Red Bul sve brži, Mercedes u leru 1EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Prva trka nakon letnje pauze nije donela nikakve novosti ljubiteljima Formule 1. Osim one da se čini da je Red Bul još brži, dok konkurencija izgleda kao da se još uvek nalazi negde na plaži.

Već su slobodni treninzi nagoveštavali ovakav razvoj situacije, ali pravu moć je Red Bul pokazao već u kvalifikacijama, kada je svetski šampion Maks Ferštapen bio za preko pola sekunde brži od drugoplasiranog Karlosa Sainca, dok je posebno ponizio Mercedes čije je vozače ostavio skoro dve sekunde iza sebe.

Zbog toga je prvi čovek nemačke ekipe Toto Volf bio izuzetno ljut.

„Ne sme da nam se dogodi da na jednoj trci osvojimo pol poziciju, a onda nekoliko nedelja kasnije na drugoj stazi imamo zaostatak od 1,8 sekundi. Red Bul je nedodirljiv, ali i Ferari je daleko od nas. Ovo su za nas najgore kvalifikacije u poslednjoj deceniji. Nije mi palo na pamet da može da se desi da kasnimo dve sekunde u odnosu na najbržeg“, rekao je Toto Volf.

Uprkos sjajnim kvalifikacijama, Holanđanin je kažnjen zbog korišćenja novih elemenata pogonske jedinice, pa je startovao sa 14. pozicije.

Klasu je pokazao kada je u 18. krugu poveo u trci i do kraja iste pobegao u daljini svom timskom kolegi Serhiju Perezu, koji je završio na drugom mestu. Sada u generalnom poretku vozača ima prednost od 93 poena u odnosu na Pereza i 98 u odnosu na Leklera. Ferari je sa druge strane imao prosečnu trku. Sainc je sa prvog mesta na startu trke završio na trećem mestu, a Lekler sa 15. mesta na šestom.

Moguće je da Lekler mogao da ostvari bolji rezultat, ali je strategija ekipe bila pogrešna, pa ga je prevelik broj odlazaka u boks na zamenu pneumatika koštao bolje pozicije na kraju trke. Zbog toga je izgubio i drugu poziciju u generalnom poretku vozača, koju sada zauzima Perez.

Ono što je pored svih dešavanja na stazi Spa Frankošamp prošlo “ispod radara” je to da je VN Belgije ostala u kalendaru Formule 1 pa će se tako na ovom mestu voziti trka u šampionatu i naredne godine.

Dugo je upravo ova trka figururala kao jedna od nekoliko koja bi mogla da nestane iz kalendara zbog novih koje se očekuju da uđu u takmičenje, ali su vozači podigli glas i rekli da je ovo mesto sinonim za trkanje i Formulu 1, pa je pronađeno kompromisno rešenje. Trka će se voziti i naredne godine, a onda će se videti da li će se povesti pregovori o njenom ostanku u F1 karavanu Ipak, to ga nije omelo da ponovo u ovoj sezoni trijumfuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari