DŽordana Tejlora, Antoana Dioa i Edrijana Pejna.

Toni DŽekiri, nigerijski centar, koji je prošle sezone u turskom Gacijantepu predstavljao sjajan tandem sa Mekisikom, ispostavio se kao najunosnija investicija. Skakački dominantan (drugi najbolji skakač u Evroligi), DŽekiri je i najbolji strelac tima i neko ko je faktički na dabl-dabl proseku.

– Asvel je fizički izuzetno snažan, igraju čvrstu odbranu, agresivni su, biće nam potrebni navijači da krenemo od početka dobro. Želimo da nastavimo u dobrom ritmu posle utakmice protiv Igokee, pa i iz dela meča protiv Reala. Biće ovo teška nedelja, za nas kao i za sve ekipe, sa mnogo putovanja. U svakom meču čekaće nas težak protivnik i zato je ovaj posao zabavan. Treniramo svakodnevno, bićemo spremni da krenemo u petak kako treba – naglasio je Bili Beron.

Amerikanac je na poslednje četiri utakmice Zvezde (Cibona, Himki, Real i Igokea) povratio šutersko samopouzdanje, izgubljeno tokom leta i perioda u kojem se spremao za najvažniju, životnu ulogu oca.

Ubacio je po 17 poena Himkiju i Realu, ponovo počeo da pogađa sa distance iz čistih situacija, samim tim je i manje „carinio“ loptu u driblingu, pogotovo bespotrebno i bezidejno u mestu.

– Dobar je osećaj pogađati. Moji saigrači uvek veruju u mene, čak i kada nisam bio tako efikasan. Uvek su uz mene. To što sam pogodio neke šuteve daje samopouzdanje, veru u moju igru… Poslednja utakmica (protiv Reala prim. aut) bila je stvarno dobra, ne znam koliko je ljudi bilo, ali je odlično kada možemo da napunimo Arenu – priželjkuje Amerikanac da i večeras u najvećoj beogradskoj hali bude makar 15 hiljada navijača.

Uz Perperoglua, koji će izvesno propustiti večerašnji meč zbog hroničnog oticanja kolena, Beron ubedljivo najviše šutira sa distance, zbog čega je na njemu i najveća odgovornost.

– I ja moram da radim bolji posao. Ne gledam samo na to da trener nacrta za mene, što i uradi. Moram da budem brži, da imam bolje uglove, da izlazim iz uglova… Polazim od sebe i moram da igram bolje. Još je rana faza sezone i još radimo na tome da budemo što bolji iz dana u dana – samokritičan je Beron, koji je na nekih 35 odsto za tri poena u Evroligi.

Lazić: Ako šutiram, šta će Beron da radi

Branko Lazić je u Crvenoj zvezdi od 2011. Reputaciju je stekao na osnovu požrtvovane igre u odbrani, ali i sasvim solidnog šuta sa distance. Kapiten Crvene zvezde ove sezone napadački igra ispod svakog nivoa; ofanzivno gotovo da nema uticaja na igru, a pritom je posle DŽejmsa Gista, dakle centra, igrač sa najmanje pokušaja za tri poena u Evroligi. Lazić je u dresu Zvezde na sedam mečeva samo u osam navrata pokušao da pogodi izvan 6,75, uspešan je bio u dva navrata, međutim u svojoj podređenoj napadačkoj ulozi momak iz LJubovije ne vidi nikakav problem: „Šta će Bili (Beron) da radi ako ja rešim da uzimam šuteve?“, čudnog je razmišljanja Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari