Radonjić i Živković uvereni da će dobiti šansu u Rusiji 1Foto:Starsport

Rođeni su 1996, odrasli u Nišu, čak im je i prva adresa u Beogradu bila ista – Humska 1, ali su im se putevi razišli još dok su bili tinejdžeri, bez prava da glasaju i budu dovoljno svesni koliko je rizično graditi karijeru u inostranstvu golobrad, bez jasne predstve gde se nalaziš i šta se od tebe očekuje.

Srećom po Nemanju Radonjića i Andriju Živkovića “svetla zapadnih metropola” ih nisu sputala; nekako su ostali na velikoj pozornici i partijama u tekućoj sezoni u Crvenoj zvezdi i Benfiki uspeli da se ukrcaju u avion za Rusiju. Radonjić je pri prvom pozivu, nakon imenovanja Mladena Krstajića za selektora, bio markiran kao veza čelnih ljudi Saveza, ali je već na prvom pripremnom meču za Svetsko prvenstvo protiv Čilea demantovao večite “hejtere”, pokazavši da na osnovu lucidnosti i prefinjene tehnike može predstavljati “iks faktor” za Srbiju na planetarnom šampionatu. Živković je takođe neko ko bi po desnom krilu trebalo da deluje ako Dušan Tadić pređe na mesto organizatora igre i da niskim težištem i tehnikom pravi razliku na strani terena na kojoj su “orlovi” deficitarni, naročito na beku.

– Puni smo snage, kad i ako uđemo u igru, unećemo svežinu, radićemo sve što se traži od nas – u glasu su Andrija Živković i Nemanja Radonjić preduhitrili novinare u Austriji, gde reprezentacija Srbije provodio poslednje dane priprema pred odlazak u Rusiju.

Pre godinu dana, Radonjić je, maltene, bio proglašavan za propalog talenta, a sad je u A timu, u kojem konkuriše za mesto startera.
Ne bih da se vraćam na ono što je bilo, to je za mene prošlost. Sad sam fokusiran samo na Mundijal i da se ekipa i ja dobro pripremimo za ono što nas čeka – fokusiran je fubaler Zvezde na najvažnije takmičenje u karijeri.

Radonjić je, faktički, protiv Čilea bio jedini fudbaler Srbije koji je pravio razliku na terenu. Naročito zbog neiskustva, nije realizovao barem jednu, od tri izgledne šanse, ali je pokazao razloge zbog koji je ekspresno pozvan u reprezentaciju.

– S obzirom na to da mi je bila prva utakmica u A timu od početka, zadovoljan sam kako sam igrao. Nastaviću da radim ovako. Osećao sam malo pritisak na početku meča, ali posle sam se opustio i uživao sam – još uvek je pod utiskom Radonjić.

Živković je pomalo nestrpljiv; jedva čeka da se odmeri sa najboljim fudbalerima na svetu.

– Jedva čekam da počne, da vidim kako sve to izgleda u seniorskoj selekciji“, rekao je Živković, jedan od „zlatnih orlića“ sa Novog Zelanda.

Kostarika je aspolutno u fokusu obojice, bez obzira na predstojeću glazuru u Austriji protiv Bolivije. Put Srbije u Rusiji u mnogome bi mogao da zavisi od prvog meča u grupi protiv selekcije čiji gol čuva Kejlor Navas, as Real Madrida i poslednji trostruki uzastopni osvajač Lige šampiona.

– Šta da kažem o golmanu koji brani za Real, jednom od najboljih golmana na svetu? Ima i on, sigurno, neku manu… – uveren je Radonjić, poručivši da bi loptu mogao da mu proturi na način identičan poslednjem večitom derbiju.

Murinjo precrtao Srbiju zbog Matića

Žoze Murinjo se trenutno bavi analizom kvaliteta reprezentacija na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Trener Mančester junajteda, koji će tokom planetarnog šampionata raditi kao stručni konsultant za jednu rusku televiziju, imao je zanimljiv osvrt na mogući rezultat Srbije. Portugalac je uveren da će Brazil biti prvi u grupi, a navijaće da Švajcarska završi kao drugoplasirani tim: “ Potrebno mi je da Matić ide na odmor, zato želim da Švajcarska osvoji drugo mesto. Žao mi je Nemanja, ali potreban ti je odmor”, objasnio je Murinjo.

Meleg uskoro na “Mitiću”

Posle Dušana Jovančića, pitanje je dana kada će Dejan Meleg postati drugo pojačanje u letnjem prelaznom roku za Crvenu zvezdu. Levonogi tehničar, koji po potrebi može da igra po desnom krilu, ali i na mestu organizatora igre, uspeo je da se dogovori sa turskim Kajzerijem, koji od Zvezde potražuje 300.000 evra na ime obeštećenja, što je za klub iz LJutice Bogdana prihvatljiva cena. Očekuje se da se klubovi dogovore do kraja sedmice, kako bi se nekadašnji član Vojvodine i Ajaksa pojavio u ponedeljak na „prozivci“ Vladana Milojevića na stadionu “Rajko Mitić”, kojom će zvanično početi pripreme za sezonu 2018/19. Zvezda prvu utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona igra 10. ili 11. jula, a ime rivala saznaće 19. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari