Rani odlazak velike šampionke 1Foto: Streljački Savez Srbije

Srpsko, evropsko i svetsko streljaštvo ostalo je u nedelju bez šampionke velikog formata, jer je prerano preminula Bobana Momčilović Veličković do 30. godine postigla ono što mnoge njene koleginice ne uspeju do kraja karijere.

Rođena 25. januara 1990. godine u Boru, takmičarskim gađanjem vatrenim oružjem počela je da se bavi sa devet godina, kao članica kluba Bor 030, a prvu medalju na velikim međunarodnim takmičenjima osvojila je 2007, kada je na prvenstvu Evrope za juniore izborila bronzu u kategoriji vazdušni pištolj. Ubrzo je ušla u seniorski tim Srbije, da bi na debiju u toj starosnoj kategoriji, pre jednu deceniju u Marakeru, „upucala“ svoje prvo kontinentalno zlato za „odrasle“.

Na gotovo svakom sledećem je bila u konkurenciji za odličja, od 11 učešća osam završila u finalu, a preciznija od svih ostalih bila je još na EP u Vierumaekiju 2012, kao i ovog januara na šampionatu u Vroclavu.

„Rekla sam joj da se radujem toj medalji, kao da sam je ja osvojila. I zaista sam tako mislila. Jako mi je bila draga, i osećala sam baš veliku sreću. Sećam se da mi je ulepšala taj dan svojim uspehom. Takođe sam joj i rekla da joj zavidim, da joj zavidim na divnoj trudnoći, na tome što se još uvek takmiči iako stomačić više nije stomačić. Što će svom detetu imati da ispriča divnu, neponovljivu priču – da je zajedno s njim u stomaku postala evropski šampion. Ej! Dodala sam joj još da će mališa biti poseban, jer pobednik je otkad znamo za njega. I biće, o čemu ćemo svi svedočiti i pričati kako mu je mama bila jedna posebna žena. Bobo naša, druži se sa anđelima i čuvaj nas, vidimo se opet na nekom lepšem mestu“, tako se od svoje koleginice i drugarice oprostila srpska olimpijska viceprvakinja Ivana Maksimović Anđušić, kao i svi Bobanini rođaci, prijatelji i poznanici zgranuta činjenicom da je izgubila život samo 20 dana posle rođenja jedinog deteta.

Trećeplasirana na EP 2018. zbog trudnoće je odustala od odlaska na naknadno odložene Olimpijske igre u Tokiju, pa će u njenoj biografiji ostati dva učešća na najvećem planetarnom sportskom događaju – Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016, kada je vlasnica (po) jednog zlata i srebra sa Svetskog kupa stigla do sedmog mesta u pucanju vazdušnim pištoljem.

„U ovim trenucima reči deluju previše jednostavno da bih iskazala šta si mi značila… Bez tebe ništa više neće biti isto… Tuga je prevelika… Počivaj u miru, draga moja Bobo“, posthumno je poručila legenda streljačkog sporta Jasna Šekarić, s kojom je osvojila neke od pet evropskih titula u timskoj kategoriji.

Poslednji put početkom ove godine, što joj je bila ukupno sedma takva medalja na šampionatima Starog kontinenta, a Bobanina mirna ruka, oštro oko i pozitivan duh utkani su i u svetsko ekipno zlato iz Granade 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari