Šest meseci pre još važnijih im Olimpijskih igara u Londonu, najbolji srpski vaterpolisti večeras počinju borbu za medalju na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu, osamnaestu za naš nacionalni tim u istoriji najjačeg kontinentalnog takmičenja.

Prvi, možda i najteži protivnik treće ekipe sa prošlog EP u Zagrebu, u ionako paklenoj grupi, biće reprezentacija Španije, koja još od 2006. čeka evropsko odličje, ali ima sjajne igrače i zaređala je sa uspesima na planetarnim šampionatima.

Srbija i Španija se odlično poznaju. Od osamostaljenja naše zemlje odigrali su čak 17 mečeva, od kojih je samo pet pripalo „crvenoj furiji“. Njihov trijumf ostavio nas je bez svetske bronze u Melburnu 2007, ali je dug naplaćen u finalu SP u Rimu. Oba duela odlučena su petercima.

– Odlično se poznajemo. Naša grupa je jaka, nikad teža, ali moramo da se držimo starog pravila. Idemo korak po korak. Tek posle meča sa Španijom razmišljaćemo o Nemcima – kaže Milan Aleksić, čovek čiji nam je gol doneo planetarnu titulu pre dve godine.

– Španija je uvek motivisana u duelu sa nama. Drugačiji su protiv Hrvata i Crnogoraca, recimo. Vratili su Pereza. Na taj način su pojačali pozicioni napad, dobijaju više puta igrača više i imaju kvalitetnije načine za realizaciju. U odbrani su brzi, pokretljivi, često ostavljaju prostor za udarac, kako bi brzom kontrom iskoristili šansu za gol – skenirao ih je Dejan Stanojević, prvi pomoćnik selektora Dejana Udovičića, koji su na nedavnom turniru u Grčkoj minimalno poraženi od istog rivala (10:11).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari