Pustinja čeka karavane 1EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Poslednji put na Mundijalu će nastupiti 32 reprezentacije, nakon toga čak 48 selekcija učestvovaće u završnim borbama za naslov planetarnog prvaka

Baraž duelom Kostarike i Novog Zelanda, večeras će biti zatvoren spisak učesnika Svetskog prvenstva u fudbalu, na kom je poslednji put bilo mesta za 32 reprezentacije, jer će posle Mundijala u Kataru ta lista biti proširena na čak 48 selekcija u završnim borbama za naslov planetarnog prvaka.

Australija se dan pre, u penal nadgornjavanju sa Peruom, kao pretposlednja, pridružila već kvalifikovanim ekipama za prvo takmičenje u jednoj arapskoj zemlji. U nikada viđenom terminu, jer je turnir sa uobičajenog jun-jul tajminga pomeren na drugu polovinu novembra i prvi deo decembra, a ovo SP srušiće i polne barijere, jer su ženske sudije konačno dobile priliku da i na muškom turniru najviše kategorije pokažu da je među njima nemalo dama sa dovoljno znanja o ofsajdima, faulovima, penalima, volejima, timskim linijama…

Pre slavlja Kengura i međukontinentalnog okršaja za još jednu katarsku vizu, 30 timova se kroz redovne kvalifikacije ili bonus utakmice domoglo prilike da sleti na novi aerodrom, vozi se tek izgrađenim putevima, igra na nekom od friške podignutih stadiona… i uživa u pratećem luksuzu, pošto je ova mala i prebogata država potrošila basnoslovnu sumu novca da bi se dokazala kao pravi domaćin, a svojoj selekciji omogućila debitantsko pojavljivanje u krem društvu.

Tamo gde neće biti senzacionalnog gubitnika baraža, Italije, pošto su se Azuri, samo nekoliko meseci posle pokoravanja Starog kontinenta, izblamirali protiv Severne Makedonije i evropske fudbalske sladokusce zakinuli za baraž derbi sa Portugalom.

Osim Kristijana Ronalda i njegove družine sa Pirineja, važno (polu)finalno doigravanje preživeli su još Garet Bejli i njegov Vels – pobedom nad Ukrajinom za 64 godine čekan povratak na SP – plus Robert Levandovski i ostatak selekcije Poljske, pošto su odbili da se sastanu sa omraženom Rusijom, zatim administrativnim putem savladali suspendovanu Zbornaju, a onda opravdali ulogu favorita protiv Švedske.

Za to vreme, Belgija, Švajcarska, Danska, Nemačka, Francuska, Španija, Holandija, Engleska, Hrvatska i Srbija su mogle da planduju, jer su kao pobednici svojih grupa poštedeli sebe dodatnog rizika i stresa. Na vreme popunivši gro kvote od 13 mesta, rezervisanih za Evropu, sa čijeg tla je došlo najviše osvajača (pet zemalja, 12 kruna) Zlatne boginje, tokom 21. Mundijala.

Rekordni vlasnik iste, Brazil (5), isto je na vreme obezbedio kontinuitet učestvovanja na najvećim fudbalskim planetarnim smotrama, baš kao i njihov arhetipski rival – Argentina (2), njihov zajednički takmac Urugvaj (2) i Ekvador, s tim da su dve poslednje južnoameričke selekcije to učinile uz puno drame u samom finišu kvalifikacione trke.

Severna i Srednja Amerika, zajedno sa Karibima, poslali su u Katar selekcije Sjedinjenih Američkih Država, Meksika i Kanade, vođenu od strane kapitena Crvene zvezde Milana Borjana, kome je pripala čast da bude na čelu tek druge generacije u istoriji zemlje javorovog lista s oreolom učesnika Mundijala.

Osim organizatora turnira, čast Azije braniće Japan, Iran, Južna Koreja, Saudijska Arabija i već pomenuta Australija. Afričke kvalifikacije iznedrile su pet učesnika SP sa „crnog kontinenta“. S manje ili više truda, pravo da se nadaju proboju u nokaut rundu šampionata u Kataru ostvarile su Gana, Maroko, Tunis, (posle jedne propuštene epizode) povratnik Kamerun i Senegal, čiji je meč odluke sa Egiptom bio ispraćen brojnim skandalima, zbog čega su jedno vreme postojale teorije da će čelnici Međunarodne fudbalske federacija poništiti takav ishod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari