Razum i osećajnost 1Foto: FoNet/ FK Crvena zvezda

Teško je naći zvezdaša sumnjičavog prema plasmanu crveno-belih u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, s kritičkim otklonom prema činjenici da je srpski prvak (i) u Razgradu bio previše propustljiv u odbrani i previše oslonjen na individualan kvalitet u napadu, pa poslednje obraćanje javnosti trenera Miodraga Božovića pred večerašnji revanš sa Ludogorecom predstavlja glas razuma.

Ili, u najmanju ruku, vešto smišljeno rasterećivanje ekipe od rezultatskog pritiska koji su Aleksandar Katai i ekipa sami sebi navukli sa obećavajućih 2:2 u Razgradu.

– Jedva sam prošao ispred stadiona od gužve, svi pričaju samo o utakmici, atmosfera je kao da će biti smak sveta – spušta loptu na zemlju crnogorski stručnjak, alergičan na prefikse koji obično idu uz ovakve utakmice.

– Godinu dana smo se borili da igramo ovakvu utakmicu i veliko je zadovoljstvo zbog toga. Ne bih je, ipak, proglašavao za decenijsku, jer će klub nastaviti da postoji i ako ispadnemo.

Međutim, eventualna eliminacija bi iskomplikovala borbu za, devet godina čekanu, jesen na međunarodnoj sceni, s obzirom da samo odlazak na prag unosnije, cenjenije i jače LŠ donosi siguran prolaz u utešnu Ligu Evrope.

– Igraćemo na pobedu, a do nje se može doći na razne načine. Nije bitno kako, bitno je samo da prođemo.

Aludira strateg nekadašnjeg šampiona kontinenta i sveta na opciju remija bez golova ili sa manje pogodaka nego u prvih 90 minuta, kao jedan od mogućih puteva u samu završnicu borbe za milione evra zarade.

– I oni imaju kvalitetan tim i pobedničke ambicije. Nadam se da će naše biti namirene, a njihove ostati neispunjene.

U slučaju da meč bude završen rezultatom identičnim onom iz prethodne nedelje igraće se produžeci, a ako ni oni ne reše dilemu pobednik će biti odlučen penalima.

– Nismo ih vežbali. Moje ekipe to nikada ne rade, jer se penali šutiraju glavom, a ne nogom, kao što izgleda.

Dok su njegovi izabranici prošlih dana ponavljali da im je ovo meč karijere Božović ne diže na pijedestal drugih sat i po borbe sa bugarskom verzijom fudbalske legije stranaca.

– Nije mi ovo najvažnija utakmica u karijeri. Važnije mi je bilo da osvojimo prvenstvo prošle sezone, kao i sva finala Kupa Rusije koja sam igrao. U tim utakmicama nije bilo popravnog, a sada i ako izgubimo imaćemo još jednu šansu za Ligu Evrope.

Zvezdin trener kaže da kao trener nije nikada imao tremu pred neki susret, pa neće ni pred ovaj, a siguran je i da ga kolega Georgi Dermendžijev nema čime ga može mnogo zateći.

– Može da zameni neke igrače, ali formacijski sumnjam. Oni uvek igraju na isti ili sličan način i spremni smo za to. Ne volim mnogo iznenađenja, a nadam se da će oni biti neprijatno iznenađeni na kraju.

Mada svestan da dešavanja na terenu zavise isključivo od samih aktera meča, Božović ipak računa na podsticajnu energiju sa tribina.

– Oko mene nema pritiska, ali se među navijačima već uveliko priča o utakmici i verujem da to stiže do igrača. Nadam se da će nam publika biti 12. igrač i da će nam pomoći da dođemo do željenog rezultata – poručio je trener crveno-belih, koji će opet u startnu postavu uvrstiti više stranih nego domaćih fudbalera, a možda i ponoviti taktiku s jednim „lažnim špicom“.

 

Pune tribine

Fudbaleri Crvene zvezde i Ludogoreca udariće jedni na druge pred krcatim tribinama „Rajka Mitića“, ne računajući obavezno prazan prostor između domaćih i gostujućih navijača. Juče oko podneva u prodaji je bilo samo još 4.000 karata, pa je organizator unapred slavodobitno saopštio da su rasprodati svi raspoloživi kapacitet, tj da će utakmicu uživo pratiti oko 50.000 ljudi.

 

 

Zarada Crvene zvezde

# već ostvarena

od plasmana u kvalifikacije 250.000

od duela sa Valetom 300.000

od duela sa Ludogorecom 400.000

UKUPNO 950.000

# moguća

ako prođe Ludogorec 5.400.000

ako ispadne, a uđe u Ligu Evrope 3.350.000

ako uđe u Ligu šampiona 14.000.000

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari