Puj pike ne važi, jer to Vučić traži: FSS prešao preko svoje odluke o „skraćivanju“ Superlige 1Foto: STARSPORT

Taman kada se ponadate da su moguće pozitivne promene u domaćem fudbalu i da ljudi koji ga vode, ma kako se oni zvali, hoće ponekad i ponešto dobro da urade za opšte dobro, Fudbalski savez Srbije vam pokaže koliko ste naivni.

U poslednjem slučaju u roku od samo tri nedelje i to tako što je Odbor za hitna pitanja pregazio sopstvenu odluku o brojnosti članstva Superlige, počev od sezone posle dolazeće. Ne ostavljajući mesta sumnji da ne zna šta hoće, a potvrđujući poslušnost onome čija je reč poslednja.

– Sad me brine ovo što su Zvezda i Partizan predložili Savezu da se liga skrati na 12 klubova. Pa, šta to znači, da ukinemo fudbal u Vranju, Zaječaru, Leskovcu, Loznici… Zašto gradimo stadione? Da igraju pet klubova iz Beograda, tri iz Novog Sada i da ukinemo sve. Ali, oni znaju bolje nego mi, šta ćete… – dajući svoj sud o svemu i svačemu izvan svog delokruga posla, predsednik države Aleksandar Vučić je 26. juna prokomentarisao i odluku šestočlanog sastava Odbora za hitna pitanja FSS o sužavanju najvišeg ranga takmičenja sa 16 na 14 timova (za početak).

I tu ne bi bilo ništa čudno, barem za naše prilike, jer na ovim prostorima je sport odavno u raljama politike, da vizija prvog čoveka Srpske napredne stranke nije obavezujuća. Pri čemu je nebitno da li je pomenuti stav ispraćen naknadnom direktnom komunikacijom i naređenjem ili je vrhuška FSS sama procenila da joj nije pametno plivati uz vodu. Tek, najuža postava Izvršnog odbora se popišmanila i na novoj sednici, ovog utorka, odustala od sopstvene procene da je SLS preglomazna i nefunkcionalna. I kao takva još podložnija neregularnostima svih vrsta, čija je prošlosezonska masovnost prvo naljutila Evropsku fudbalsku federaciju a onda i samog Vučića.

– Želim da obavestim fudbalsku javnost da su sve odluke donete jednoglasno što još jednom potvrđuje jedinstvo Fudbalskog saveza Srbije i njegovih organa. Važno je apostrofirati da su sve odluke donete u jasnoj nameri da se sprovedu korenite reforme u srpskom fudbalu – izjavio je 16. juna za sajt FSS Nenad Bjeković, sa pozicije zamenika nepostojećeg predsednika Saveza, da bi izmena odluka od 6. jula (druga se ticala dozvoljenog broja stranaca) ostale bez propratnog citata.

– Ne znam šta ili ko je uticao na promenu zauzetog kursa, ali voleo bih da znam kakvim su se to kriterijumima vodili čelnici Saveza. I kada su poslušali opšti stav da nemamo dovoljno jakih i stabilnih klubova za Superligu i kada su odustali od svoje odluke. Da li pod političkim uticajem ili internim pritiskom klubova koji bi da se vrate u najviši rang takmičenja ili lakše ostanu u njemu, tek FSS je propustio priliku da uradi dobru stvar za naš fudbal.

Poznatog sportskog komentatora Gojka Andrijaševića ništa više ne iznenađuje u našem fudbalu, pa profesionalno i privatno radije prati ono što se u ovom sportu zbiva širom Evrope i sveta.

– Zar je bitno da li Superliga ima 12, 14, 16, 18… klubova, ako će u svakoj verziji da se nameštaju mečevi?! Naravno da je neozbiljno menjati odluke posle samo par nedelja, ali nije ozbiljno ni uhapsiti predsednika Saveza, pa postaviti jednog, onda drugog zamenika… I da ne nabrajam više sva čudesa srpskog fudbala. Ili košarke, tj. našeg sporta generalno. Nije mi više jasno kako se UEFA ne umeša i ne zavede red, kada već niko naš to neće ili ne može – tako stvari, u izjavi za naš list, vidi član redakcije Sport kluba.

– Neka je opet povećan dozvoljen broj stranaca. Ako smo već na putu ka Evropskoj uniji onda ne vidim zašto se ponašamo mimo njenih pravila te vrste. Zar da nam fudbaleri sa tuđim pasošima igraju samo UEFA takmičenja, a u Srbiji čekaju u redu za minutažu?! A, ovamo ih lepo platiš. Jednostavno, nema logike – zaključuje Andrijašević.

Tako sada stoje stvari, a kako je krenulo nije isključeno da se u nekom trenutku opet promene „pravila igre“, pogotovo što bi „sporazumno oterani“ Slaviša Kokeza do 15. decembra trebalo da dobije „pravog“ naslednika, a onda sa Skupštinom FSS izabere svoje saradnike. I to po „narudžbi“ Evropske fudbalske federacije, jer ko zna kada bi aktuelna vrhuška organizovala izbore, da iz Niona nije postavljen rok.

VAR na „Rajku Mitiću“

Video tehnologija (VAR) postavljena je na stadionu „Rajko Mitić“. U toku je proces pribavljanja licence od UEFA koja daje dozvole za rad. VAR će verovatno biti u funkciji od početka kavlifikacija za Ligu šampiona, ali će u domaćem prvenstvu početi da se koristi tek kad bude postavljen na svim stadionima. VAR na „Rajku Mitiću“. Čast da prvi isporbaju VAR tehnologiju imali su igrači Grafičara i Zadrugara.

Sa Rostovom pa za Beograd

Pretposlednja kontrolna utakmica fudbalera Partizana na pripremama u Sloveniji sa Taborom iz Sežane otkazana je iz nepoznatih razloga. Umesto toga, trener Aleksandar Stanojević je igračima posle jutarnjeg treninga i obaveznog ručka dao slobodno popodne, kako bi se osvežili za generalnu probu protiv ruskog Rostova zakazanu za danas od 18 časova, a posle tog meča će se ekipa vratiti za Beograd.

Drulović: Pouke iz prošle sezone

„Lično sam se obradovao smanjenju SLS, jer kao svaki realni i pošteni poznavalac fudbala smatram da nemamo kvalitet za više od 14 klubova. Možda čak i manje. Kao i zemlje slične veličine u okruženju. Takve lige je lakše organizovati i kontrolisati, u njima se teže postaje šampion i još teže opstaje. A ne kao prošle sezone… Stvari koje smo gledali nikome ne služe na čast“, kaže za Danas osvajač titule omladinskog prvaka Evrope sa srpskom selekcijom Ljubinko Drulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari