Rajhart: U novoj evropskoj Superligi moglo bi da bude 80 klubova 1Foto: Pixabay/Blueeye

Evropska fudbalska Superliga mogla bi da bude sastavljena od 80 klubova u formatu koji bi se igrao u više divizija, rekao je izvršni direktor tog takmičenja Bernd Rajhart.

Takmičenje bi se zasnivalo samo na sportskim rezultatima, bez stalnih članova, a svakoj ekipi bilo bi garantovano najmanje 14 utakmica po sezoni, naveo je Rajhart za nemački list Velt, preneo je danas Skaj.

Kompanija A22, koja je osnovana da sponzoriše i pomogne u osnivanju Super lige, konsultovala je gotovo 50 evropskih klubova od oktobra prošle godine i razvila 10 principa zasnovanih na tim konsultacijama, kako bi se napravila liga novog izgleda.

„Temelji evropskog fudbala su u opasnosti da se uruše. Vreme je za promenu. Klubovi su ti koji snose preduzetnički rizik u fudbalu. Ali kada su važne odluke u pitanju, prečesto su primorani da sede sa strane skrštenih ruku, dok se oko njih raspadaju finansijske osnove“, napisao je Rajhart za Velt.

„Naši razgovori su jasno pokazali da klubovima često nije moguće da javno govore protiv sistema koji preti sankcijama kako bi osujetio opoziciju. Naš dijalog je uvek bio otvoren, iskren, konstruktivan i rezultirao je jasnim idejama o tome kakve su promene potrebne i kako se mogu primeniti. Ima mnogo toga da se uradi i nastavićemo naš dijalog“, dodao je on.

A22 je osporio pravo Evropske fudbalske unije (UEFA) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da spreče formiranje Super lige i sudski kazne klubove koji se takmiče, tvrdeći da ta upravljačka tela zloupotrebljavaju dominantnu poziciju prema zakonu Evropske unije o konkurenciji.

Evropski sud pravde trebalo bi konačnu odluku da donese krajem godine, ali neobavezujuće mišljenje koje je u decembru dao generalni pravobranilac je da su pravila koja dozvoljavaju Uefi i Fifi da blokiraju osnivanje novih takmičenja u skladu sa pravom Evropske unije.

Rajhart bi rekao da će Super liga novog izgleda biti otvoreno takmičenje i da će klubovi igrati prema plasmanu u domaćim ligama. On je dodao da će te lige ostati osnov fudbala i da će nova Super liga doneti nove prihode za podršku čitavoj piramidi.

Bogatu evropsku Superligu zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati, nakon negodovanja navijača i fudbalskih upravnih tela. Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barselona i Juventus.

Šest engleskih klubova koji su učestvovali u pokušaju osnivanja Super lige Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, pored povlačenja, obavezali su se da više neće biti deo takvih projekata.

UEFA se protivi osnivanju Superlige i zapretila je da će kazniti sve klubove koji budu učestvovali izbacivanjem iz sopstvenih takmičenja, a fudbalere izbacivanjem iz reprezentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.