Ratkov: Brzina i rastrčanost trebalo bi da budu ključni za plasman u finale 1Bulut i Zuev Foto: FIBA

Sticajem čudnih okolnosti, u dva vezana dana, basketaši Srbije sastaće se sa Rusijom, ali u potpuno različitim fazama na Olimpijskim igrama.

Prvo su Domović Bulut i saigrači juče savladali basketaše Rusije za potvrdu perfektnog učinka u grupnom delu takmičenja (21:10) da bi potom saznali da će sa istim protivnikom igrati danas za plasman u finale i borbu za najvrednije odličje (10.30).

Možda su naši basketaši očekivali Holanđane u polufinalu; naprosto, selekcija koja je u kvalifikacijama izbacila Sjedinjene Američke Države percipirana je kao sigurni učesnik same završnice Olimpijskih igara.

Ipak, Rusija je napravila iznenađenje u četvrtfinalnoj partiji koju su kontrolisali gotovo sve vreme (21:19). Sasvim su se korektno tokom grupne faze predstavili Aleksandar Zuev, Ilija Karpenikov, Stanislav Šarov…

Vodili su gotovo sve vreme u meču za polufinale; prvi put osetnije pri rezultatu 8:2.

Iako su Holanđani fizički čvršći, izdržljiviji i iskusniji kada su u pitanju mečevi u završnici turnira, Rusi su, uprkos tome što su i rano izašli iz bonusa, uspeli da odole rivalu u dramatičnih, poslednjih par minuta. Zuev i korpulentni i snažni Karpenikov pokazali su da bi danas posebno mogli da namuče naše basketaše.

Zuev je Holanđanima ubacio čak devet poena, dok je Karpenikov meč zavšio sa pet, uz šest skokova (pogodivši i odlučujući šut za 21:19).

U pitanju je visoki i snažan basketaš koji je svoje centarsko znanje maksimalno materijalizovao pod košem u samoj završnici duela.

On i Zuev trebalo bi da budu na našem skeneru.

Nema sumnje da je Srbija kvalitetnija i daleko iskusnija ekipa; uostalom, Rusija je jedini veći uspeh napravila 2014. na Svetskom kupu na kome je osvojila bronzanu medalju.

Istovremeno, u Tokio su stigli kao ekipa koja je u procesu smene generacija.

Osim Aleksandra Zueva, ostala trojica igrača: Karpenikov, Šarov i Pisklov praktično su debitanti na značajnom takmičenju.

Kondiciono su, barem je takav utisak, slabije pripremljeni, nisu toliko oštri i periodično grubi u odbrani, više neguju „košarkaški“ pristup što naročito prija Dušanu Domoviću Bulutu.

S obzirom na to da je fenomenološki basket sport nastao na ulici, što negde podrazumeva grubost, „namazanost“ i snalažljivost u momentu, ekipa Rusije nije po stilu nalik Holandiji, Letoniji ili Belgiji.

Zbog pomenutog Karpenikova nešto su sporiji u odbrani, manje pokretljivi i rivalu pružaju više mogućnosti u igri jedan na jedan.

Često su, kolokvijalno rečeno u „mis-meču“ što bi basketaši znanja Domović Buluta, Majstorovića, Ratkova i Vasića morali da kapitalizuju.

Uostalom, sa perfektnih 7-0, Srbija se nametnula kao prvi favorit za osvajanje zlatne medalje.

Ono što su nekada bili Savić i Ždero, danas su Ratkov i Vasić: igrači zaduženi za granitnu odbranu, osmišljenih kretnji bez lopte, koji pravovremeno zagrađuju koš i odlično se otvaraju iz blokada ka obruču.

– Rusi su vrlo neugodna ekipa što su tokom turnira i dokazali. Uostalom, savladali su odličnu Letoniju, što je pokazatelj njihovog talenta i kvaliteta. Odbrana protiv njih, kao i naša brzina i rastrčanost u napadu, nalik prvom susretu, trebalo bi da budu ključni za plasman u finale. Oni su defanzivno malo sporiji, što je i razumljivo zbog korpulencije i snage njihovog velikog igrača. On je, pak, veoma kvalitetan i nezgodan u napadu, naročito kada dobije loptu pod samim košem. Bržom igrom mogli bismo da dođemo u poziciju da ga izmorimo i tako dobijemo više lakših rešenja – poručio je Aleksandar Ratkov.

Parovi polufinala

Srbija – Rusija           10.30

Belgija – Letonija     11.40

3. mesto 14.15

finale  15.25

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari