Radonjić kroji sledeću sezonu Crvene zvezde 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crnogorski stručnjak raspoložen da ostane na Malom Kalemegdanu, na potezu je klub kojem je doneo čak 15 trofeja u dva mandata. Dogovor dve strane očekuje se do kraja nedelje, a od njega zavisiće i projekcije ostanka Nikole Kalinića (pre svih), ali i novi ugovor Dejana Davidovca, možda i Ostina Holinsa.

Decenijski rezultati Crvene zvezde, počevši od 2011. do danas, usko su povezani sa dirigovanjem Dejana Radonjića pokraj aut linije. Činjenice su jasne i nedvosmisleno ilustruju da je snaga crveno-belih u poslednjih 11 godina usko vezana za trenersko znanje i veštine vođenja ekipe crnogorskog stručnjaka. Od ukupno 20 osvojenih trofeja, čak na 15 tragovi trenerskog uma i dela Dejana Radonjića vide se i okom posmatrača “košarkaškog amatera”. Upravo od očekivanog dogovora rođenog Podgoričanina i Nebojše Čovića, prvog čoveka kluba sa Malog Kalemegdana, zavisiće i način na koji će aktuelni sastav doživeti rekompoziciju, odnosno hoće li najsvežija tripla kruna biti i najbolja pozivnica željenim pojačanjima da karijere nastave u Crvenoj zvezdi.

Ljubav između Radonjića i Crvene zvezde dugo se gradila, bila je postepena i bez prevelikih emotivnih amplituda. Nekadašnji trener Budućnosti, u kratkom mandatu i minhenskog Bajerna, nije u Zvezdu došao “na gotovo” već je svesno pristupio temeljnom stvaranju zdrave sredine u kojoj će se rezultati graditi na elementarnim košarkaškim vrednostima, bez čarobnog štapića. Bio je Radonjić i miljenik sreće u dva mandata na klupi Zvezde. Uostalom, umeli su crveno-beli, baš kao i Partizan na kraju poslednje sezone, da za “okruglim stolom” dođu do evroligaške pozivnice i da iskoriste besparicu u Ciboni, odnosno kakofoniju na relaciji ABA liga – Igokea.

I kada je prvi put napustio Mali Kalemegdan 2017. Radonjić to nije učinio drage volje, ali nije ni zalupio vrata kluba koji ga je lansirao u evroligašku orbitu. Strpljivo je čekao momenat povratka, odbijajući u međuvremenu, nakon rastanka sa Bajernom, i vrlo primamljive ponude u formi više stotina hiljada evra po sezoni. U odnosu na prvi dolazak 2013. povratak je od strane navijača dočekan krajnje euforično. Imalo je i razloga, s obzirom na to da je intermeco od neke dve i po godine uverio upravu, ali i samog stručnjaka da jedan drugome leže kao teniski reket Novaku Đokoviću. Odmah po preuzimanju ekipe krajem 2020. sa promenjenim i osveženim stručnim štabom, Radonjić je kliknuo sa igračima, prevashodno starosedeocima, u meri da je, kao i poslednja, ta sezona završena na berićetan način (tripla kruna).

Radonjić naprosto ume da radi sa domaćim igračima; vrlo je veran onima koji su se košarkaški dokazivali pod njegovim nadzorom i dosledan je svojim životnim i trenerskim principima. Činjenica da ne voli previše da eksperimentiše i dovodi igrače “na neviđeno” može biti dvojako protumačena, ali je i garancija da stečen kredibilitet može imati i odloženo dejstvo. Uostalom, Luka Mitrović je najbolji dokaz; otpisan od mnogih, percipiran kao igrač van evroligaškog konteksta, za Radonjića je bio i ostao kapiten snage i autoriteta Branka Lazića. Čim se ukazala prilika, potvrđena Mitrovićevim epizodama u Budućnosti, popularni Deki vratio ga je na Mali Kalemegdan. Jedino je on i mogao, možda i smeo, da prošlog leta okrene Nikolu Kalinića i u neobaveznom razgovoru podstakne ga da porazmisli o novoj epizodi u crveno-belom dresu.

Sličnom manevru nadaju se na Malom Kalemegdanu i ovoga leta. Nakon druge vezane, a čak četvrte triple krune za Zvedom, ukupno 15 trofeja, Radonjić je raspoložen za novi mandat na Kališu, koji je jedino uslovljen budžetom od nekih sedam miliona evra (minimum propisan od Evrolige) i redovnijom dinamikom isplate dugovanja igračima od strane uprave. Jasno je da ona postoje i da nisu mala, kao i da plata Podgoričanina ne bi bila problem (ne veća od 400.000 evra godišnje).

Dogovor dve strane očekuje se do kraja nedelje, a od njega zavisiće i projekcije ostanka Nikole Kalinića (pre svih) ali i novi ugovor Dejana Davidovca, možda i Ostina Holinsa. Zvezda će tokom leta morati da dovede najmanje startnog pleja, krilnog centra, kao i centra, a po mogućstvu i beka “bol hendlera” nalik Kevinu Panteru iz Partizana. Za takve manevre, crveno-belima će biti potrebno oko dva miliona evra.

Poput oštrog kamenja u plićaku, razgovor bi mogao da se nasuče na finansijsku oštricu, baš kao i pomenute 2017. Naime, iako dugovanja prema državi nisu velika (oko 500.000 evra za porez) potraživanja igrača postoje i to ne samo za poslednju sezonu. Prema saznanjima Danasa, prva runda razgovora između Čovića i Radonjića vođena je juče, a jedna od tema upravo se odnosila na zaostala dugovanja. Crnogorac je poznat po tome što se zalaže za svoje igrače; i u prošlosti je neretko istupao u njihovo ime, raspitujući se o dinamici isplate redovnih mesečnih primanja. I zbog toga, omiljen je među igračima i na osnovu njegovog ostanka na Kalemegdanu u mnogome će zavisiti projekcija ekipe za narednu takmičarsku godinu. Navodno, i ostanak Nikole Kalinića u dobroj meri uslovljen je saradnjom sa Radonjićem u narednoj sezoni. Popularni Kalina ima opciju prema kojoj ovog leta može da izađe iz ugovora.

Upitan ostanak Ognjena Kuzmića

Imao je Ognjen Kuzmić, generalno, korektnu sezonu u Crvenoj zvezdi. Prvi deo, negde do februara 2022. bio je i iznad očekivanog, prevashodno gledano kroz prizmu defanzivne stabilnosti i čvrstine, ali i solidnih napadačkih rola. Ipak, u nastavku, posebno u finalnom serijalu ABA lige sa Partizanom, Kuzmić je zaličio na igrača iz prethodnih takmičarskih godina: nesiguran, defanzivno porozan, ofanzivno nedovoljno agresivan i konkretan… Uprkos tome što ga ugovor za Zvezdu veže do kraja naredne sezone, u stručnom štabu su podeljena mišljenja u vezi sa njegovim ostankom u ekipi. Mnogo toga će zavisiti od toga da li će Zvezda i kakvog igrača dovesti na poziciji startnog centra. Ako se zna da je Luka Mitrović sigurna alternacija na petici, Kuzmić bi mogao da bude treća opcija, a veliko je pitanje da li bi se 214 centimetara visokom momku iz Doboja takva ideja dopala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari