Tehnički znatno obučenije u odnosu na svoje protivnice, odbojkašice Srbije su rutinski savladale selekciju Slovačke 3:0 (25:19, 25:15, 25:16) u poslednjem kolu prve faze Evropskog prvenstva u Poljskoj. Tako su izabranice selektora Zorana Terzića na ubedljiv način stekle maksimalnu zalihu pred početak drugog dela takmičenja, koji će, takođe, biti odigran u Katovicama. Srpkinje u četvrtfinalnoj fazi očekuju dueli sa reprezentacijama Turske, Italije i Nemačke.

 

SRBIJA – SLOVAČKA 3:0 (25:19, 25:15, 25:16)

Dvorana: Spodek. Gledalaca: 1.500. Sudije: Todorov (Bugarska), Roča (Portugal).

Srbija: Nikolić 6, Brakočević 15, Đerisilo 2, Majstorović 1, Molnar, Antonijević 5, Vesović 10, Ognjenović, Veljković 7, Petrović 1, Rašić 8, Ćebić.

Slovačka: Gončiova 6, Gogolova 2, Črkonova 1, Hrončekova 7, Smak 2, Konečna 5, Pereira 6, Kleskenova, Bramborova 6, Kučijakova 1, Vijestova, Nosekova 1.

 

Iako je meč sa Slovačkom odlučivao o tome koju će poziciju Nikolićeva i saigračice zauzeti u grupi D, selektor Terzić je odlučio da šansu ukaže odbojkašicama koje u dosadašnjem delu prvenstva nisu imale značajniju minutažu. Dobrom igrom u polju i odličnim taktičkim servisima igračice Srbije su od starta utakmice stavile do znanja Slovakinjama da se mnogo kvalitetnija odbojka igra u našoj zemlji. Ana Antonijević je raznovrsno proigravala korektorku Jovanu Brakočević, kao i primačice Jelenu Nikolić i Jovanu Vesović, zbog čega slovački blok jednostavno nije ni postojao na terenu. Da je prijem kojim slučajem bio sigurniji, selekcija Srbije bi još ubedljivije rešila prvi set u svoju korist. Upravo je taj elemenat igre izgledao znatno bolje u druga dva dela meča, tako da je tehničarka Srbije mogla pravovremeno da proigrava srednje blokerke Milenu Rašić i Stefanu Veljković. Slovakinje su sve vreme delovale kao početnice, koje su propustile početna predavanja iz osnovnih odbojkaških elemenata, zbog čega su Nikolićeva i saigračice rutinski rešile meč u svoju korist.

Nema sumnje da odbojkašice Srbije od utorka očekuju znatno teži mečevi, jer selekcije Italije, Turske i Nemačke spadaju u sam odbojkaški krem Evrope, zato je neophodno da Terzićeve dame podignu nivo igre kako bi se kvalifikovale u polufinale kontinentalnog takmičenja.

Nikolić: Možemo još bolje

– Pokazali smo da Srbija raspolaže sa 14 kvalitetnih igračica. Važno je, zbog samopouzdanja, što idemo dalje bez izgubljenog seta. Sigurna sam da ćemo igrati mnogo bolje protiv jačih protivnica koje nas očekuju u četvrtfinalnoj grupi i verujem u tri nove pobede – rekla je Jelena Nikolić nakon pobede.

Grupa D

Rezultati 3. kola

Srbija – Slovačka 3:0

Češka – Azerbejdžan (sinoć)

Tabela:

Srbija 6

Slovačka 4

Azerbejdžan (-1)3

Češka (-1)2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari