Rasterećeno pa šta bude 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Crvene zvezde otputovali su u Barselonu gde će večeras u okviru 21. kola Evrolige igrati sa istoimenom ekipom.

Zdravstveni bilans nije ništa bolji, pred put se razboleo se i kapiten Branko Lazić.

Crveno-beli su ubedljivo savladali Cibonu u „intermecu“ evroligaških utakmica, a posle četiri uzastopne pobede, dva poraza na svom parketu od Žalgirisa i Albe bili su veliki koraci unazad u borbi za plasman u Top 8.

Trener Dragan Šakota muku muči sa skraćenim rosterom.

„Utakmicu protiv Cibone smo odigrali odgovorno, koliko je bilo potrebno da se pobedi i da se zadrži koncentracija. Barselona je veliki izazov, ekipa iz gornjeg dela Evrolige. Mi nažalost, ne možemo da računamo na petoricu igrača, tako da nas to malo obeshrabruje, ali nadam se da ćemo rasterećeno odigrati jednu dobru utakmicu“, rekao je Šakota.

On je istakao da je ekipa svesna kvaliteta narednog rivala, te da je cilj da odigraju na što višem nivou.

„Uvek sam imao izuzetan respekt za sve španske ekipe, a Barselona i Real su dve najkvalitetnije koje su pokrivene na svim pozicijama sa izuzetno visokim igračima. Od pleja Hange koji je preko dva metra do trojki koji su do visine centra, gde mogu jako često da preuzimaju i da pokrivaju skokove sa tih spoljnih pozicija. To je kvalitet kojem mi u ovom trenutku ne možemo da pariramo, ali sa velikim entuzijazmom i rasterećenošću možemo da odigramo kvalitetnu utakmicu što je vrlo bitno. Nikad se ne zna. Tako treba razmišljati. Da u svakoj utakmici gledamo šansu koja nam se ukaže“, rekao je Šakota na poslednjem treningu pred utakmicu na kojoj neće moći da računa na Lazića, Davidovca, Kuridžu, Čovića i Perperoglua.

Centar Nikola Jovanović takođe je pun komplimenata za Barsu.

„Oni su jedan od favorita u Evroligi. Igraju fenomenalno, ali opet ne treba ići tamo sa belom zastavom. Mislim da možemo da napravimo iznenađenje, da ih usporimo u tranziciji, da svedemo igru na neki naš sporiji ritam i tu tražimo šansu. Siguran sam da nam želja i dodatna motivacija kada se igra protiv kluba kao što je Barselona neće nedostajati, bez obzira na dosta problema i da ćemo napraviti dobar rezultat“, rekao je Jovanović.

Barselona je završila lošu seriju pobedom nad Fenerbahčeom u Istanbulu, i tim Svetislava Pešića skoro da je potrošio sve kredite u borbi za jednu od prve četiri pozicije koje znače prednost domaćeg terena u plej-ofu. I oni još uvek imaju probleme sa povredama, ali su pobedu protiv Zvezde već verovatno zakačili na „rever“. Uzdajući se pre svega u Nikolu Mirotića koji je najstandardniji u timu, sa dvocifrenim brojem poena u 22 od poslednje 23 evroligaške utakmice.

Ovo će biti osmi duel dva kluba u Evroligi, Barselona trenutno ima pet pobeda, a u prvom meču u Beogradu koji je odigran jesenas gosti su slavili 73:65.

Stodemajer pojačao Makabi

Amare Stodemajer, nekadašnja NBA zvezda, potpisao je ugovor do kraja sezone sa Makabijem iz Tel Aviva. Stodemajer je u sezonama 2016/2017 i 2018/2019 nosio dres Hapoela iz Jerusalima, pokušao je da nađe angažman u NBA ligi, ali nije uspeo.

Stodemajer ima 37 godina, visok je 208 centimetara i šestostruki je Ol-star igrač. Najbolju košarku igrao je u Finiks Sansima gde je činio ubitačni tandem sa Stivom Nešom. Potom je imao dve dobre sezone u NJujork Niksima, a tada su mu povrede stopirale karijeru. Odigrao je 846 utakmica u najjačoj ligi uz prosek od 18,9 poena i 7,8 skokova.

Raspored i tabela

21. kolo

CSKA – Valensija 18.00

Zenit – Olimpijakos 18.00

Bajern – Makabi 20.30

Barselona – Crvena zvezda 21.00

Baskonija – Himki 21.00

Petak

Fenerabahče – Armani 18.45

Žalgiris – Alba 19.00

Panatinaikos – Asvel 20.30

Real – Efes 21.00

1. Efes 17-3

2. Real 15-5

3. Makabi 14-6

4. CSKA 14-6

5. Barselona 14-6

6. Panatinaikos 12-8

7. Valensija 10-10

8. Armani 10-10

9. Crvena zvezda 9-11

10. Himki 9-11

11. Fenerbahče 8-12

12. Olimpijakos 8-12

13. Asvel 8-12

14. Alba 7-13

15. Baskonija 7-13

16. Žalgiris 6-14

17. Zenit 6-14

18. Bajern 6-14

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari