Radonjić još godinu dana u Zvezdi 1Dejan Radonjić. Foto: STARSPORT

Došao je u nevreme i od izgubljene, za šest meseci, sa svojim saradnicima, sezonu je pretvorio u slavljeničku. Nakon osvajanja ABA lige, prethodno i Kupa Radivoja Koraća, rezultatski, Dejan Radonjić je zaradio kredit dovoljan da saradnju sa Crvenom zvezdom produži na još godinu dana.

Crnogorski stručnjak je po povratku na Mali Kalemegdan decembra 2020. potpisao ugovor do kraja takmičarske 2020/21 uz mogućnost produžetka na još godinu dana. Prema saznanjima Danasa, dve strane su se dogovorile da u narednoj 20211/22 zajedničkim snagama pokušaju, pre svega, da naprave kvalitetnu rekonstrukciju tima sa kojim će ostvariti mnogo bolje rezultate u Evroligi i biti još kvalitetniji u abaligaškoj konkurenciji.
Najkasnije do kraja juna, tačnije završetka plej-ofa domaće Superlige, Dejan Radonjić trebalo bi da potpiše ugovor sa Crvenom zvezdom i tako nastavi misiju započetu još 2014, godine u kojoj je osvojio prvi, od ukupno 11 trofeja predvodeći crveno-bele. Zvezda je od ukupno pet abaligaških trofeja, čak četiri osvojila pod vođstvom Radonjića, uz još tri domaća prvenstva i četiri trofeja u Kupu Radivoja Koraća.
Prema saznanjima Danasa, Radonjić je već počeo sa planiranjem ekipe za narednu sezonu u kojoj bi baza domaćih igrača trebalo da bude znatno šira. NJegova ideja je da vrati pojedince sa kojima je imao odličnu saradnju u prvom mandatu. Osim Stefana Jovića, o čijem je potencijalnom angažmanu Danas već pisao, Radonjić planira da vrati i Luku Mitrovića, nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde. Mitrović je imao sasvim dobru sezonu u Budućnosti, posebno produktivan bio je u finalnoj seriji ABA lige u kojoj ga je trener Dejan Milojević mahom koristio kao četvorku koja se u piku iz blokada otvara ka košu i vrlo je umešna u kreiranju igre sa niskog posta. Mitrović je iskreni zvezdaš i neko ko je sa ponosom pet godina nastupao za crveno-bele. Imao je u prošlosti velikih problema sa povredom kolena, ali je u poslednje dve sezone, tačnije Mursiji, Manresi, Hapoelu i Budućnosti igrao bez ozbiljnijih zdravstvenih problema. Tokom poslednje finalne serije ABA lige, upravo protiv Zvezde, namučio je odbranu crveno-belih i čini se uverio Radonjića da je vreme za povratak na Mali Kalemegdan. Mitrović je i prošlog leta bio spreman da se vrati, ali tada nije bio po ukusu Saše Obradovića.
Konstantni problemi sa leđima Korija Voldena onespokojavaju Dejana Radonjića, u meri da crnogorski stručnjak jednostavno nije siguran da li sa njim vredi rizikovati i u narednoj sezoni ili je pronalaženje adekvatne alternacije najsigurnije rešenje. Lendri Nnoko bi trebalo da bude jedini stranac koji će sigurno igrati u Zvezdi i naredne takmičarske godine, pod uslovom da se dve strane dogovore oko produžetka saradnje. Pozicija plejmejkera sigurno će biti najdelikatnija, u smislu angažovanja najmanje dvojice organizatora igre. Ideja je da se Aleksi Uskokoviću priključi još jedan igrač sa naših prostora (ukoliko misija dovođenja Jovića ne uspe) i inostrano provereno rešenje, kao startni plejmejker. Crveno-belima je i po ukusu Aleksa Avramović, koji je imao dobru sezonu u španskom Estudijantesu, uprkos ispadanju ekipe iz Endesa lige. Problem je samo u tome što je reprezentativcu Srbije prioritet ostanak na Pirinejskom poluostrvu.
U Zvezdi smatraju da je ponuda slobodnih ili dostupnih domaćih igrača vrlo skromna; istovremeno u klubu nemaju konsenzus po pitanju startegije razvijanja talenata i davanja konkretne šanse u kontinuitetu. Rezultat bi trebalo da i u takmičarskoj 2021/22 bude apsolutni imperativ.


Lazarević i Đorđević u gro planu
Dejan Radonjić ima iskrene namere da proširi bazu domaćih igrača u narednoj takmičaskoj godini. S tim u vezi, Stefan Lazarević, Marko Radovanović i Stefan Đorđević kandidati su o kojima se razmišlja u smislu davanja šanse da se tokom leta priključe prvom timu i izbore za minutažu. Minimum jedan od njih trojice trebalo bi da krene putem Marka Gudurića i Ognjena Dobrića. Crnogorski stručnjak voli fizički snažne i spremne igrače, požrtvovane u odbrani i dovoljno sposobne da ispune zadatke u napadu. Lazarević je upravo takav profil igrača; kojem je šut sa distance (sama mehanika), odnosno konstantnost najupitniji segment u igri. Đorđević je imao veoma lošu sezonu u FMP, ali je njegov smisao za igru na petici i oskudnost kvalitetnih rešenja na tržištu razlog zbog kojeg bi mogao da dobije šansu tokom priprema, dok je Radovanović alternacija ukoliko ne bude bio postignut konsenzus u vezi sa Lazarevićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari